Thursday, 18 February 2010

hassan lagi...

imbas kembali... bukan berniat menunjuk... cuma bagi semangat yg semua anak dari kecik boleh diasuh ... cuma perlu sabar dan berterusan....

sesampai di australia.. dia dah nampak bendera australia... dan sangat teruja....
Hassan kami belikan buku World Atlas & Flag pada dec 2006 iaitu umur dia 1 thn 6 bulan..
dan kami ajar mengenal Bendera di dunia.. dan menyebut nama negara...memang le tak dpt sebut betul.. tapi tu le permulaan utk bercakap...

kemudian pada 26 jan 2007 (pada minggu tersebut).. hassan dapat mengenal pasti perbezaaan antara bendera australia dan new zealand.... (aku pernah tulis cerita tu pada entry dulu2)

pada usia dia 2 tahun 1 bulan... dia menang pertandingan bayi ..(pertandingan kecerdasan, pintar .. bukan pertanding pakaian cantik ke apa ke macam selalu kat msia ni..)..
di mana Hassan boleh mengeja nama dia dan mengira...
dan pada usia tu dia dah boleh menulis ABC.....

le ni usia dia 4 tahun 7 bulan... dah macam2 dia tau..tu pun hasil ketegasan dulu2.. kalau tak tegas.. dia takkan dpt buat apa yg dia buat hari ini....

****************************

disiplin memang penting.. walaupun nampak kejam oleh sesetengah org msia.. tapi ade sebab disiplin tu perlu.. bukan tanda tak sayang anak.. tapi sebab tanda sayang anak le...
supaya org tak kata nanti dah besar... "sapa la mak bapak dia tu.. tak reti jaga anak...."
biar le org nak kata .."garang nya mak bapak dia... macam singa.." tapi anak bijak.. reti berdikari.. hormat org tua.. (benda2 tu nak jadikkan kena amik masa lama.... membentuk anak..)

biar dia takut mak bapak.... dari tak takut dan buat kurang ajar....
le ni hasil nya tak nampak atas ketegasan mak bapak... tapi tunggu le budak tu dah masuk sekolah menengah.. boleh tgk.....kalau dari kecik tak tegas... masuk sekolah boleh ke nak tegas2.... dah tak makan saman dah... at least kecik belum sekolah ni.. masih waktu yg betul...
kalau dah remaja nak marah nak rotan nak tegas.... kirim salam le..... byk pengaruh luar yg lebih...

denda perlu .... tarik balik hak keistimewaan jika perlu untuk didik dia disiplin.. mula2 kecik2 ni tak nampak kesan nye la.... benda tu bukan nye boleh dpt result jam jam tu .. kena la tgk long term.... tegas ari ni.. utk dia berperangai bagus akan dtg.. masa sekolah nanti.. bukan nye esok tu...... utk masa depan anak tu sendiri......

nota: utk peringata aku !

**********************

utk teknik ajar english (seperti yg Z tanya..) kami guna dwi bahasa serentak dalam nak memperkenalkan perkataan/word...

seperti yg Zufa telah mencuba.... kami guna cara "gambaran" perkataan....
biar le dia salah sebut utk permulaan.. tapi dengan bantuan ibu bapa.. dia akan lebih faham..

**********************

1 comment:

nelcyndana said...

cik rizza, bole share tak sikit ilmu? awak ajar hassan mbaca guna teknik fonetik ke phonic ke atau cara biasa, kenal abc dulu lps tu sukukata.... mcm kita belajar dolu2..?