Wednesday, 12 December 2007

3M 2B....

Aku kan selama ni tak kisah le apa ke method org dok kata..glen ape le shihida ke ape le....guna otak kanan ke guna otak kiri ke...yg penting aku tau guna otak dan tak memeningkan kepala otak aku....

begitu le kami dalam mendidik anak kami....kami ajar simple n easy je...asal dia tau 3M 2B..

mengapa perlunya 3M 2B????

aku teringat sekolah zaman dulu2 kita di ajar 3M aje.... menulis, membaca n mengira.... tu le sistem pendidikan kat negara kita.....(sapa leh ubah ni.....3M aje tak cukup...)...

2B? berfikir dan bercakap...
memang le ade kalangan kawan2 kita disekolah yg bukan main petah bercakap, berpidato...kita yg biase2 ni dok lee tepi n tak dikembangkan .....kesian aku...bakat2 semua terpendam kan...hehheh

kalau kita tgh negara maju seperti Canada, Australia mahupun US n Uk.... sistem pendidikan mereka mengajar pelajar2 nye termasuk bercakap n berfikir.....selalu buat presentation ngan decription sekali apa yg dibentang kan.... sebab tu le mereka berani bercakap n boleh berfikir dengan meluas..

peranan ibu bapa penting dlm mencukupkan apa yg tak cukup ni...jika disekolah hanya di ajar 3M aje..maka kita ibu bapa perlu melengkapkan mengajar 2B di rumah....

aku rasa tidak le susah jika sejak kecil dah kita latih/ajar/didik..... mula2 just for fun..then leh teruskan hingga la ke peringkat sekolah rendah n menengah..
"home is better school"

tak tau le org faham tak apa aku maksud kan.....tak faham ignore je la...aku merepek je....

3M
Membaca - termasukla mengenal huruf , nombor ..apa saja la..
Menulis - termasuk melukis...menggunakan tangan ke kaki ke.. apa2 lee
Mengira - boleh kira la pakai otak ke pakai kaki ke..apa2 le...
2B
Berfikir - ni perlu ajar ...bagi gambaran dan sebagainya
Bercakap - ajar buat bercakap ...supaya berani, yakin pada diri sendiri....

tu je le....

7 comments:

anamiraa said...

bagus za.

aku setuju sebenarnya tak kira apa system pun yang penting kita kena berterusan nak mengajar bebudak ni. kalau kat sekolah ajar teknik canggih pun kalau kat rumah tak buat yang sama pun tak jalan gak.

tak semestinya kena guna teknik mahal. asalkan berterusannnnn....

(ni nak kena pantau balik anak2 aku nih...ha ha ha.. letih jugak nak tengok satu2..)

ibu_sufi said...

rizza,

setuju dgn ur opinion...
x semestinyer guna method mahal2 canggih manggih tu ok...

tp xleh avoid la mmg working mum cam i ni leh terpengaruh..mmgla marketing bagus...

lepas baca blog u ni i rasa lega sket..at least ada jgk mummies success w/o that.

caiyok...caiyok...

rizza said...

ana... aku betul tak pernah dengar segala method2 tu..(ke aku yg tak amik peduli hehhehhe)..
yup agree ...kot antor mahal2..balik umah tak di tanya ..tak berterusan....jawab nye pandai kat sekolah je la..pandai jawab pekse je la..hehhhe...

ala masih ade masa..pi pantau anak2 ko..hehheh smua tu bakal2 doktor tu....


ibu sufi...
marketing strategi memnag gitu le...lebih2 lagi kat msia semua nak anak pandai tapi semua nak antar pi sekolah tu le sekolah ni le yg method canggih maggih...tapi bila dirumah...mak pak nye tengok tv n suruh anak study..mana leh jadik....

baik yg dok rumah atau yg bekerja mampu buat yg terbaik dirumah utk anak2 at least yg simple2 je...

ms lola said...

rizza,
apa kata ko develop satu method dan pastu jom bukak tadika bila ko balik mesia nanti!!! muahahaha

ms lola said...

rizza (in a serious tone),
aku td sebenarnye lum hbs baca lg post yg nih. tp aku setuju sgt2 yg 2B tuh. mmg org2 kita ni sgt pemalu bila nak berckp. aku ni takyah tgk la kat negara luar nun. ada this one day, aku gi hospital pantai. dgr sore budak laki (omputih-british you)berckp sikit punya petah. berani ckp ngan doctor, tak segan silu langsung.

lg satu factor yg aku rasa membantutkan skill bercakap dan berfikir ni ialah budaya MELAYU ni lah. tak le menyampuk kalau org tua2 tgh berckp, takleh lawan ckp org tua dll. mcmana la budak kecik nak berfikir let alone bercakap kalau lagu tu?? kat sekolah pun sama kan budaya nye? kalau ada murid yg nak argue on something dikatakan kurang ajar..
*sigh*

rizza said...

mimi...
hehhhehe tu le yg mak aku cakap..suurh aku bukak tadika...hahhah


ooo tidak...

ko le bukak ...ko leh study method2 tu nga aku heheh konon aku ni...
ko yg bukak tadika ..tak yah ko keje situ...ko buat bisnes tadika..heheh

yup.....kita ni leh bersopan santun n adap leh jaga..tapi jgn sampai tak leh bersuara lansung.....
skrg ni kan nak ikut negara majukan..... kena la keluar sikit dari kotak tanpa mengabaikan adat2 sopan satun tu..hhehhe apa le aku mengarut ni..

kuireena said...

Rizza,

Glen Doman Method..
Shicida Method..
Pasni kena ada Rizza Method plaks..
Barula Malaysia Boleh..hehe

BTW, camne nak bagi galakan untuk anak2 berani bercakap di public? (haaa yg ni ko tak cover lagi kat mana2 post kan?)