Monday, 1 June 2009

macam sedap kan....


Macam sedap kan....

(pictures taken from Mr Google..TQ)








bila tgk chocolate begini.. dibungkus cantik2.. comel2..
mesti rasa terliur kan....

tapi ade kah kita baca apa kandungan dalam nye???
terutama choclate yg di import dari luar..
(dan juga ade yg dalam Msia kot)

jika Homemade dibuat oleh org Melayu.. insya'allah 
(selagi dia tak gunakan bahan yg haram)


Mengapa aku terdetik nak tulis bab ni???

kerana... aku rasa kebykkan org mungkin tak tau,
tak ambil tau atau pun tak tau menahu...

disebabkan aku ni suka dok belek2 apa kandungan dalam tu..
maka aku rasa aku perlu ceritakan apa yg aku tau 
dan apa yg aku baca serta apa yg aku rasakan...

ni berdasarkan apa yg aku nampak kat kotak tu 
dan juga dari buku aku ini 
(dalam tu cara buat coklat dari mula termasuk le bahan2 di bawah ni)

antara kandungan dalam chocolate2 yg macam 'grand' tu

selain dari tu Wine dan adik beradik nya

Biase kita baca disebut alkohol atau 
disebut juga... Alcoholic Beverage , Liqueurs, Spirits



kita mungkin terlepas pandang bab2 ini 
tapi ia amat bahaya utk jangka masa panjang pada diri kita 
dan keturunan kita....


Chocolate Liqueurs & Chocolate Liquor
dua benda ni tak sama...

tapi jangan keliru dengan Chocolate Liquor (@ Cocoa Liqour)
ia adalah hasil dari proses pembuatan coklat
(selagi tak dicampur dengan bahan Haram)

Chocolate liquor which called Cocoa Liquor is obtained 
by the grinding of cocoa nibs from the cocoa beans. 
The liquor converts into cocoa powder 
and cocoa butter as end products. 
It is a primary ingredient in chocolate manufacture. 
This liquor is non- alcoholic. 
Therefore, Muslims should not worry about it.
dari sini


Chocolate Liquor 
A semi-viscous sweet syrup containing chocolate, 
sugar and other ingredients. 
It is used in making candy, drinks 
and other chocolate flavored foods. 
Chocolate liquor is not alcoholic and is Halal, 
unless haram ingredients are added to it.
dari sini




tu le sedikit sebyk yg aku dpt kongsikan..
aku bila baca buku atau baca pada kotak2 coklat tu... bila ade sebut nama2 kat atas tu.. aku nye firasat rasa tu tak leh makan.... (mungkin sebab aku pernah terbaca dulu2 kot atau terdengar nama2 tu)... bila aku rasa was2 je.. aku balik pi tgk buku2 aku dan belek2 le semua tu serta cari kat internet.. utk lebih menyakin kan aku ....

## nota di atas utk panduan aku juga....




**** apa2pun sila baca ingredient semua nye ye.. 
ni hanya guide aje.. kot2 ternampak ade yg tulis salah satu nama2 di atas tu..hati2 la  ye...

p/s: nanti bila aku dapat salin nama brand2 yg ade kat sini yg mengandungi bahan2 di atas tu.. aku tulis sini ye... (may be next week).... ok 

p/sS: sila klik di mana2 nama2 di atas jika nak tau lebih lanjut mengenainya (yg bergaris)...


15 comments:

Ms Lola said...

Ok, utk panduan aku jugak. Sila ko senaraikan chocolate2 yg ko dah kenalpasti ada bahan2 yang tidak dimakan. Boleh?

Email lah, email.

::Umi Sufira:: said...

Saya sanagt berhati2 makan coklat di Japan...tapi bila balik mesia main redah je....tapi slalu pastikan ada tanda halal juga..

Zety Zin said...

sedapnya tengok gambar coklat2 tu...
thanks for the info!

knv said...

oh mekasihhh!!! biasanya luxury brands yang ada semua menatang2 nih. especially yang imported.

dan mekasih bebanyak enlighten aku pasal liquor vs liqueur tu. aku memang ingat dua2 tu takleh.

za, ko tolong check sikit kat sana - peanut cluster. kalu ko boleh carik yang takde menatang2 yang mencurigakan nih, silalah tapau untuk aku barang sekilo.

aku suka gile benda ni. carik kat malaysia takde. hari tu pi sydney tak banyak tempat yang jual. yang ada pun semuanya aku tak yakin ngan ingredient dia.

wokeh! thanks dude!

:P

rizza said...

ML.... le ni aku tak ingat Brand apa aku tgk tadi... esok2 kalau aku pi lagi.. aku salin ye....

Umi Sufira.... memang pun kena hati2.. kat msia.. aku tak tau le buat masa ni.. tapi dulu2 aku memang byk tak tau...

zety zin... sama2..

ana...apa benda tu? peanut cluster? tolong describe atau bagi rupa bentuk dia..... nanti aku check..
ok sesama...

knv said...

nama chocs tu peanut cluster. biasanya kedai2 jual timbang kati.

rupa dia agak huduh. tepek2 macam takde bentuk. combination chocs dengan peanut.

kalau adalah yea.

thanks.

rizza said...

ana... kalau aku jumpa la yg ingredient nye leh makan...

aku baru terperasan ..dalam buku aku ade cara2 nak buat tapi yg ni guna almnond le... bahan nye mudah ...kalau mau resepi nye aku leh bagi.. kalau ko nak buat sendiri lee... hehhe

knv said...

menarik gak idea ko tuh!

apa kata kau aje yang buat, aku order sekilo dari kau!

harga member yea?

eh serius nih!

:)

rizza said...

ana.... itu macam ko kena la tunggu aku jejak kaki ke msia dulu wei... harga member? no problem... (yoyo je ko nak aku buat..kang tak sesedap yg ko impikan... hehehe)

mamaDhea said...

Sis rizza,
baru kita dok borak2 aritu kan.. mekaseyy sebab berkongsi info.. ;)

KNV,
sodapp ke peanut cluster tu sis? mcm tu kalu, kita pon nak order ngan Pn. Rizza gak ler barang sekilo dua.. ahaks! :P

rizza said...

sya.. aku tak tau apa rasa nye tu..ko kena tanya ana la...
korang ni... dah berderet nak order.. aku belum balik msia lagi.. dan belum start carik barg2 nak wat bisnes ni.. sabar2 ye...
insya'allah akan ku tunai kan...

Nur said...

dpt emel yg coklat crispy pun x leh mkn..kalu ada nampak emulsifier E476 tu sumbernya dr lemak babi..kena rajin tgk label la pasnih..:(

noor asyikin said...

za, bagus ko buat entry ni.
same2 dpt info.

kakyong said...

salam

lama nyer tak jengah sini..
bagus info pasal coklat ni.. kakyong pun suka makan coklat, lately ni jer dikurangkan sbb anis akan CB kalo makan coklat..

coklat yg jual kat langkawi, perasan takde chop halal.. so bila sedara mara balik dr Langkawi & bg coklat dr sana.. tak berani nak makan.

rizza said...

nur.. byk E nombor yg mengelirukan..

ikin sama2....apa yg aku tau aku share

kakyong.. selamat menjenguk... (saya pun selalu tinjau2 jekat blog awka tu..)