Thursday, 19 June 2008

Apa yg perlu diajar ???

Bagi kami..ajar sesuatu yg "practical".......

memang nampak cam general je kan...
tapi tu la hidup...

kebykkan cara2 pengajaran yang kami perhatikan zaman le ni la...semua nye yg tak "practical"... sesuatu yg terlalu payah n susah... baik dari peringkat sekolah tadika ke sebelum tadika ke...hingga la ke sekolah rendah..menengah hingga la peringkat universiti...... semua nye adalah masalah dari kementerian pelajaran & pendidikan lee.....

bagi budak2 yg bawah umur sekolah (bawah 7 tahun).... tak perlu la terlalu payah hingga kita terpaksa ikut "trend" semasa yg lebih kepada pembaziran dan ketidaksesuaian....
budak2 bawah umur ni...dia hanya perlu belajar MENGENAL......

peringkat darjah satu... objektif nye adalah nak bagi budak2 tu boleh 3M MEMBACA, MENULIS & MENGIRA....mudahkan?... tak perlu la merepek2 nak ajar sebutan2 nahu2 yg pelik2....make it simple n easy.... melainkan la kita nak anak kita mahir bahasa (lingualistic)... tak perlu la...takat ajar bahasa Melayu & bahasa Inggeris.. ajar simple2 word je...lama2 boleh le pandai bertutur...

dan selepas tu baru lah nak ajar 2B , Bercakap & Berfikir... amat perlu utk pemahaman soalan2 bukan hanya dalam bahasa..dalam maths pun perlu ...

**********************************************************

ni yg kami ajar Hassan....

ajar perkataan-perkataan.....

cth:
1. Bahasa Melayu

"Mari belajar perkataan 'RI'"
hari
mari
kari
sari
pari
seri
feri
tiri
lori
beri
..... dan selanjutnya...

2. Bahasa Inggeris
Learn word 'ALL'

all
ball
call
fall
gall
hall
mall
tall
wall
....etc..

sikit2 ajar ..apa2 sahaja perkataan yg kita selalu guna kan seharian atau perkataan yg mudah....

EJA & SEBUT....

mudahkan.....

10 comments:

Ms Lola said...

Oh, aku tak pernah terpikir camtu. Harus aku coba. Pegi beli buku Ladybird series tu, ha baca la tiap2 mlm. Smpi aku pun dah naik hafal satu buku.

Marisa said...

hmm.. aku ni baru nak ajar anak aku mengenal ABC....

rizza said...

mimi ...ajar simple2 je..nanti cepat dia tangkap...
aku memang tak denye beli buku siri2 tu..tak practical bagi kami la..heheh

marisa... bagus la tu...ajar sikit2...ajar ABC randomly....supaya dia kenal ABC tu bukan hafal...
good luck!!

mamadanish said...

Rizza,
betul tu..i pun buat mcm tu..tapi masalahanya..hanya dengar ujungnye je..so dengar semua mcm sama je!hahah

Mcm kita kata car..dia kata JAR..berkeras sungguh2 kata JARRR..

Then star=TAR je dengar nye..

Camner tu..haahha..

rizza said...

mamadanish..jgn terlampau tekankan sgt... tu dah cukup bagus tu..

CAR, JAR, BAR.... etc.. yg hiraukan sgt meaning tu..yg penting dia belajar sebut suku kata ..tak kisah dlm english or bahasa melayu... tapi kena buat ikut satu2 la....english2 n bahasa melayu .... try your best...

memang hassan selalu main ngan word cam tu... kadang2 memang tak de dlm kamus pun word tu..tapi biar dia bermain ngan sebutan..make it fun...

Mommy Hafiy said...

bagus gak idea rizza nih ikut suku kata..selama nih ajar ikut group mcm fruits, vege etc sbb nor ajar english+malay+japanese sekaligus...
kalau buat style suku kata nih kena ajar satu2 la ek..english kalau english ajer...
thanks for sharing!

Mommy Hafiy said...

opss..nyampuk sket lg..
ada ala2 phonics gak cara nih kan :)

Yan said...

mmg ala2 phonics.. nak ajar budak baca mmg digalakkan guna phonics..

rizza said...

mommyhafiy & yan.. ni kaedah sebutan....(suka2 je aku bagi nama..hehe)... aku tak tau sgt pasal kaedah "phonic" yg org dok gembar gembur kan tu...aku baru terperasan yg aku ajar hassan selama ni ade kaitan ngan kaedah itu rupa nya... tq yan... good luck kat korang semua..selamat mengajar anak2....

Nero ...... said...

Aku mmg suke cara ko mengajar Hassan..very practical..tak yah sampai beli buku2 siri tu kan...mengajar anak nie takleh paksa sampai masa akan dtg sendiri tapi as parent kena le encourage anak2 kita sll ..