Wednesday, 19 November 2008

kisah Hassan...

tiada apa yg terbaru....apa yang kami ajar..kami teruskan.....

setelah diteliti dan dibuat kajian....
ditetapkan....
pada waktu pagi adalah waktu Hassan belajar ...
bangun tidur lepas sarapan.......tak kisah le sama ade dia nak baca sendiri ke.. nak kami baca kan buku... nak melukis..atau menulis2 aje di papan tulis dia tu...sambil mendengar lagu dari DVD belajar dia la (sampai pukul 3ptg)... tu le aktiviti dia jika tak keluar ke mana2...

pada sebelah petang, pukul 3 petang... adalah waktu main dia dan juga waktu tgk TV (rancangan Playschool atau DVD yg dia nak tgk lee)...... sebelum maghrib.. kena la kemas semua mainan tu...

malam waktu rehat.. mengaji la sikit2 ngan Bapak dia... jika tak dpt tido juga... kena la aku membaca kan apa2 buku pilihan nye atau soal jawab 'capital city'... sampai dia puas hati...

seteah diperhatikan... dia dpt menyesuaikan dirinye dan menjadi lebih bagus....

bukan apa.. supaya dia dpt menyesuaikan diri bila sekolah nanti...(punya la lambat lagi tu... lagi 4 thn nak sekolah..hehe)... dan supaya minat pada buku tu berkekalan....

sabtu ahad.. dia boleh main..dari pagi sampai ptg....

jika hari berjalan2 naik bas turun bas bersama aku.... (weekdays lee)... dia juga belajar..
sekarang ni dah boleh membaca... dia akan baca apa yg dia nampak dari dalam bas tu.. mana kedai ke.. nama stesen minyak ke... nama motel pun dia baca.... dia belajar secara praktikal...

kalau mood dia nak melukis ke menulis .. dia pun konon2 nak kita teka apa dia lukis/tulis..
Hassan : "Can you guess what is this?"

dia lebih suka main kotak2 n botol2... dia boleh buat apa saja yg dia pikirkan....
(sampai dia sendiri yg mintak nak main kotak2 tu.. )
Hassan : "Bapak, Hassan nak main kotak boleh?"

dia dah boleh la baca buku sikit2... English n Bahasa Melayu
(tak de le riak pun... kawan2 yg tau n selalu share ngan aku je faham [korang tau le kan sapa korang tu hehhehhe].... yg sesapa yg saja2 pi baca tapi dok terdetik kat hati ...dok kata aku "ekk ..anak reti baca".... nasib le korang... aku layan org yg betul2 nak belajar menjadikkan anak2 masing2 semua menjadi anak melayu yg bijak2...sebab aku bukan cakap kosong .. aku buat n aku buktikan.... ANAK MELAYU BOLEH!!!)

kadang2 sibuk le tanya...
Hassan : "Umi, xxxx dalam english apa?"
Hassan : "Umi, yyy dalam bahasa melayu apa?"

(xxx, yyy, - apa saja perkataan yg dia nak tanya la)

layannnnnnnnnnnnnnnnn

seronok melayan dia....

15 comments:

arina said...

hahahahah! sapa yang kata hang ekk tu?

CT Umaimah said...

salam....
saya selalu baca post rizza kat SI... firm enough and kadang kala agak garang... anyway jgn di fokuskan kat garang tu... yg penting ilmu yang cuba disampaikan... terima kasih ya...

CT Umaimah said...

salam....
saya selalu baca post rizza kat SI... firm enough and kadang kala agak garang... anyway jgn di fokuskan kat garang tu... yg penting ilmu yang cuba disampaikan... terima kasih ya...

Mayu said...

salam..wah along,hebatnye mndidik Hassan..hehe..bgs2,insyaAllah dh bsr nnt dia akn jd org yg bguna utk mak ayah dia n utk negara..

p/s : Hassan...dh besar Hassan nk jd pe?

mamaaina said...

alhamdulilah,

seronok baca perkembangan Hassan nie....

bravo kak Rizza...

mrs noba said...

ibu mana yg tak bangga kalo anak dah pandai baca kan?
yg sour grape, abaikan ajer!

Zufa said...

persetankan saja sesapa yg memandang rendah usaha kite mendidik anak! oh ya, baby sy pn enjoy main kotak2 & botol2 tanpa jemu. hehe!

Yan said...

yg penting kita yg mak bapak + anak tu happy kan? kan?

Mommy Lyna said...

akak,

tolong amik bela hafiy sat. bila dia dah pandai saya amik balik.

urghhh!

en_me said...

tahniah anak dah reti baca.. salammmz

mamadanish said...

rizza,
Kalau kita tak riak...dan niat nak membantu orang "junior" lain (contoh salah seorang pengikut setia perkembangan hassan ialah saya,i terlalu byk ikut cara u:)), tak salah. Allah paham niat u.

I byk membaca pasal teori2 anak ini,tapi u mmg buat i percaya yang mmg kita boleh mendidik anak2 sejak baby.

So kira u ni mcm memberi motivasi lah pada kami...dan congrates u dah prove it..

Semoga minat hassan dan minat anak2kita semua terhadap pelajaran akan berterusan sampai bila..

Terima kasih lagi skali

rizza said...

ana.. hehhehhe

ct umaimah... hehhe dah memang 'tergarang' kalau bab2 BF & education nie lee...

apal, ko amik le tips2 yg bagus2.. ko kan nak jadik doktor kanak2 nanti..

mamaaina, mrs noba, zufa, yan, en me... tQ... sama2 la kita harap dpt didik anak kita cemerlang ye..

lyna... boleh tapi bekalan susu nye dah tak de lagi la.. hehhehhe
(lawak le ko ni)

mamadanish... tqvm ..semoga semua anak2 kita berjaya ye..

Ealyie said...

Za, bukan lina je nak apply kemasukan hafiy, ely pun nak apply utk kemasukan iris sessi pembelajaran sessi akan datang bulih ka??

p/s: susu ely pos tiap2 minggu...ekekekeke..

cik a'a said...

along..ramainye yg nk anto anak2 kt along nie...
abis la dorg..hehehe...

apal...Hassan dah besa..jd Dr Hassan le...hehehe

Mayu said...

stakat nie tips yg apal ade,cr nk wat larutan garam gula(oralit) utk anak2 yg kena diarhoea jer..hehe..

wah Dr Hassan,bgs2..bleh tmbh lg sorang Dr dlm family nenek PJ..hehe..