Thursday, 14 January 2010

cikgu sekolah rendah....

Kepada sesiapa yg bernama "Guru @ Cikgu" sekolah rendah

saya nak tanya la.. jika ade yang sudi jawab..


Apa silibus budak darjah 1 ye?

aku dok belek buku maths darjah satu....
budak darjah satu belajar campur tolak je ye?
budak belajar berapa belajar darab bahagi? ....

Mana aku boleh dapatkan silibus pelajaran budak darjah 1-6 ?
apa matapelajaran mereka belajar ye? Maths, Bi, Bm, Sains.... apa lagi?

aku ade jumpa di internet.. tapi tu di buat pada tahun 2003.. masih boleh digunapakai lagi ke?

semua ni untuk panduan kami je..

terima kasih jika ade yg boleh membantu ..







9 comments:

m-i-o said...

sy bukan cikgu. tp saja nak komen :P

zaman sy dulu - klo tak salah belajar darab bahagi masa darjah 3 ke, darjah 4. lebih kuranglah. sebab sy ingat sy menghafal sifir smbil menyanyi2 satu kelas :P

Sayang.Ibu said...

salam kak rizza.. utk math year 1, hanya belajar campur tolak shj, darab bahagi masa year 2. then year 1 nombor paling besar pun setakat HUNDRED sahaja. itu ikut maklumat cikgu math lah. ermm.. thn 1 belajar, BM, BI, SAINS, MATE, MUZIK, AGAMA ISLAM, P.JASMANI, P.SENI.
Kalau akak nak tengok silibus atau rancangan pengajaran tahunan akak boleh download kat sini:
http://skserkamdarat.edu.my/v1/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=36&Itemid=29

rizza said...

zufa... mekasih hehhe akak tak ingat le.. al maklum le.. bukan nye pelajar pandai pun .. apa yg belajar pun tak ingat hehhe

cikgu intan.. terima kasih byk2 atas maklumat cikgu yg amat berguna ni...
alamak ..belajar muzik...mmm apa le aku nak ajar anak aku muzik ni... tq tq..

Mynie said...

kalau tak silap saya, kurikulum baru akan diperkenalkan pada mulai persekolahan tahun 2011. tak taulah isi kurikulum tu macam mana tapi dengar-dengarnya lebih 'balanced'..

m-i-o said...

heh, darjah dua skarang dah blaja darab bahagi ek? fuh, berpeluhla sy nk kne mgajar si ziyad dulu kat umah ni. ahahaha, kiasu sungguh gue :P

rizza said...

mynie, kurikulum baru 2011 ye.. tq tq ...

zufa
apa lagi ajar le ziyad ..hehhe

Fid said...

hassan karang masuk darjah 6 terus kahkahkahkahkah

Zety Zin said...

teringat masa darjah satu dulu masa kelas muzik ajar lagu 'bapaku pulang dari kota'. hehehehe.

opss melalut pulak.

Sayang.Ibu said...

oh yaaa... btol, lupa nak mention ttg kurikulum baru 2011 or (2012?). Yg pasti.. kurikulum mestilah digubal semula sbb dah nak back to nature (apakah?). buku2 teks pun akan ada yg baru. mesti byk btol perubahan... ;p