Wednesday, 12 December 2007

idea utk sesepa nak cuba laa

aku rasa aku ade tulis kat blog ni ..macam mana anak aku belajar dari tau huruf F for flag hingga la boleh menulis Flag n melukis flag kegemaran nye serta membaca apa yg ditulis...

ni utk ibu bapa yg dah dapat kenal pasti apa minat anak mereka...
1. jika anak minat binatang

cth: anak minat KUCING
step 1
  • kenal kan kucing pada anak anda (apa tu kucimg?)
  • beritahu anak anda, kucing tu haiwan/binatang (bagaimana bentuknya?, apa tu binatang?)
  • beritahu anak anda, KUCING tu dalam bahasa melayu, dalam english disebut CAT, (atau ade bahasa lain leh tambah)
  • Eja KUCING,CAT...
  • terangkan pada anak anda, kucing tu ade pelbagai warna (putih,hitam..etc)
  • terangkan pada anak anda, bahagian-bahagian anggota kucing (mata,hidung..etc)
  • terangkan kan bilangan anggota nye..(kira leee 123...ade 2 mata, 1 ekor..etc)
  • terangkan pada anak anda, apa yg kucing makan (ikan, nasi...etc)
  • terangkan pada anak anda, haiwan apa yg sama kategori dgn kucing (harimau,singa..)

--->> dari step pertama ni anak anda dah dapat tau apa tu kucing, dia dah leh tau ejaan, tau le anggota2 badan haiwan, dan boleh diteruskan ke step ke-2

step 2

  • ajar mengenal warna ....merah , putih....(dan ajar juga bahasa lain...dwibahasa) - jadik dia akan tau 2 bahasa....

step 3

  • ajar bahagian anggota haiwan....(mulut...ekor..)
  • decribe .(mata : bulat, ekor : panjang...)
  • dari sini boleh dikembangkan ke anggota tubuh badan manusia
  • boleh ajar segala bentuk ...3segi, bulat, empat segi..
  • boleh ajar kira...123...(1 ekor..."satu")

step 4

  • kembangkan apa yg dia tau ejaan...CAT, KUCING....eja segala nama haiwan yg lain

step 5

  • boleh kembang kan "ikan"...
  • ikan tu haiwan
  • ikan hidup di laut n sungai n akuarium
  • ikan tu ade macam2 jenis...
  • ni boleh lagi dikembangkan......

step 6

  • kembangkan "nasi"
  • bagaimana nasi terbentuk
  • siapa makan nasi
  • di mana padi ditanam
  • kemudian ..boleh tgk atlas ke..mana tempat yg export beras..
  • boleh dikembangkan hingga tau nama negara, tempat, map , flag..

step 7

  • kembangkan pula "harimau" , "singa"

begitu le contoh nye...

begitu juga kalau anak suka kereta ke motor ke...atau suka cartoon mahupun suka menolong didapur.... macam2 boleh di ajar dan dikembangkan...dari dia hanya tau "0" hingga la boleh menulis, membaca, mengira, dan juga boleh menerangkan segala yg dia tau...

insya'allah....

4 comments:

Mamaaina said...

Sis_Rizza,
Thanks berkongsi pengalaman...

rizza said...

you almost welcome!!! mamaaina

Ms Lola said...

rizza,
anak aku suka "baby". tp puas la aku carik doll kat toysrus tu, takde yg berkenan. rata2 rupa mcm toyol :p

and guess what? my word verification today is h.a.s.a.a.n.w

sekali pandang nmpk mcm hassan daaaaa

rizza said...

mimi...apa kata ko buat le "baby doll" dari kain (dlm tu span ke kapas ke..-tingat kecik2 aku ade cam tu..) dan ko ajar le macam2 kat sofea tu..boleh nye..

wei sekali pandang aku ingat ko tulis hassan..hehheh