Thursday, 4 March 2010

panduan sikit dari pengalaman....

*************

mungkin aku tak berapa layak utk memberi pandangan... sebab anak kecik lagik.. dan baru sorang kan


tapi atas dasar nak mendidik anak2 ni.. dan berkongsi ngan kawan2.. aku bantu apa yg aku terdaya (dari segi memberi pendapat dan contoh2 yg telah dibuat ...)


**********************


tak sempat nak rujuk komen2 yang lain...


ni antara pertanyaan ...


lady zaini said...
bijak..bijak...camner awak ajar hassan english yer? guna phonetic tuh ker? tak reti la phonetic2 tuh


nelcyndana said...
cik rizza, bole share tak sikit ilmu? awak ajar hassan mbaca guna teknik fonetik ke phonic ke atau cara biasa, kenal abc dulu lps tu sukukata.... mcm kita belajar dolu2..?


nelcyndana said...
cik rizza, er... bila rotan tu betul2 ke slow2 hanya sbg pengajaran? bagi klu sikit kat mak yg jahil ni... tima kasih.


* kami guna cara.. baca, eja, sebut.. termasuk la suku kata..

* ajar huruf secara rawak.. kemudian baru susun huruf

* lebih mudah ajar baca perkataan secara "image"

* memang dirotan betul2 dan didenda.... masa kecik le.. dah besar dia dah faham apa yg boleh dan tidak kan... kurang le rotannya... tapi sekali sekala dia akan test kita.. adakah kita akan denda/marah dia bila dia buat salah atau.. hanya "ugutan kosong aje"... maka dia akan buat perangai walau dimana jua... disini la kita kena tunjukkan..walau dimana saja kamu berada... salah tetap salah... kesalahan takkan dibiarkan...

* walaupun nampak kejam.. tapi demi masa depan dia.. kita perlu bertegas.. kerana... mereka ni generasi yg bijak pandai... dan byk akal nya.. maka ketegassan kita akan memberi makna utk masa depan mereka...



*********************************************

entry terdahulu yang berkaitan sebagai rujukan (tak ikut susunan...)



baca



baca 2



baca 3



baca 4





kira-kira



kira-kira 2



kira-kira 3



jawi



disiplin



disiplin 2



bahasa



bahasa 2



pertuturan



kembangkan ilmu anak



kembangkan ilmu anak 2



ejaan



ejaan 2



sebutan



ajar anak



ajar melukis



flash card cara kami



belajar ABC



belajar ABC 2



belajar 3M 2B ... cara kami



ajar fikir



belajar dari kecik





5 comments:

azrinna said...

Ooo terima kasih kak rizza

Fid said...

helo helo helo

senkyu senkyu

lady zaini said...

uwaaa... terharu.
Begitu punya tersusun dia kasi notes. Thanx..nak kena susun satu-satu nih,mak kena study dulu :D

Kamalia said...

time kasih...:D

lailasani said...

sy nk tumpang cedok ye rizza... thanksss..