Monday, 28 June 2010

Katakan yang benar walaupun....

Katakan yang sebenarnya walaupun ianya sakit....

Apa yang dilihat .. masyarakat kita lebih suka berselindung ... konon berlapik.. tapi ade yang tidak perlu berselindung bila hal membabit kan perkara yang perlu....

ni contoh ye...

ahad lepas kami ke klinik... Hassan masih demam... kemudian doktor suruh ikut nurse amik darah.

ok le.. kami pun tunggu..

ni apa yg nurse kata waktu nak amik darah pada Hassan

Nurse : Adik...Kita nak buang ulat ni....

sambil bukak peralatan nak nak amik darah ... picagari le... jarum semua lee...

ade ke berkata demikan utk menenangkan budak... bagi kami ayat tersebut tak patut digunakan...

apa kami cakap pada Hassan .. sambil nurse tu nak amik darah..

Kami : sekarang, nurse nak amik darah...

Hassan : tu apa?" sambil tanya apa yg dia nampak

Kami : tu alat untuk amik darah, Jarum.

Hassan : Jarum, tajam...

Kami : Akan rasa sakit sikit je, hassan tahan kalau boleh, kalau nak nangis, nangis la..

Nurse suruh genggam jari... dia ikut...

Sambil tu Bapak dia peluk ..

Kami : Nurse nak amik darah, dia nak check apa ada yang dalam arah Hassan

Hassan ok je.. dia ikut cakap.. sambil tengok nurse cucuk dia..

Hassan : Sakit..

Kami : sikit je kan...

Hassan : tu untuk apa?

Kami : tu kapas , nak tutup tempat yang kena cucuk tu, supaya darah tak keluar...

Hassan tengok dan ok je.. tak menangis ....

nurse pun terkejut.. hehheh relex je budak ni... Good Boy! Hassan...

apa yg aku nak simpulkan...

jgn kita perlekehkan minda anak2.. mereka semua bijak.. dan mudah faham....
jika kita sentiasa menerangkan sebab2 dan apa disebalik tu.. dia lebih memahami keadaan tersebut..

Alhamdullillah dah check darah..ok semua... cuma demam tak kebah lagi...

balik rumah kami terangkan lagi... kenapa kena cucuk amik darah tadi,
dan dia tau darah tu merah, dan dia tu rasanya sakit... cuma kita perlu beri semangat pada dia.. jgn rasa takut tak tentu pasal...

apa yg aku ingat... semenjak umur dia beberapa bulan.. start cucuk (yg macam2 tu le...kat klinik).. dia tak pernah menagis meraung.... cool aje.. nangis masa 1st time cucuk amik darah sebab kena kucing dan masih baby lagik ...

jadik.. kalau nurse dok cakap gitu byk2 kali... karang dia tanya.. mana ulat tu? tu darah warna merah bukan ulat... karang dia tanya balik.. boleh jawab ke?.. lebih baik kami beritahu hal sebenar... jadik dia tau apa nurse tu nak buat kat tangan dia... dan dia nampak.. yg warna merah tu darah.. sebab dia pernah luka jatuh sebelum ni... dan dia tau akan rasa sakit bila dicucuk kerana kita tak beritahu dia awal2 untuk bersedia "untuk rasa sakit"..

di harap nurse2 akan lebih berterus terang pada anak2 kecil... dan juga ibu bapa ..jgn dimomok kan dengan ayat2 yg akan menakutkan anak2...

****************

seperti juga situasi... cerita2 hantu.. atau takut2 anak2.. sebab gelap la.. malam la.. jgn la kita takutkan.. ia akan menghantui fikiran mereka...hingga besar... ni memang terjadi pada diri kita semua ka.. di mana masa kecik2 kita ditakut2kan....

"jgn pergi situ.. ada hantu.."
"ooo dalam gelap ada apa tuuuu"
"nanti ade momok...."
"ade hantu rambut panjang..."

jgn la menakut2kan anak2... fikiran mereka suci bersih... jgn tanam kan

Hassan dia tak takut gelap... tak kisah aku dok dapur masak.. dia kat atas main... rumah besar..
kalau suruh amik brg.. dalam gelap pun dia redah....
kami tak pernah ajar dia takut....apa lagi hantu2 dia tak tau pun ..hehhehe

bukan apa.. semua makhluk tu wujud.. makhluk Allah.. cuma kenapa kita perlu ajar anak rasa takut pada mereka....


dia kata dia takut tapi sebenarnya lebih kepada tak suka...
dia tak suka...
kucing.. sebeb berlaku situasi dia tengah makan di kedai.. kucing melompat depan dia.. dia terkejut
burung... dia tengok boleh.. tapi tak suka burung2 dekat dnegan dia... kerana terkejut juga.. syok2 main kat taman.. tiba2 burung terbang rendah dekat dia..
bunyi org jual "paper lama.. surat kabar lama...@ tilam tilam..".. ni dia terkejut ...sebab biase nye siang2 kat area rumah ni sunyi je.. dia boleh le menyayi kuat2 ke.. jerit2 ke... bising2 ke.. tiba2 ade pulak van yg pasang speaker sebut "tilam2" kuat2 depan mata dia.. mau tak terkejut... hehhe.. tu le buat bising lagik kat taman perumahan.. hahha

semua tu disebab kan terkejut je.. apa yg dia buat... bila nampak/dengar.. dia dok diam2 je...

kalau lalu depan kucing pun.. kami cakap kat hassan.. jgn kacau kucing tu...biar dia duk situ ...
kadang2 aku ajak dia tgk kucing tengah baring2 depan/belakang rumah... ok je.. dia cuma tak suka kucing dtg dekat je..

moral of the story.. cerita je la apa yg sebenarnya... jgn ditakut2kan anak2 ni.

karang nak masuk hutan/kebun sendiri.. takut lak.... apa guna

11 comments:

Fid said...

aku mmg cerita sebenar2nya kat anak aku
tapi spetal/klinik kami p depa mmg cerita sebenarnya

tak tipu bodo gitu

Fid said...

za

agaknya mmg terlatih gitu
bangsa kitakan jenis suka buat cerita ahhaaa

Rizza said...

fid.. tu le pasal.. depa kena train cite gitu kot.. hehheh malang2..

Maira said...

Kak Rizza,

Ketakutan disebabkan terkejut tu tak dikategorikan sebagai fobia ke?
Saya fobia pintu automatik.hehe.

Purpleheart said...

budak2 sekarang tak perlu ditakut2kan macam mak2 kita dulu..sekarang ni budak2 akan persoalkan semula kenapa tak bleh, kenapa boleh..

Noie said...

Aku memang tak suka jika ada org suka menakut nakutkan anak aku.sama juga dgn nurse.its happen juga kat anak aku. Aku mcm hairan juga kenapa diaorang cakap mcm tu.tak baik untuk kanak kanak. Betul lah engkau ni rizza.

m-i-o said...

hmmm anak sy dulu pun tidak le penakut. tp akhir2 ni sikit2 takut.

takutla gelap
takutla bunyi cicak
takutla kipas
takutla spider

eh, apekehe ni? sebelum ni anak kucing tu dia cekau aje buat main. kejar spider nak pegang. ikut cicak mana cicak pegi. masuk bilik gelap amik buku, tak takut pun. kipas tu adalah benda yg paling dia minat! kenapa tiba2 berubah?

sy saspek ni mesti cikgu taska, takpun kawan2 kat taska yg pengaruhi dia. sebelum ni memang tak reti takut pun.

end up, sy cakap cicak tu berbunyi sebab dia nak tido. jadi takyah la takut. hahaha! eh, salah ke taktik ni? lantaklah, janji dia tak takut. sekarang, everytime cicak berbunyi dia akan cakap - oh, cicak ni nak tido ni! hahahah. sukati la nakkkkk :P

Rizza said...

Maira.. tu phobia.. boleh di hilangkan.. tapi kalau nak lee..

purpleheart.. ye betul..

noie.. agak nye depa di ajar supaya cakap gitu pada anak2 kot..

zufa .. tu le kebarangkalian kebayahaan kalau anak yg kecik2 ni pi tadika atau tempat asuhan... akan terdedah pada kata2 atau sifat2 takut yg diajar... kalau dah masuk sekolah rendah depa leh pikir baik buruk nye.. kalau kita dah ajar sejak kecik...
kena pandai pikir alasan logik utk anak2..supaya depa tak takut ok...tak salah taktik tu..

zie_naz said...

Assalamualaikum Rizza. Been a while i have not read or write on blog ;-)Only fb for families and friends updates:P And I agree with you, and with that, I'm very dissapointed with the society at this millenium that still act like so to the children of this millenium that are smarter than them! ;-)My son Umar is now fear of dark (unlike before!)since he came back M'sia, due to watching other kids watching ghost stories at relatives house. Why the society teach kids the wrong thing? Why oh Why..sabar ajelah. Camana society nak maju. Maju on Putrajaya and Twintower is not Maju at all! (luahan perasaan ;-) hehehe..

Rizza said...

kak zie,..ye betul seperti yg akak katakan...
" I'm very dissapointed with the society at this millenium that still act like so to the children of this millenium that are smarter than them!"

masyarakat kita maju kebendaan je.. tu je.. takkan kemana...
susah budak2 makin ditakut takutkan dengan benda yg entah apa2...

Rizza said...

" I'm very dissapointed with the society at this millenium that still act like so to the children of this millenium that are smarter than them!"

masyarakat kita maju kebendaan je.. tu je.. takkan kemana...
susah budak2 makin ditakut takutkan dengan benda yg entah apa2...