Wednesday, 30 July 2008

Hassan lagi la....

kami tiada la kaedah tertentu dlm mengajar maths (kira-kira) utk Hassan....
sejak dah kenal nombor, kami ajar sikit2, ajar apa aje yg kami rase nak ajar..kadang2 tak tentu masa pun.... biasenye bapak hassan la yg ajar dia maths (macam mana nak bagi dia minat n faham maths dengan cara bapak dia la..) ....yg penting ajar sesuatu tu "practical"...(sesapa yg faham..faham la ye...tak faham ..sila rujuk post yg sebelum2 ni..)

dan bagi aku...aku ajar dia mengeja .....dia dah kenal huruf... lebih mudah
sekrg ni aku sebutkan aje perkataan2 yg mudah2.. dia akan tulis... kecuali dia tak pasti macam mana ejaan tu ..dia akan tanya..

contoh nye... aku suruh dia eja PAPAN... dia akan tulis PAPAN...
(tanpa perlu aku mengeja..sebab dia dah faham macam mana sebutan2 tu )
LAPAN, SOPAN, KAPAN, LIPAN....

lepas eja tu...yg mana dia tak tau makna nye dia akan tanya....
Hassan : "PAPAN tu apa?"

belum sempat aku jawab...dia dah bagi contoh sendiri ...
Hassan : "PAPAN TULIS"

yg mana dia rase2 tau ..dia cuba buat ayat dari fahaman dia..


"KERAT, BERAT, SERAT, SURAT, JERAT....etc"

dia pun buat le ayat sendiri...(utk pemahaman dia la)

Hassan : "Buku tu BERAT"

Hassan : "macam mana nak buat ayat dengan perkataan SURAT?"

Umi : "SURAT itu untuk Hassan"

begitu la seterusnya...

kita ajar yg simple2 je...kalau kita ade kamus..gunakan kamus tu....(ye la kengkadang kita pun tak pasti ejaan nye kan...buat la sikit rujukan...)

------------------

kalau belajar maths pula...dia belajar dengan bapak dia....begitu juga belajar mengaji (alif ba ta & surah2 alquran)... malam2 sebelum tido..mesti nak tambah ilmu2 tu...

dia ni kalau tak cukup ilmu dimasukkan dlm kepala tu...susah pulak nak tido....
(kalau cukup main, cukup makan, cukup belajar/ilmu, cukup mengaji, cukup jalan, cukup kena marah... etc... dlm sehari tu.. begitu mudah dia tido..)

6 comments:

mama adib said...

salam

saya ni tengah berguru dengan awak and nor, (Mommy, Hafiy n Halqy)

kalau saya copy paste and print ilmu2 ni ok kan he he

mcm bersemangat nak buat parttime homeshool

Erna said...

keep up the good work HASSAN!! bravo!

NeroEcha said...

Aku suke post,,mcm biasa aku mmg admired ko nyer style ni...byk dah aku ikut..terus kan mencurah kan ibu2 cam aku nie....chaiyok....

Anonymous said...

satu benda yg nor rasa nor dah buat silap dlm mengajar hafiy ialah nor ajar dia fully in english walhal cakap melayu kat rumah kat luar rumah cakap jepun..jadik dia takde tempat nak praktikkan english dia tuh..
dah terlajak perahu..huhu
takpa..2nd experimen sedang menanti..haha

nor, mommy hafiy&halqy

rizza said...

hi mama adib..

hehe malu nye..apa la nak berguru sgt ngan saya.. saya tak le reti sgt pun...

saya kongsi apa yg saya buat n rase ibu2 lain boleh cuba...

selamat mencuba!!

rizza said...

erna.. tq...

echa..sila kan

nor..belum terlambat....