Tuesday, 9 June 2009

BACA Vs HAFAL

Bila anak kecik ..kita ajar dia hafal.... dia akan hafal.... itu utk dia belajar bercakap..

Bila anak dah besar sikit... dalam umur pra sekolah.. kita ajar dia baca buku..

Sesetangah org memberi anak satu buku dan anak tersebut akan baca buku itu sahaja..
[atau siri2 buku tersebut la]

Ade sesetengah orang memberi apa sahaja bahan bacaan ... supaya anak boleh baca dari pelbagai sumber.... makin banyak perkataan dia akan tahu...
[yg sesuai la utk anak kecik.. takkan nak bagi majalah URTV ke Mangga lak]

Akan tetapi.... adakah anak kita sebenarnya MEMBACA ?
[ni hanya utk Bahasa Melayu & Bahasa Inggeris sahaja]

Atau dia MENGHAFAL ayat2 dalam buku-buku tersebut?

Bagaimana kita nak tau anak kita BACA perkataan yang ada dalam buku tersebut atau HAFAL ayat dalam buku tu?

cara-cara nya: 
1. Berikan buku yg selalu dibaca oleh anak....
2. Suruh dia baca buku tu [sama ade satu ayat atau satu mukasurat ataupun satu buku]
3. Tutup buku tersebut dan simpan.
4. Berikan buku lain yg dia belum pernah baca [jgn buku siri dia tu], boleh beri buku kita
5. Tunjukkan pada satu mukasurat yang mempunyai satu ayat panjang. [pastikan ayat tersebut ayat yg mudah ... byk boleh kita jumpa dalam buku2 kita]
6. Minta dia baca ayat yang ade dalam tu.
7. Suruh dia cuba baca, walaupun belum pernah baca buku itu.
8. Jika dia boleh baca apa sahaja perkataan dalam ayat tersebut [walaupun mungkin ade satu atau dua yg dia tak berapa reti sebut.. tapi dia hentam sebut aje], bermakna... dia membaca perkataan itu dan dia mengenal perkataan secara 'image'.
9. Jika dia tak boleh nak baca walau satu perkataan pun ..... bermakna.. dia hanya menghafal buku2 siri dia tu... ayat yg dibaca adalah ayat yg dia hafal aje.. dia tak tau perkataan yg ade dalam ayat tersebut jika perkataan tu dalam ayat yang lain.

*** ujikaji di atas sesuai utk pelajaran Bahasa.. tak kira la bahasa apa sekalipun....
tapi tidak sesuai utk pelajaran Mengaji AL QURAN... Mengaji AL QURAN mempunyai cara yg berlainan... ni bagi kami la ye.... org lain saya tak pasti

Kalau Mengaji AL QURAN... kita perlu HAFAL dahulu lebih mudah bila ajar mengaji [mengenal huruf2]....

***************************

ni kerana.... kalau bahasa kita hafal ayat dalam buku...  tak de makna kan? kita perlu faham ayat tu dan perlu tau macam mana ejaan perkataan dan apa makna perkataan tersebut...apa makna sebaliknya....
lebih baik kita ajar anak kita satu perkataan satu perkataan.. supaya dia mudah faham ayat tu dan dia baca 'perkataan' ....

berlainan dengan mengaji AL QURAN... bagi kami le...
kita bacakan pada anak ayat2 AL QURAN, dia mendengar
kemudian kita ajar dia ayat tersebut dengan mengHAFAL , dia akan hafal..

kebaikannya.. 
dia biase mendengar surah2 dibaca ketika solat... 
dia juga akan cuba membaca surah yang dia hafal bila dia solat
bila dah biase menyebut dan ingat surah tersebut... lebih mudah nak ajar dia mengaji...
disamping tu kena kenalkan huruf2 sambung [secara berasingan]

*****************************

ni hanya pandangan kami aje... masing2 punya cara masing2....



p/s: maaf ye.. kami bukan penggemar buku "peter and jane"..


12 comments:

Fid said...

puan rizza ROCK
I like!
aku pun kecik2 dulu aku baca buku aku hafal al-Quran
so aku ajar anak aku mengenal dan mebaca..buka menghafal..heh heh heh...
makanya ada budak leh belajar ABC ngan guna getah paip bilik air orang mandi 8 minit dia mandia sejam..sebab ada sesi kelas dalam besen!

rizza said...

fid.. betul.... aku faham budak gitu.. main sambil belajar... heehh

Hidet said...

salam..

keciknye dunia..pusing2 jumpa cik rafidah..hehe

mamaDhea said...

kak,
ko ajar hassan ngaji guna flash card tak? utk kenal huruf laa.. ada slide dia.. meh bg kat sya.. hihi..

aritu gi pasar, jumpa muqaddam lama, sya beli ler.. tp tak tau nak mula tang mana.. ekeke..

zie_naz said...

from what I read, recognition of simple words is the starting towards reading. That is the stage of my 2nd boy now, Zaky. We were anxious to see whether he's gonna be like his 1st brother to read just before 3. And he's gonna be 3 in few weeks time, and so far he can recognise simple words. At the same time the parents can't afford much time for him now, with the other 2 ;-)
Nice to hear that Hassan can recite so many surahs! Keep it up. My 2 nieces khatam whole Quran at the age of 6. And they both now in the process of going to be hafizah (both age 13, 9). I wish i can follow my sis with her constant regime ;-) and she's working full time. God bless.

Fid said...

hidet
inikan 'port' aku! cer tengok betoi2!hahahahaaa

Naddiea said...

rizza,betul la anak2 ni cepat menghafal.takpe la masa kecik2 ni x paham apa lagi tp at least anak2 ni ada basic.nanti besok dh besar sekurang2nya anak2 ni dh pernah dengar n baca.semoga anak2 kita jadi anak2 yg soleh n solehah..ameen

take care rizza.

mamafiza said...

Dear Miss Rizza,

Sgt rindu padamu & lil Hassan *hugs* >_<

Thank you so much for sharing these lovely tips! 5 stars! Really love it!

May God bless your kindness heart, keep on blogging ya? Will always waiting & check-out for your next tips. It's GREAT.

Have a great day ahead :)

p/s: Miss blog-hopping too!

NeroEcha said...

Yess u're rock thanks for the tips za

rizza said...

hidet.. salam... ni blog tempat cik fid melepak...

sya..aku tak guna flash card utk mengaji la.. bapak hassan yg ajar... slide kat youtube byk...

kak zie..tak pe ..kat msia senang nak ajar mengaji.. ramai guru agama...... alhamdullilah.. setakat yg boleh ni.. ok le utk Hassan..

naddiea... bagi je hafal.. terutama surah2 yg pendek...insya'allah semoga semua anak2 kita jadikanak yg soleh n solehah..

mamafiza...thanks..

echa... hehhe rock??? nak batu?
sama2..amik le ilmu2 yg patut..

kakyong said...

salam,

lama nye tak jengah sini.. baca dr google reader jer..

tips yg bagus ni.. nanti boleh ku apply slowly...

fikri tak baca buku... hahahh... dia cuma suka tgk gambar jer.. i dont mind kalo ade anak org yg pandai membaca at age of 3 but fikri dont.. hahahahh.. am I not gud enuf?! no no no..

mungkin fasa my kid tak hebat mcm anak org lain... as long dia boleh recognise 1,2 huruf.. fine with me.. lagipun i tak nak jd mcm kes, 1 kid yg boleh baca suratkhabar at age of 6 (meaning boleh baca seawal usia..) tp sebb tiada galakan berterusan... so at the end dia tak ke mana pun..

cuma apa yg kakyong rasa cabaran tu sgt hebat, utk spend masa utk fikri & adik2 yg lain.. kalo boleh nak belah bdn jd 3....

daku pun buat sesi belajar sambil anak2 berendam.. sambil ku basuh pinggan di dapur... *kdg2 susah nak adakan sesi yg fikri boleh seat still & adik2 tak kaco...*

rizza said...

kak yong.. cuba la apa yg sesuai....
ade yg tak sesuai jgn ikut ye.. hehhe