Thursday, 20 November 2008

speech developement...

selasa lepas kami seperti biase akan menghadiri "short talk/short seminar etc" (aku n Hassan la)
Tajuk nye mengenai perkembangan anak2 'speech developement'..

memang bagus info yg aku dpt walaupun hanya 1 jam lebih je ... sekadar maklumat yg penting..amat la bermakna walaupun seketika kan....

aku kongsi sikit la apa yg diperkatakan oleh speaker pada hari itu...

- ajar anak sejak lahir

- dari lahir hingga usia 6 bulan pertama tu penting... ajar anak apa sahaja kerana kesan nye akan dapat pada usia seterusnya..

-mainan yg terbaik bagi anak2 diusia bawah 5 tahun tu adalah kita sendiri ..iaitu "IBU BAPA"

- sebaik-baiknye ajar la anak serba sedikit membaca mengenal huruf etc sebelum mereka masuk sekolah....

- tunjukkan apa yg kita buat beserta penerangan...
cthnye: kalau kita hendak keluar ..kita beritau anak kita "mari kita pergi ke xxxx, pakai kasut, etc.... ".. jgn kita buat sahaja tanpa kata2 seperti kita terus memakaikan kasut anak kita , ambil kunci kereta terus start enjin.. anak kita masukkan dlm kereta ..tanpa bicara apa2.. tu tak bagus... kerana ..anak ni belajar melalui permerhatian nye terhadap kita ibu bapa nye.....jika kita sentiasa bercakap dengan nye.. dengan penerangan... maka dia akan cepat memahami dan belajar utk bercakap seperti kita juga

- sentiasa ulangi apa kita kata.. strees kan perkataan2 yg kita nak dia tau.. melalui pelbagai ayat2....

- satu lagi.... bila aku dok bersoal jawab ngan speaker tu... awal2 dia tanya aku, adakah aku mempunyai bahasa lain.....YUP!.. dia kata ... adalah bagus mempunyai bahasa lebih dari dua.. dan mengajar anak kita 2 bahasa sekaligus... kerana iainya amat berfaedah utk anak2 kita... makin cekap .... itu yg dia katakan... dan galakkan.. (speaker tu dari queensland health)

- setiap anak mempunyai tahap/level masing2....

itu semua dari pandangan n kajian org2 putih la kan...
kita boleh la praktik kan amalan2 kita dan pegangan kita seharian pada anak2
seperti.. mengajar sejak bayi dlm perut (berkomunikasi & membaca ayat2 Al Quran), mendidik solat sejak kecil, dan juga adab serta adat yg tak bertentangan dengan agama kita...

nanti aku sambung (aku ade mintak note yg dia terangkan ....tunggu dia pos le.. dah abis ari tu) ade la point2 lain lagi...

6 comments:

Fid said...

hahahaa
bagus 2
aku dalam usaha nak ngajar anak aku basib membaca menulis sblm masuk sekolah
uwaa..la ni dia M laaaaa

mamadanish said...

rizza,
pls sambung huhuh!!

ismahani@ibu said...

banyak info yg saya blh dpt dr blog ni especially about children development..i already add your blog..

Mohammad Yassir Hamidun (MYH) said...

Salam.Perkongsian yang berguna dan bermanfaat.Thanks.

zie_naz said...

Thanks for sharing. Wish i could do more to my kids. And i think a father should also be involved in this, which i always nagged to 'mine' (hahaha..) but he did helped a lot in practising what I preached, for the children. So when will we get the whole notes ;-) hehehehe.. :-)

rizza said...

fid.. hehheh try your best!!

mamadanish.. sabar2.. saya pun dok tunggu note tu di poskan ke saya

ismahani.. tq.. sama2 saya share le.. sikit sebyk..

cikgu yassir... tq..

kak zie.. note nye tak sampai lagi la... za tulis tu antara yg za dengar n dia terangkan kat slide masa tu hehe.... tunggu ye.. nanti ade full note tu za copy paste ye..tq ..