Tuesday, 11 December 2007

Hassan suke pakai suar kecik....

Start dari selasa lepas....baru le aku berpeluang nak ajar Hassan kencing kat tandas...sebelum ni winter..sejuk..le ni dah summer..panas le..senang la sikit..masa siang pun panjang...

Hassan suke pakai suar kecik dia (seluar dalam lee).....tak de nye cartoon2..dia tak suke ...dia nak warna biru..(plain colour)....hehhheh ade le..biru, kelabu, hitam, biru pekat...

Hari pertama tu... setiap 10-15 minit aku akan bawak dia ke tandas...suruh dia kencing...
Hassan ni dia tak reti nak cakap lagi dia nak kencing...mungkin dia tak tau lagi apa tanda2 nak kencing tu....tak pe la..aku tanya dia byk kali le....biar tanam dlm kepala dia kalau nak kencing kena pi tandas...

Hari pertama tu selesai le hingga pukul 3.28pm dari pukul 8.34am... dia tak kencing le dalam seluar kecik dia... ...

Hari kedua....dari pukul 9.30am hingga 5pm.. setiap 20-30min... ni sekali dia terkucil dlm seluar..tapi dia sempat cakap dia kencing..hehehhehe

Hari ke -3 ..dari pukul 6.15am hingga pukul 5pm...ni dah sejam sekali za bawak dia pi tandas....
so far dia tak terkucil dah ...

Hari ke-4 ..dari pukul 7.30am hingga le 3.50pm....ok le...

biase nye selepas waktu2 tu dia akan "nap" jap..

dan seterus nye hingga la hari sabtu tu...masa keluar pi town..diapers dia kering je...dia tak kencing pun...bawak la dia pi tandas...ok la...

seterusnya..malam2 pula....diapers dia kering..bermakna dia tak kencing dalam diapers tu...
maka ..kami pun kena la kejutkan dia ..bawak pi tandas...kemudian sambung tido....hingga la pagi tetap kering diapers dia...

mungkin dia dah selesa kencing di tandas dan dah pandai control le....

cuma sekarang ni dia belum dpt nak cakap dia nak kencing.....
hehehe dia tak reti cam ne nak discribe kot..hehhhe..

tu le aktiviti aku selama seminggu ni..monitor Hassan nye pembelajaran baru.....



** Ana
ni Hassan leh sebut dah...aku pun turut terhafal..hehhehhe

I, Hassan Muhammad Razif am an honest, intelligent, goal-directed, organized, responsible, committed, punctual individual.

9 comments:

Ms Lola said...

rizza & kawan2 yg lain,
adakah toilet-training ni mesti ada accident?

rizza said...

mimi..accident cam ne?

Ms Lola said...

btw, aku nak share pulak citer anak aku.

anak aku ni kalau nak berak, tau ckp "eeee.. sofea biyak".

hah time tu (kalau sempat - selalunye sempat pasal die amik masa sket nak meneran) kitorg pun berlari bawak die pi bilik air, bukak diapers bagai.

"maka berak la ko wahai anak".

yg tak best nye, die tanak duduk kat toilet bowl, die nak jugak berdiri atas lantai. haru..

Ms Lola said...

rizza, accident terkucil

rizza said...

mimi..alahai...mula2 ko kena paksa dia duduk kat toilet bowl tu....
bila dia nak berak je ko angkat terus dudukkan...biar dia nak nangis ke meraung ke....ko paksa (sambil tu ko bagi le kata2 semangat ke..hehe) ko try buat 2-3 kali...ajar berak duduk ...nanti lama2 senang je dia leh duduk kat bowl tu..no worry le..
aku dulu wat cam tu ...
lepastu senang je dia terus je berak bila dudukkan kat toilet bowl tu...

try your best!!! boleh tu

anamiraa said...

anak2 aku memang ada jugak accident2 tu. tapi average dalam 3 tahun lebih baru 100% toilet trained.

rizza said...

tu le accident biase le..hehhehe

Yan said...

heh.. aku baru cakap kat amir - amir nak kencing cakap tau.. dia kata "Em".. dan2 time tu jugak dia kencing.. boleh?

rizza said...

yan ..hehehe tu dia dpt signal yg mama dia suruh "kencing" heheh tu yg lepas ko cakap tu ..terus je kencing..heheheh

amir..amir...heheh