Monday, 24 March 2008

Papan Lukis/Tulis ...(Magnetic Board)

Adakah berbaloi di belikan PAPAN LUKIS @ MAGNETIC BOARD?

Bagi kami amatttttt berbaloi la.... dan bertahan hingga skrg...dah sethn lebih guna...selagi masih boleh guna...guna sampai puas....

Di bawah ni antara gambar2 hasil kerja tangan Hassan mengunakan Papan Lukis dia.

sejak mula beli ..dia hanya tau "cop cop"(guna yg ade gambar macam2 tu le..utk cop..) dan juga dok hitam kan board tu je....

Kami belikan kerana kami fikir dia masih belum sesuai di beri kan pencil/pen (pada peringkat umur dia tu la...(akhir 20006/awal 2007)..takut habis dia conteng rumah sewa ni..hehhehhe

kami beli , ajar dia cara nak guna... dan ajar apa yg patut...biarkan dia bermain tapi dengan syarat... lepas main kena simpan jgn dibiarkan sepah2, nak guna minta, jika dia cuba nak ketuk2 atau nak baling2 ...simpankan..ajar dia hargai brg .... sampai skrg ni masih boleh digunakan walaupun permukaan nye dah kesat..sebab hari2 dok lukis la....

apa yg dpt diperhatikan.. bila selalu dia beritahu n ditunjuk ajar ..dia faham.....

ni adalah contoh2 bagaimana dia belajar melukis/menulis ....

Melukis Bendera (Australia Flag)

(antara gambar2 sejak awal 2007 hingga minggu lepas..pertengahan march 2008)

1. dia tak tau apa2....hitam kan board tu....hehee



2. dia belajar mengunakan pen pada papan tu (tidak di guntingkan ..biar pen tu tersangkut pada papan tersebut..senang dia nak guna nanti)...



3. lukis apa sahaja ...garisan.... bulatan..apa aje dlm fikiran dia... jgn kisah sgt cara dia pegang pen tu..lama2 nanti pandai la dia....



4. belajar sedikit2... dapat lukis kotak 4 segi sendiri... cuba lukis bintang2 (tu yg dot dot tu...bintang leee) & cuba lukis Union Jack (kat kotak kecik tu la)...



5. dia dah boleh lukis bentuk Union Jack tu walaupun tak lengkap lagi.... bintang nye dah berubah dari dot2 dah jadik cam ni leee...



6. dia dah dapat lengkapkan Union Jack & bintang masih cuba lagi...



7. lukisan makin menjadi......



8. dia dah boleh melukis Australia Flag ngan cantik.....Union Jack dah ok..bintang2 dah jadi lain bentuk nya..dia cuba lagi... (tulisan Australia tu..tulisan dia tau..)



9. dia dah belajar lukis bintang 5 penjuru...



10. hanya tinggal lagi dia nak lukis rupa sebenar Australi Flag tu..yg mempunyai bintang berpenjuru 7 (ade 5) & satu je berpenjuru 5... (seperti Flag di bawah ni la..)

[this picture taken from Mr Google...TQ]


tu antara contoh hasil kerja Hassan....

dia boleh juga melukis bendera lain....ikut mood dia .....

sebab dia suka lukis Australia Flag ni...boleh nampak bendera tu berkibar masa naik bas.....

12 comments:

NUR said...

waa..terernya hassan!
i pon br nk belikan yana board camtuh...tp dia da pandai amek buku kite dgn pensel,siap meniarap konon nk menulis, siap nyabung kaki lg!

heran gak mane dia blaja, rupa2nya dia tiru anak bbsitter wat keje sekolah..

anamiraa said...

aku ada gak beli dua tiga magnetic board nih. tapi hampeh! lunyai digodam dek anak2 ku!

ke kena beli terus macam white board yang besau tu?

rizza said...

nur...

memang derang ni pandai oo nak amik buku kita ...pe kita...derang ni sdg meniru kita....hehhehe comel nye...siap sabung kaki gitu...hassan pun ade gak sekali sekala wat gitu...suke2 dia je..hehhe

ana....ko elok le beli white borad beso...ala2 cam meeting room tu...aku suke ..tunggu le ad eumah sendiri sok....lagi best derang nak tulis2 hhehhe ade lak geng ramai2 (4 org anak ko)..lagi syiok main tulis2...

Hasliza said...

wah..pandainya hassan. umo sebaya ngan ilma jer,tp dah pandai tulis AUSTRALIA.

ni yg jeles nih...

http://zidnilman.fotopages.com

Fid said...

za
anak kau ni kan..sekali tgk baby..dua kali tgk anak teruna! heheheee

pandai hassan nih!

mamadanish said...

cayalah Hassan..
U so good..really noe exactly kat mana bintang tu dan juga saiznye..

Ni yang buat semangat lagi nak ajar anak sendiri ni..dah tgk testimonial best ni

Yan said...

kat umah aku ada white board.. tp abis sume marker tu tenggelam matanya sbb kena tekan kuat sangat.. syahdu mak..

si Arif tu plak, kesahnya tak cukup white board, dgn kaki-kaki dia pun dia conteng..

apapun, mak jeles okkay tengok Hassan.. hehehe

ms lola said...

aku beli buku jah. dah jd ala2 scrapbook dah

Mommy Hafiy said...

magnetic board hafiy pon lunyai..siap mata pencil tu tenggelam kena tekan..skrg dah beli white board pulak..so far alhamdulillah dia suka n tak godam sgt..tp yg lg dia suka bab padam..huhu..tulis sket padam tulis sket padam..cam ner nak belajar??huhu

rizza said...

hasliza.... hi!...jgn jeles...ilma leh wat jugak gitu..

fid..nak wat cam ne ..dah teruna..hahhahhaha

mamadanish...teruskan ajar danish...sikit2 je

yan..aku tak leh bagi maker..kang abis dia lukis australia flag kat dinding..haru aku nak membersihkan...
caya la arif..leh wat design kat kaki..hhehheh

mimi... scrapbook pun bagus...le ni hassan dok mintak kertas..lepas lukis dia lipat 2 kertas A4 tu ..dia kata nak buat buku..hehhe

mommy hafiy..
tak pe dia tulis padam..tu memang cara dia belajar la...ni apa yg za perhatikan pada hassan la..dia tulis/lukis...dia tak puas hati ..dia padam..dan buat lagi...tak pe...galakkan dia sikit2 la...

Marisa said...

za.... aku terpegun kejap!
za... mana shoutbox hang?

Sya said...

halu rizza....

lamenyer tak jenguk cni.. sya tgh mencari sebijik mcm ape yg hassan ade tuh.. tp kebykan yg sya jumpa saiznye kecik sgt.. alahai... ape laa yg dpt dhea lukis klu saiz takat A4 paper tuh.. kita pon tak puas nk tgk/layan nanti...

skrg ni klu dhea rasa nk menconteng (lebih sesuai perkataan conteng kots wat masa ni ;P), dhea akan huluq tgn kt mama; "mama, nk pen.."

tp tak penahnyer laa dpt.. dpt pon klu kebtulan time tu sya tgh menulis ke.. time tu bole laa bg dia selai kertas & pen/pencil.. sambil² tu kena monitor jugak.. tak pasal abis cadar mama plak jd sasaran dhea...