Wednesday, 23 December 2009

Hassan

Hassan...

dah makin besar , makin tinggi, makin byk akal, makin byk cakap [kecuali dgn org yg dia tak kenal atau baru jumpa ..dia tak layan bercakap...]

Aktiviti...

belajar - main - makan - tido - tolong umi - aktiviti bebas....

sedang ulang kaji segala yg pernah di ajar sambil tu tambah sikit2 ilmu dia yg lain/baru

mengaji.. dah tambah satu surah lagi.. dia hafal Al Humazah

bab kenal huruf jawi/arab tu.. masih berterusan belajar jawi [tulis jawi bersambung..]
kalau jumpa huruf jawi dalam alquran/surah2 yang dia dah hafal tu dia kenal la....
kami tak ajar Iqra'....


bab menolong.. kalau time rajin tu... sampai nak lipat kain ... kemas rumah ..

bab kemas brg dia.. memang rutin.. lepas main kemas.... sebelum tido pastikan ruang bermain 'clear' .. tak de mainan/buku bertabur atau bersepah

bila mood nak makan biskut.. minta buatkan biskut coklat chip kesukaan dia dan dia la dok menguli, menekap bentuk kereta... dan yg makan biskut tu la

minggu lepas dia deman+ batuk + selsema...
tapi tak macam org deman... cuma 'mute' je... kaki tangan aktif bermain dan bergerak...
ni agak nye kesan jangka panjang hasil dari antibodi peminum 'susuibu tegar' ni....

bab makan ubat memang suka.. siap minta lagi...ooo mana boleh...

kerje melukis ...
kereta..kereta proton aje...saga,waja,wira,persona,perdana...
pandangan sisi, pandangan hadapan dan belakang

bendera Malaysia... satu Malaysia... makin mahir dengan bintang penjuru 14 dia tu..


bermain... kadang2 dengan kakak2 sepupu dia, atau abg2 sepupu dia...


makin manja dan mengada2....[ade mood nye]
malam2 memang nak tido umi peluk.....
siang2 bila mood mengada.. ajak teman main la.... nak dukung2 la...

tapi dia seorg budak yg sentiasa riang dan aktif[bukan hyperaktif.. lain maksudnya]

hari2 kalau bercakap/bercerita ade je macam2... tot tet tot tet je....
bermain dengan lego sambil bercerita apa yg dia buat... macam2 la dia..

tu je cerita Hassan ...

5 comments:

Ealyie said...

kak,
iris da pandai order COOKIES ngan den kak.. huhuhuh.. padahal haramm tak pernah buat.. isk..isk.. nk jegh ku belikan Chipsmore! spesis cookies jgak kan tu.. :)

Nasibah said...

"umi...bila hassan boleh dapat baby? boring la..nanti hassan boleh ajar baby.."


hehehehehehehehehe.. :)))))))

Salwa said...

salam kak rizzasama la kita
saya pun tak ajar konsep iqra'
saya ajar alif ba ta macam biasa
iqra' tu ala2 phonic la
nanti naik alQuran, susah sgt sebab depa tak reti eja
saya tau sebab saya part time ajar budak mengaji
majority generasi budak2 sekolah rendah hari ni semua belajar guna iqra'
bila naik alQuran and kena surah yg depa tak reti
nak ajar eja langsung depa tak tau
i suruh dia ikut
alif fathah A lam mim sukun fathah LAM
dia org tak reti sebut, terus A....
huruf alif pun tak kenal
kesian sungguh
macam mana nanti nak baca surah Maryam, alBaqarah,sajadah,alKahfidan surah2 yg ada huruf2 macam Alif Lam Mim
Kaf Ha Ya 'Ain Sod

hassan makcik akan terjah rumah kamu ya
sila beri tunjuk ajar kepada anak makcik

yg ummi nya sila beri tunjuk ajar kepada saya ya...

Dr Ezura said...

clever boy hassan....kejap je dah besar kan...?gonna miss his keletah when he grows up...me too, missing Jihan when she was small... ; )

rizza said...

Nas, pandai nye la hassan bagi ayat tu hehhehe ...

salwa...dah memang trend terkini kot ayat iqra' & phonic... yg susah nanti budak2 la kan...yg penting kita ibu bapa ayar dari basic thing...

Dr Ezura, memang betul.. rindu lak masa hassan kecik2.. ni kejap dah 4 thn.....masa begitu pantas...