Thursday, 4 June 2009

sambungan .... PERHATIAN!!!!!

(Pictures taken form Mr google.. thank you )


Berdasarkan entry sebelum ini..

Aku telah menjalankan siasatan .....(macam pegawai penguatkuasa Halal Haram pulak aku ni..)

Aku ade menjumpai beberapa jenis Coklat yang berbungkus cantik dalam kotak yang mengandungi bahan2 yang meragukan
(sah2 le yg ragu.. dah yg tulis tu adik beradik bahan haram... alkohol..)...

Aku tak tau apa Brand coklat yg ade kat msia ... sila bagi tau (sapa2 yg tau le)..kot2 aku terjumpa yg ade disini.. boleh aku belek2 sekali....

Antara yg aku sempat belek dan tulis Brand nye adalah seperti di bawah ini..
(tak sempat nak belek/tulis semua yg ade... dek kerana assistant kecik aku pun sibuk pi belek2 sama kang haru jadik nye kang...)

ni antara yg aku lihat mengandungi bahan2 tersebut....walaupun mungkin satu dua jenis yg ade bahan tersebut di dalam tu.. tapi takkan nak bazirkan duit beli pastu buang yg tak leh nak
makan tu... rugi je..

oh ya selain senarai yg mengandungi alkohol.. sila juga perhatikan E number yg mengandungi bahan dari cik bab.....

terutama E471(Mono-and Diglycerides), E476(Polyglycerol Esters of Polycondensed Esters of Caster Oil),E441(Gelatine).. ni antara nye la.. jika dia tak tulis dari mana sumber nye.. kita tak pasti.. melainkan dia tulis ianya dari 'plant' @ vegetable derived @ soy lecitin...
dan ade sesetangah ingredient tu amat sensetif utk yg ade sakit asma atau apa2 penyakit lain.. hati2 la ye...
guide halal haram 1, 2, dan ade byk lagi rasa nye.. search la ye..


1. Lindt Swiss Tradition - de luxe dark collection (140g)
[Amaretto, Cognac, Grand Marnier, Kirsch]



2. Lindt Swiss Tradition - de lux collection (500g)
[Grand Marnier, Cognac, Kirsch, Marc de Champagne]




3. Lindt Pralines Du Confiseur (500g & 250g)
[Amarretto, Grand Marnier, Kirsch, Whiskey]



[Irish Cream Liqueur (14%)]





Yang dibawah ni aku lihat tak de la bahan2 tersebut..
namun..sila baca berkali-kali ingredients di belakang kotak tersebut...
kalau ade perkataan pelik2 macam yg saya senaraikan tu.. elakkan membeli ye.....

takut saya terlepas pandang pula....
(maklum la buat siasatan dengan pantas... mungkin ade yg tak terperasan)

1. Lindt Swiss Premium (250g)
2. Lindt Lindor (400g)
3. Lindt Petits Desert
4. Lindt Connaisseurs
5. Lindt Swiss Tradition - de lux collection (140g)


aku rasa ade lagi yg aku pernah terjumpa yg ade rum la brandy la.. tapi ari ni aku tak jumpa kotak coklat tu.. tak ingat brand apa la....


Sekian laporan saya hari ini......
kalau terjumpa yg lain akan saya beritau semua ye...

terima kasih...


### tambahan...

kami tak beli pun coklat2 yg di atas tu...
kalau kami beli coklat hanya yg ini aje kami beli ...

(Made in Switzerland)




(Uk product & Made in Australia)





(Made in Italy)





kami memang boikot coklat dari US...
seperti yg dibawah ni...


****
oh ye... kadang2 yg cadbury pun ade yg tak boleh makan tau... terutama yg dalam kotak cantik2 tu

dan juga lindt tu... tgk packaging gak tau... ade yg berat sekian sekian tak de bahan2 haram tu... ade yg berat sekian sekian.. ade pulak...

jadik... baca setiap inci apa yg tertulis di belakang kotak/bungkusan coklat tersebut...

****



11 comments:

Fid said...

apa2 la labu
tp kau balik sini nnt aku tuntut segala....
BEWARE hahaha ugut tuh!

Marisa said...

Alamak! Aku dah penah mkn coklat Lindt tu.....

Aku juga mau coklat Halal dr Australia

mak farhah said...

owh mujur LIndt LIndor tu x de y pelik..my feveret tuhhh

rizza said...

fid... ko nak coklat aku buat boleh la hehhe

marisa.. coklat halal australia??? mana ade...

mak farhah... tu le yg setakat saya baca tu.... yg tu ok ....

Nur said...

ohh..trimas kerna mengconfirmkan fakta ittew..
lap u!

mak farhah said...

mkn ni memang nak kena hati2..kalau tak nnti jd darah daging susah...biasa kalau dah was22 tu...konpem x b eli dahhh

ummumishkah said...

terima kasih bagi info..
mmg nak kena hati2 sangat pasal makanan2 skrg ni!

Hana said...

thanks kak...
info2 akak ni mmg berguna sgt..

kalau choc bar cadbury australia byk juga ye ada tanda halal dgn yg dalam pek2 tu.. kalau nampak yg ada halal kat aus saya ok je.. sbb setahu saya kat sana pun agak ketat juga kawalan nye kan utk tanda2 ni.. (betul ke?)

mmg nak kena simpan notes ni.. thanks:)

Zety Zin said...

balik mesia nanti jangan lupa bukak bisnes coklat jugak. saya 1st customer! ;P

nadnye said...

terima kasih untuk info berguna nie.. kadang-kadang kat MSIA pun banyak jual coklat macam nie..

rizza said...

nur.. sama-sama ...

mak farhah.. betul tu.. saya pun kalau rasa was2 memang tak akan beli langsung....

ummumishkah
sama-sama.. hati2 la ye

hana.. sama-sama... sini walaupun ade.. tgk2 gak ingredient nye...

zety... insya'allah....

nadnye.. sama-sama.. tu biasenye di import... kena lebih hati2