Monday, 8 June 2009

Kisah Hassan ....

Kisah Hassan....

Hassan dah menghafal Surah-surah di bawah ni.... 
belum ade tambahan lagi... 
kerana Bapak Hassan amat2 sibuk buat masa ni.....
Hassan hanya ulangkaji aje semua surah itu

1. Al Faatihah
2. An Naas
3. Al Falaq
4. Al Ikhlaas
5. Al Masad
6. An Nasr
7. Al Kaafiruun
8. Al Kauthar
9. Al Maa'uun
10. Quraisy
11. Al Fiil
12. Al 'Asr
13. Al Qadr

Hassan tak ingat sangat Nama Surah tu .. 
tapi berdasarkan nombor yang diberi... 1-13
jika suruh baca nombor 9, dia akan baca surah tersebut ...

Biase nye setiap malam aku akan suruh dia baca semua surah tu 
dari nombor 1 hingga 13 ..sebelum tidur (masa baring2)

dan setiap Hari Jumaat atau bila2 masa aje kami akan suruh dia bacakan 
surah yg dia dah hafal tu...

*******************

Mula2 dulu masa baru belajar hafal surah2 tu...

dia baru hafal surah no. 1... aku suruh dia baca surah no.1...

kemudian minggu berikut nya bila dia dah hafal surah no.2,
aku suruh dia baca surah no.1 & no.2...

bila minggu-minggu berikut nye dia hafal satu2 surah,
aku akan suruh dia baca dari surah no.1 hingga yg terkini dia hafal tu...
bersambung-sambung....

skrg ni.. dia baru hafal 13 surah tersebut...

aku akan suruh dia baca dari no. 1 hingga 13, 
dan kalau masih tak mengantuk lagi... sila la baca dari no. 13 hingga no.1..
(mula2 aku tak yakin dia boleh buat.... tapi dia boleh ....dengan selamba je dia baca..)

kadang2 aku suruh baca secara rawak pula... aku suruh dia baca... surah no.1, no.7, no.13, no.8 hingga la semua nye yg dia dah hafal tu... Alhamdullillah dia boleh...

jika dia macam mengantuk sgt.. aku suruh dia baca surah Al-Faatihah aje 
atau surah no. 1 hingga no.4 sebelum tidur tu..

****************************

Kami tak amal kan "BedTime Story"...
sebelum tidur kami suruh Hassan baca surah2 yang dia hafal
sambil2 tu aku akan nasihat kan dia apa2 yg patut sambil tidurkan dia 
sambil2 tu juga aku akan bacakan ayat Kursi (hingga Hassan dah lena atau aku terlena..)
[sebab Hassan belum hafal lagi Ayat Kursi.... dia akan suruh aku bacakan]
Kalau dia dah lena... aku pasang kan CD mengaji berulangkali 
[biase nye dia tidur dulu dari kami....]

Kalau nak baca buku.. biase nye siang2... tak kira la buku apa pun...
kadang2 dia baca sendiri aku nampak...
[dia baca perkataan yg dia tau je la..atau tgk gambar dan cuba ceritakan apa yg berlaku pada gambar tersebut]

jadual belajar dia seperti biasa... tidak le mengambil masa yg byk pun... kadang2 hanya 10 min atau 30 min... yg terlebih tu sebab aku kena tunggu dia siap tulis apa yg disuruh 
[dia main2 sambil2 nak cerita la apa la.... hingga buat aku naik angin.. biase le tu...
 cikgu yg amat garang..]

bila cukup 3 hari dia tak dapat nak ikut arahan atau buat endah tak endah je bila disuruh tulis hanya 1 perkataan atau suruh baca satu ayat tak mau... maka... segala mainan dia akan dikurung[simpan dalam almari] hingga la lepas 3 hari atau 5 hari... supaya dia tau... dia boleh main .. tapi bila disuruh buat sesuatu tu..sila ikut... ini utk mendidik dia ikut peraturan... 
[bukan senang oooo... kalau dah besar dah makin byk akal dan makin tak dpt dikawal.. bayang kan la apa budak2 besar tu bila dah sekolah buat di sekolah...... ??????? tak ikut cakap cikgu... tak buat homework.... mengelat....] sebab tu la kena berterusan didikan dirumah ni.... bukan dera atau tak kesian kat anak.. tapi semua tu demi masa depan dia... ibu bapa mana yg nak anak mereka jadik pelajar yg teruk disekolah ...mungkin ade ...tapi mereka tak sedar impak nye akan dtg kot..


************************************

Hassan tidur awal.... dan dia bangun awal.....

Kadang2 masa tidur pun dia mengigau mengaji... memang dia mengaji betul tu....
ade la beberapa kali aku terjaga ketika dia mengigau tu....
siap baca surah no.2 hingga no.4 penuh lak tu....sambil mata pejam...
[rasa nye sebelum tu dia baca Surah Al-Faatihah aje ...lepas tu terlena..]

dan ade juga sambil2 dia baca surah2 semua tu sebelum tidur.. dia terlena.. 
tetiba dengar dia pi sambung baca surah yg dia tak abis baca tu..... 

tu le Hassan....

*********************************

Huruf alif ba ta.. dia memang dah kenal...
huruf2 jawi bersambung dia dah tau sikit2... aku ajar dia setiap Jumaat [belajar Jawi]
kalau mengaji memang Bapak Hassan yg ajarkan... 
cuma Bapak nye amat bz buat masa ini...
kadang2 balik malam...Hassan dah tidur atau dah nak masuk tidur....
Insya'allah balik Malaysia nanti akan terus belajar Al Quran 
Buat masa ni ulangkaji apa yg dah belajar...

*********************************

Kami beri aje segala ilmu yang perlu... sedikit demi sedikit....
bukan hanya dari buku aje...
kadang2 ketika berjalan, naik bas, naik kereta pun boleh ajar macam2 pada anak2...

******************************

Kalau tgk jam dia memang dah tau... 
ni tambahan apa yg dia dah tau

"Umi ..kalau 0:00 tu pukul 12 malam..."
"Kalau 12:00 tu pukul 12 tengah hari..."

akhir nye dia dah tau juga ... selama ni... dia dah faham dah waktu2 yg lain... 
kecuali 12 malam/pagi.. aku hanya sebut2 kan je... tak tau dia faham ke tidak.....
lama2 dia dok ingat2 kan nombor jam tu... baru dia faham sendiri...

kalau jam jarum [yg ade nombor le..kalau kosong dia pening le kejap..] .. 
dia tau le kalau pukul 1, 2,3, sampai 12... kalau yg 1.30, 3.45,... boleh le sikit2....


***************************

Sarapan pagi Hassan :
Roti Putih + Mozzarella Cheese yg di panaskan...
Air Suam

Tengah hari & Malam :
makan apa aje yg Umi dia masak...
Nasi/Pasta/Bihun + Sayur + Ayam/Daging/Udang/Telur/Tuna
Air Masak (Suam atau biase aje)

Kadang2 dia nak makan roti satu hari suntuk... makan la.... 

Makanan di waktu dia rasa nak makan... [bila main ke penat belajar ke...]
Roti / Biskut yg umi dia buat 

Sekali sekala dia nak minum Jus[Epal/Oren]

dia tak mahu minum SUSU [fresh milk/susu tepung/ susu berwarna...]
dah puas minum SUSUIBU kot.... sampai 3 tahun 3 bulan.... lama tu..

dia juga tak mau makan Aiskrim [dah suapkan pun dia menangis2 suruh basuh mulut dia]
besar nanti pandai2 la dia nak rasa sendiri... rasa la ye.... 

Coklat... sekali sekala... sebagai reward....

Kek ..dah kurang minat... kalau nak pun Muffin Choc Chip.. atau Kek Coklat tanpa Ising

Gula-gula @ sweet.... dia tak nak juga.....[tak bagus pun utk kanak2]

Kegemaran Hassan :
Roti Putih
Roti Bun
Roti Canai
Donut
Pizza
Nasi Ayam
Bihun Tomyam
Nasi Kosong
Bubur Nasi Campur Sayur-sayuran
Buah Pisang
Buah Oren
Buah Mangga
Buah Anggur Hijau
Buah Epal & Pear [ni dah kurang da....]
Air Masak
Jus Epal & Jus Oren


*******************************

Suka Belek2 buku kek aku sambil bebel....

"Umi... buat kek ni..."
"nanti Umi buat yg macam ini.."
"bila Umi nak buat kek?"
"Umi buat kek hari ni....!"
"Umi .... Hassan nak kek macam ni..."
"Umi buat Pizza ..."
"Umi nak beli barang buat kek?"
"Umi buat coklat?"
"Hassan nak Umi buat donut.."
"Umi buat Cookie kereta..."

tu le pembantu saya... @ customer kecik saya...



16 comments:

Sayang.Ibu said...

bijaknya hassan kak.. dah blh hafaz surah..alhamdulillah... Aina saya baru nak ajar kenal alif ba ta.. doa makan je yg dia dah hafaz..hehe

misah said...

rizza...thanx for the tips..

Cahaya Rumahku said...

salam kak rizza,

subhanallah cepat tui hassan belaja semua tu.. murah rezeki akak dapat anak bijak cam ni.. :)

umisyifa06 said...

salam...hujung tahun 2007 saya pernah buka blog ni,kalu x silap saya baca pasal bendera2,dgn botol2 susu yg besar2 mainan hassan...kalu x silap blog ni la,betul ke? eheh kalu salah minta maaf la, jd bila saya buat blog, terjumpa balik blog ni terus follow...
alhamdulillah bagus betul perkembangan hassan,boleh la ku tiru2 perkara2 yg baik2 ni

CT said...

subhanallah...bijaknya hassan ni....bagus betul rizza mendidik dan mengajar anak..terima kasih sbb sudi share dgn kitorang ni ya...

harapnya kami pun boleh buat mcm ni....nak kene suruh hubby baca ni.. :)

rizza said...

cikgu intan....boleh la sikit2... dari dok melanguk je....

misah.. sama-sama

baiti...alhamdullilah... sama je penrangai ngan budak lain... tapi kena lebih disilpin kan je... hehhe

umisyifa... awak intan kan?
ye betulla ni blog yg awak pernah kunjungi dulu..sila la tiru.. yg elok2 je la ye.. yg umihassan merapu jgn tiru..

Ct.. kerjasama dua2 ney penting.. mak n ayah nye ... baru anak rasa seronok.... sama2 kasih kerana jenguk blog saya ni.. hehhe

mast@work said...

bagusnya hassan.. semoga jadi anak soleh hendaknya..

rizza said...

mast... insya'allah semoga semua anak2 kita jadi anak yg soleh dan berjaya...

Marisa said...

bagusnya hassan.... aku pun sama tgh dok ajar sket2. kami ajar dengan pasangkan kaset dalam kereta.

dila~noor said...

baby sy yg br 5 bulan tu sy excited nk ngajar..apelg akak yg ade anak bijak mcm hassan ni..

saya penah jumpe parents yang anak dah pandai membaca,tapi pandai buat homework je..die tak kreatif bg anak buku cerita ke,majalah kanak2 ke..kesian anak tu..

insyAllah sy akan jadikan akak sifu =)
sy suke cara akak yang terbuka..cara akak lebih banyak kepada ajar anak untuk berfikir out of the box..tu la yg anak2 kite perlukan kn?
hehe..just my 2cents

rizza said...

marisa.. mana2 leh ajar derang ni...

dilla noor... selamat mengajar anak awak... jgn biarkan bakat2 n minat dia terpendam gitu aje...gilap..sila gilap sampai kilat hehhe good luck!

kakyong said...

best nya baca entri ni..

kakyong pun takde amal bedtime story.. selalunya ibu tertidur dulu sambil susukan aliya.. bila terjaga semula dah tgh mlm, anis & fikri dah tidur.. hahah..

fikri baru boleh nak sebut doa makan jer.. tu pun sket2 jer.. alifbata memang ta kenal pun.. hahahah.. dia lebih byk main.. ibu nyer sch utk h/school pun tak byk yg boleh ON proper..

tak sempat berkejar2 dgn kerja rumah, nak masak lagi.. dgn aliya yg asyik nak melekap jer.. masa ni lah terasa sgt, kalo la ade helper, tlg buat kerja rumah.. kurang2 tlg sapu sampah, lap lantai, uruskan laundry.. lap-mengelap, basuh & kemas pingganmangkuk... so that ibu ade lebh byk masa utk anak2.... :p

bila mlm, ibu dah letih, letak jer pala, terus lelap.. terjaga pun sbb aliya nak nyusu @ anis minta susu...

tak perlah kalo fikri lambat sikit pandai belajar.. asal fikri ade juga belajar.. drp takde langsung...

raggedyanne said...

lama tak dengar kisah hassan, dah makin bijak dia. nunu baru pass al-fatihah & tengah hafal doa2 harian & zikir2 mana yg patut. tak terpikir lak nak ajar dia surah2 lazim, padahal bukan susah mana. thanks for sharing!

rizza said...

kak yong ..ajar je apa yg boleh... tapi jgn paksa la... bila dia rasa seronok ..lagi mudah nak ajar..

anne..nunu pun makin comel...
kami ajar yg mudah2 je dulu....
cuba la.. asal dia seronok...

Normaliza said...

Bagusnya baca entri ni. Banyak tips. Harap2 boleh buat macam tu kat anak :)

rizza said...

Normaliza,

selamat mencuba...