Tuesday, 10 February 2009

sayang kan anak tangan - tangan kan... bab 1

aku dah lama nak tulis bab ni tapi tak dapat cukup idea ...aku cuba la corek2 idea dalam kepala aku ni ye.... apa yg dah dibuat sebelum ni... aku cuba bagi le pandangan dan cara2 kami le...

"sayangkan anak tangan-tangankan"

kejam ke?

tidak la kejam pun...asalkan kita tau had nye..

kata2 tu bukan sekadar kata2 sahaja.. malah mempunyai maksud tersirat dan tersurat...
jika kita dapat faham.. maka faham la..jika tidak.. salah faham la jadik nye..

bukan nye bermaksud kita "tangan-tangankan" hingga luka berdarah ... tu nama nye mendera..

maksudnye la (ni bagi kami la)... utk mendidik anak kita perlu bertegas, jika perlu tangan(@rotan @pukul) buat la.. tapi jgn hingga mencederakan... jika perlu marah..marah la ia..selagi masih kecil dan dalam tanggungan kita..jika dah besar ..makin payah dan makin sukar utk kita marah @ rotan...... ni semua utk mendisiplinkan anak2 kita juga demi masa depan mereka....

lain org lain pandangan nye kan... dan lain budak lain perangai nye....

tapi amat sukar kita temui anak2 yg betul2 mengikut apa yg sahaja arahan tanpa perlu kita marah @ rotan (secara semula jadi la.. sifat sejak lahir yg amat2 baik sgt)..... diusia bawah 5 thn ... yang mana semua kanak2 normal ... sifat ingat tau..sifat mencuba..sedang rancak...... semua tu perlu tapi ade batas2 nye yg perlu kita kawal supaya ianye tidak berterusan atau jadi penyalahgunaan...

tak salah kita nak marah anak kita jika dia buat sesuatu yg salah, membahayakan diri dan org lain, tidak mendengar arahan & bersifat kurang sopan.....
tetapi amat salah jika kita tidak marah bila dia buat salah... seolah-oleh kita merestui dia buat sesuatu yg salah tu .. dan menggalakkan nye berbuat lagi dan lagi...dan lagi..

rotan atau apa sahaja yg digunakan utk memukul (walaupun tangan kita).. adalah utk tujuan mendidik.. bukan satu penderaan.. selagi kita gunakan dengan betul dan waras....

anak2 perlu tau apa yg salah apa yg betul dan apa yg mereka boleh buat dan apa yg tidak... tu le gunanye kita marah @ merotan.....bukan hanya bebelan kosong aje..

mendenda juga salah satu cara utk mendidik... utk disiplin kan juga..

memang la le ni ramai org kurang menggunakan cara2 diatas... kerana bagi mereka...

"ala anak tu kecik.. tak tau apa-apa..."
>>>> abih tu nak tunggu dah besar panjang ke?

"nanti anak tak sayang kita.."
>>> sapa kata anak tak sayang.. melainkan kita marah atau rotan kerana melepaskan kemarahan atau kepenatan kita pada dia... tu dah kes lain..

"tak sampai hati ...."
>>> > memang la ade rasa tak sampai hati.. tapi demi masa depan dia ..utk jadikan dia seorg insan yg berguna.. apa la salah nye...

"tak leh guna cara tu.."
>>> abih tu guna cara apa??? biarkan je ..biarkan je....


.... nanti sambung bila ade idea datang bergolek-golek ....

7 comments:

sayangibu said...

setuju tu kak rizza...dalam membesarkan anak mmg ada masanya ketegasan dan 'tangan-tanganan' itu dilakukan. Saya pun buat begitu juga,dan setakat ini Alhamdulillah..tingkah laku Aina dapat dikawal setakat ini...

mommy2H said...

hmmm..bab nih za aku buntu...
aku tangankan hafiy untuk mendidik dia, apa yang aku dpt lihat sejak aku mula tangankan dia lps dia dpt adik nih(tgnkan dia sbb dia suka gigit adik dia masa tuh, dlm umur 2.5thn puas marah tak jln last2 ditgnkan lerr- sblm nih mmg tak pernah sbb dia mmg well behave- tak caya tanya erna..hahaha)lps tuh dia start tgnkan aku, bapaknyer dan kwn2 nyer bila rasa tak puas hati. huhuhu

Marisa said...

Za... topik ni la yg aku selalu dlm dilema... mungkin hanya utk aku yg bekerja..... kalau aku marah dia.... makin dia buat hal.. cuba kalau aku buay dek.. lama2 dia yg boring. tp aku mana larat nak buat dek jek..... kadang2 marah.. kadang pukul gak kaki dia... tp makin menjadi2. anak aku ni mmg reverse phsycology betul la

Zety Zin said...

uhhhh memang sentiasa dlm dilema bila sampai hal ni.

lebih2 lagi anak saya ni memang jenis tak boleh duduk diam. bukannya apa, tangan dia lajuuu je pukul orang. debik sana, debik sini. jgn kata adik je, mama dgn abah dia pon kena debik sama.

dulu2 memang la berlembut aje. tapi kdg2 bila dah melampau sgt memang kena se-das la dgn mama dia.

Yan said...

benda ni ada diskas dalam desperate housewives semalam.. bab2 parenting mmg si Lynnette family la yg ada ngajar.. time umur 11 tahun, husband dia kata, kecik lagi.. tau2 dah 16 tahun, dah lemak.. dah degil..

ah, tak payah tengok cerita ni pun utk dapatkan intipatinya kann.. moralnya, mmg kena didik dari kecik..

Fid said...

aku memang tangakan jaa
anak aku sayang aku...dia tau kenapa dia kena...dah salah..kena laaaa

Tie said...

Dulu kak tie selalu guna hanger tu...tapi sekarang tak lagi...dah insaf... tak nak jadi ibu garang ....