Thursday, 24 June 2010

Hassan & Rehal Biru..

Demi menunaikan hasrat Hassan mencari Rehal.. kami ke kedai... tak ade pula yang dihajati.. pergi la ke kdai lain pula.. makan setelah puas mencari.. jumpa la.. Rehal Plastik je.. tapi nak warna biru.. nasib baik ade ... rezeki Hassan..

dengan semangat dia kata "nanti balik rumah boleh mengaji".. bersungguh...
ingakan dia cakap main2 je.. esok2 boleh le mengaji... dah malam tu.. letih mencari rehal...

lepas mandi semua... suruh le dia tido.. tapi... meraung2 menangis.. esak2... loooo
nak mengaji... dah waktu tido la sayang ooiii.

suruh tido tak mau..... menangis... maka aku ambilkan la Al-Quran (Tafsiran yang ade Per-Kata) bersama Rehal Biru baru beli tu... dia nak mengaji sendiri... ok.. aku bagi la...
dia cari la surah Al Fatihah.. dan baca... (dia agak2 je tunjuk ayat tu.. yang ye nye dia memang dah hafal surah tu.. cuma nak mengajar huruf2 dalam ayat dan betulkan bacaan je).. kemudian dia sibuk carik surah An Nas & Al Ikhlas.... ade perhatikan je...
aku suruh dia baca makna surah AL Fatihah dalam rumi (ade di ruangan tepi).. dia baca dengan lancar .. kecuali beberapa perkataan yg dia tak pasti...
seronok dia.... cukup la tu.. masa untuk tidur......

begitu la gelagat Hassan


7 comments:

Kamalia said...

Alhamdulillah...bagusnye Hassan ye..bersemangat sungguh nak mngaji..bagus2..nak tye, yg tafsiran per kata tu byk jenis ke??sbb skrg ni pun kami duk mncari tafsir Quran per kata + asbabun nuzul..beli katne ye??

Rizza said...

Salam Kamalia..

Al-Quran oer-kata ni kami beli kat kedai buku di billion bangi...
ade byk jenis.. dalam terjemahan indonesia.. yg kami beli ni terjemahan nye tak le sgt bahasa indonesia nye...banyak ke arah bahasa melayu kita...

[Syaamil Al-Qur'an - terjemahan Per-Kata Type Hijaz]

besar & dalam harga RM130.00

Min Aina Ila Aina said...

Teringat rehal saya masa mula-mula mengaji umur 4tahun dulu. Cantik, buat daripada kayu, ada ukiran lubang angka arab lagi.

Kak, jemputlah saya ke rumah-rumah akak Pendidikan Awal dan Halal Haram tu.hihi.

minainailaaina@gmail.com

Rizza said...

MAIA.. betul tu ygkayu cantik2.. hassan tak mau hehe. dia nak biru gak
rumah Pendidikan Awal lum bukak.. masih dalam pembinaan... insya'allah akan di buka atas jemputan.. hehhe
Halal Haram Info dah bukak kembali.. cuma belum sempat update lagik...

mommy2H said...

za...weh hang dok bangi area mana? la nih tak chat lagi ker?
aku maybe balik bln 8-9 nih n dok area bangi tu nnt. bole berjiran la kita ek ;)

Rizza said...

Nor Jepun, aku dok seksyen 1 BBB... boleh aje.. mai le dtg... lepak2.. hehhe ko dpt dok seksyen mana?
aku chat ..ko yg tak de online...

Anonymous said...

Umah aku takde internet la skrg semua mobile. Huhu. Kelemahan ym mobile nih dia gilos sket kdg2 msg org antar tak kuar pun. Aku nmpk msg notification dr hang sekali bukak takde pun. Heran aku!
Aku dpt dekat2 agensi nuklear msia tuh. Tatau ler seksyen berapa aku tak check lagi. Huhu. Belum dpt official letter. Nor