Tuesday, 5 January 2010

Hassan di tahun baru ini..

Semua budak baya Hassan masuk tadika... kecuali 1-2 kerat je..
termasuk le anak cik Fid iaitu Akif...

Hassan ditadikakan oleh umi dia di rumah leee....

Seperti juga cik Fid yg mentadikakan Akif dirumah bila-bila masa dia suka....


Hassan bukan nye dok ditadikakan 24 jam.... hanya betul2 di atas kerusi[termasuk menggunakan meja lee] hanya 1jam aje... selebih nye dia belajar sambil bermain....

* dalam sejam setiap hari bekerja ,antara yg dia belajar BM, BI, Spanish, French, Maths, Sains, Jawi, Mengaji Al Quran
[ni sama ade menulis atau membaca termasuk mengira laa]

* aktiviti main dia... bermain dengan segala mainan yg dia ade... lego, kereta

* aktiviti bebas dia....
- bermain dengan kotak2..dia buat laptop atau pc sendiri
- melukis menggunakan paint di laptop lama kami [memahirkan mengunakan mouse]
- buat matematik buku prasekolah [+ & -].. ini ikut suka dia nak buat ..anytime..
- cubaan bermain dengan scrabble & sahiba.. ikut suka le nak taruk perkataan apa pun.. asal dia tau macam mana cara nak susun bagi bersambung2 perkataan nye...
- cubaan bermain dengan chess... hentam dia gerakkan segala benda tu.. bagi dia faham susunan king queen dan askar2 tu.. dia dah boleh susun sendiri setelah dia dok tgk panduan bergambar cara susun kedudukan semua tu....
- gunting dan kertas... buat le apa aje...
- cubaan nak melukis di autocad...- ni lambat le sikit.. aku tak reti nak ajar.. dia kena berguru ngan bapak dia...
- menolong aku membuat cookies dan kek yg dia suka makan.....

apa aje yg Hassan suka buat...
- kalau ade hanger yg bersepah.. dia dengan rajin pi kutip dan susun di 'laundry area'
- petang2 kalau tak hujan boleh bermain di padang permainan depan rumah
- petang2 lepas bapak Hassan balik kerje kalau bapaknye tak bz.. Hassan dah siap tunggu utk ikut pi Masjid Al Hassanah.. dia nak solat asar kat masjid
- dia suka tgk no plate kereta jiran dekat2 rumah ni.. dia tau apa jenis kereta , no apa, kereta rumah yg mana.. hingga bunyi kereta start tu dia tau... [ade 4 bijik rumah le yg keliling ni.. depan, kiri dan kanan..]

apa yg dia tak berapa minat.... TV.. cartoon... dia kurang minat...


untuk permulaan tahun ni...

Hassan belajar 'ayat' ... dalam semua bahasa yg dia belajar tu le.. ayat2 mudah...
dan Maths.. dia kena mahirkan dengan kiraan mudah....

dan dia ni memang amat jrg nak tunjukkan skill dia tu kat org lain...
dia lebih suka 'low profile'....

setiap masa... kami akan terangkan bila umur Hassan 7 thn Hassan akan ke sekolah rendah... umi tak boleh temankan... dia faham.. dia tau ...sekarg ni dia belum 7thn...

maka ade 2thn lagi utk kami sediakan dia.. supaya dia bersedia ke alam persekolahan... bersedia belajar secara formal di sekolah dan seterusnya di rumah jika nak belajar macam2 lagi...


13 comments:

CT said...

bagusnye Hassan...kuatnye semangat parent die...

m-i-o said...

wah, hassan bolehlah jadik sparring partner makcik main chess ekk. sebagai balasan sistem barter, makcik ajar hassan autocad, yg dibalas semula dengan kek umihassan.

kahkahkah! tu ayat kenen tu :P

maya amir said...

cikgu rizza... ajor hasan baik2 ye:)

Ms Lola said...

aku kalau dok kat bangi tu, nak aja aku drop sofea kat umah ko. :P

Zety Zin said...

bagusnya hassan tak suka kartun!

nadnye said...

kalau dekat nak juga antar ke rumah rizza :>

Ju@Lucky^Mummy said...

seronoknya Hassan.. sentiasa ada ngan uminya dirumah.. teringin nya saya camtu...

Mrs. H said...

kak rizza.. bestnye kalau saya pun dpt buat mcm tu.. uhuuhuh

dila~noor said...

salam kak rizza..
seronoknye dgr perkembangan hassan ni

saya nak tnye akak,mcm anak saya,die suke buat bende yang die nak..cthnye kalau kite bacekan buku,die taknak.tapi die ngadap buku tu sorang2..lame2 takpe..
cmne ekk?nmpk mcm die tak tekun.
dulu mase hassan kecik2,umur dlm setahun akak gn approach macamane?hope you can share.
thanks kak!

rizza said...

Ct.... nak jadikkan dia bagus susah gak.... kena train darik kecik.. ni yg kena kuatkan semangat walaupun tak kuat mana pun...

zufa... makcik zufa nak ajar hassan aoutocad.. hehhe amboi nak kek umi dia.. mai je rumah bila2 ..call dulu.. kalau ade kek dpt le makan free.. kalau tak free air je la..

maya.. ye cik maya nun di sana...

mimielola.. ye aku dah tau apa ko nak tulis tu... ko memang la.. apa kata mai ajak sofea main2 ngan hassan ..bila2 ko balik umah mak ko kat BM tu..singgah2 le..

Zety.. apa..Ben 10? spiderman semua2 aksi tu.. tak heran pun.... bukan tak bagi tgk.. ajak tgk tv cite2 tu pun dia wat dono je...last2 bapak dia yg tgk kartun hahha

Ju.. seronok.. hehhe nak jadik cam ne kena byk plan nye tau.. hehhe

Mrs H... best... hehhehe[saje je bakar]

Dilla Noor...bagus la kalau dia nak baca buku.. tapi kena dilla ajar dulu walaupun dia tak nak tgk.. dia dengar sebenarnya tu...[rasanye pernah akak tulis topik tu..dulu2 la...cuba tgk kat bahagian "anakku Hassan" tu...]

rizza said...

nadnye.. amboi semua nak antor kat aku hehhe..idakkk. ku tak bukak tadika.. hehhe

izansyed said...

rizza..u mmg ummi yg terbaik...bagus nya if kak izan dpt hantar ridzuan pada rizza. Kak izan tinggal di Bangi seksyen 2.. mcm mana ada peluang tak jika nak hantar ke rumah rizza. Boleh kwan dgn Hassan..

rizza said...

kak izan... maaf la .. za tak buat tadika atau nursery.. hehhe...
kalau petang2 kak izan boleh bawak ridzuan main dengan hassan di playground yg hassan selalu main jika tak hujan... [di playground 1/3] dalam waktu lepas asar... around 5pm - 5.30pm..[biase waktu hassan main disitu]