Wednesday, 27 May 2009

coklat ?

Semalam aku telah mengarut lagi...
dengan membeli sebuah lagi buku coklat

I Love Chocolate!!!! 
(semalam beli)


Jenis Coklat sila baca sini 


White Chocolate tu bukan coklat tau.... dia kira macam manisan je... tak de cocoa solid...
ade cocoa butter, milk & sugar je dalam tu... tak bagus sgt....

kalau nak makan.. baik makan yg byk kandungan cocoa solid nya... seperti Dark Chocolate

p/s: saya masih mengkaji @ study .... bab coklat ni... 

******************************

Grade of Chocolate

1. Dark @ Plain Chocolate
- without milk
- also called 'sweet chocolate'
- requires 15% concentratiton of chocolate liquor (in us)
- minimum of 35% cocoa solids (in europe)

2. Milk Chocolate
- with whole milk solids or condensed milk substituted for a proportion of the chocolate liquor
- requires 10% concentration of chocolate liquor (in us)
- 25 % cocoa solids (in europe)

3. Aerated Chocolate

[jgn tanya.. tak faham lagi]


4. Couverture
- known as bulk chocolate
- contain at least 32% cocoa butter

a. Semisweet
- it is dark chocolate with a high, typically 50% sugar content

b. Bittersweet
- 30% sugar added

# the higher the percentage of cocoa, the less sweet the chocolate will be

couverture
- always dark
- 60/40/38 (60% cocoa solids, 40% sugar, 38% fat content)
- if less than 60% cocoa solid , its "plain"
- if more than 60% cocoa solid, its "extra bitter"

****************************
sedikit sebyk yg dpt di kongsi...

##
biase nye kan coklat2 yg aku rasa agak manis seperti cadbury , bila simpan dalam peti sejuk.. keras yg amat dan susah nak kerat ....
tetapi kalau coklat toblerone.... tak manis sgt dan lembut la walaupun dah letak dalam peti sejuk tu...

*************************

semua experiment coklat tu.. kena tunggu balik msia la.... (entah2 esok pi cuba... eeeeeeeee)

*************************

byk nye aku nak wat bisnes ni... kena bukak kilang ni.. cipta robot2.. leh tolong aku ..hehheh
tunggu 20 tahun lagi le kot... baru ade robot2 ni.... dalam kilang sendiri.. hahhaha
dah merapu dah....



9 comments:

knv said...

takde yang mengarut. takde yang merapu.

:)

dila~noor said...

cita2 tinggi =)
bgs2..nnt bisnes coklat blk sini tau =)
hassan tukang buat kira2,a.k.a akauntan kak rizza

m-i-o said...

kak, coklat utk makan dengan coklat nk buat kek tak sama ek?

inilah salah satu masalah bila nk buat bisnes. kita nak recruit org yg sesuai punyala payah. kang dah trained dia gila-gila, dia larik pulak.

nak ganti dengan robot, robot yg sesuai blum dicipta. kalo ada pun, mahal pulak.

mamaDhea said...

hihi.. baru td kita dok citer2 ek sis.. ;)

Fid said...

rizza
tak pa mula sikit2 lama2 tokey kilang la

kayteeze said...

Dulu, masa single lagi, memang kaktie antu cokelat.. bila dapat gaji je, mesti gi cari cokelat sepapan...hehe...

Sekarang sejak tua2 ni, dah kurang minat pulak... makan tu makan, tapi tak la kemaruk macam dulu...

ummumishkah said...

citer pasal coklat ni mana blh tahan.. nak kena pi cari ni!

Fariza said...

I love choc so much.!

rizza said...

ana.. hehhe merapu sekali sekala

dilla.. insya'allah... buat le apa2 yg leh kan

zufa.. ade yg sama ade yg lain coklat2 ni.. ade yg sesuai utk makan aje

sya.. ye betul

fid.. dah nama pun bekas engineer kilang kan... hahha

kak tie... sekali sekal makan coklat ok lee hari2 jemu gak

ummumishkah..pi le carik coklat tu..

fariza.. ye coklat best..(sama lak nama kita)