Thursday, 11 February 2010

hassan.... di usia 4 tahun 7 bulan

Umi.. tu apa?

Umi.. apa makna xxx ?

Umi .. dalam bahasa inggeris ni apa?

Umi.. xxx dalam bahasa melayu apa?

Umi... apa maksud xxx?

Umi... xxx tu apa?

(* xxxx .. apa aje perkataan yg dia nak tanya)

begitu la Hassan diusia 4 thn 7 bulan.. bertanya dan bertanya...

disebabkan kami dah ajar dwi bahasa.. mudah dia faham (bila tgk perkataan di buku2 dia..)
apa yg dia rasa tak faham dia tanya.. dan kami kena terangkan makna dan penerangan

**************

kemahiran melukis dia makan cantik... guna "paint" kat komputer le..
melukis atas kertas A4.. tak terkira... hehhehe

hari2 dalam seminggu dia tau da... dalam 2 bahasa...
le ni dia nak faham kan tarikh2 pula
dia pun baru nak faham tentang bulan2 dalam setahun..

***************

kira2... sedang memahami proses tolak (minus), .. bahagi dia paling suka...

***************

bersenam.... turun naik tangga rumah ni le... kalau aku di bawah.. mula la dia turun ke dapur byk kali... asyik pujuk aku teman kan dia di atas... dia naik atas.. lepas tu... turun lagi....
kadang2 melekat kat dapur.. sibuk nak tolong aku buat kek...
ye... dia tolong aku buat kek coklat mud tu... tolong sikit2 je... dia kata nak belajar.. nak tolong umi... sambil2 tu aku terang kan la unit2 gram, kg, dan sebagainya... kalau aku tgh buat deco kek tu... minta tolong le dia amik kan "tool" yg aku nak guna.. dia tau carikkan...hehhe boleh diharap.. dan memang le rajin bebeno..... harap sampai kebesar dia rajin.....


**************

kalau dia main pun.. dia main konon2 buat kek.... hehheh

main lego dia ... buat kawasan rumah.. ngan kereta2 yg dibuat sendiri... guna lego.. macam2 bentuk boleh buat...

**************

kalau ke kedai buku..... amat le tak keharuan....(tapi tak de le berlarian dalam tu... mau kena rotan..)... mabuk tgk buku.....
kalau boleh nak semua buku tu....

*************

le ni rupanya.... kat australian network kat tv channel 521 ... ade rancangan kesukaan hassan masa di australia... PLAYSCHOOL... (alang2 dah ade kat rumah mak aku ni.. kami guna je la....)

dia akan tgk tu je.. pukul 9.30am & 3pm(kalau terlepas yg pagi tu le)
teringat kembali macam disana la....

**************************

3 comments:

m-i-o said...

kak, ingat tak sy ada tanya pasal anak sy kompius pkataan "car" dengan "can" tu?

dh ada improvement. tq atas nasihat akak :P

bila nampak pkataan "can" - dia akan sebut "car" (suara perlahan), pastu baru sebut "can" (suara kuat). jadinya "car can". kahkahkah! lantaklah. lama2 okla kot.

lady zaini said...

bijak..bijak...
camner awak ajar hassan english yer? guna phonetic tuh ker? tak reti la phonetic2 tuh

rizza said...

zufa... yup begitu la sepatutnya... teruskan

Z, kami ajar hassan english seiring ngan BM.. ajar serentak... za n hubby ..dua2 buat gitu.. kami tak separate bila ajar bahasa macam sesetengah org kata OPOL tu..
kami tak guna phonic... buat pening je hehhe... guna kaedah... sebut, eja dan kenal huruf.. (picture the word)...