Tuesday, 29 December 2009

Buku? TV? Internet?

Berikutan dari entry cik Zufa di sini...

Buku...

Macam2 jenis buku ade kan....

dari kecik memang aku suka buku... dah besar pun suka buku.. tapi berlainan tema..

masa sekolah rendah dulu2 aku suka baca buku penyiasatan.... 7 penyiasat [tak pasti tajuk apa..lupa], Nancy drew, Harry Boy.... dan seangkatan nya...

dah masuk sekolah menengah ... aku mula berjinak-jinak baca cerpen.....

kemudian di peringkat uni... sibuk baca novel.... [kebykkan nya novel melayu la.. time tu english aku teruk gile..]

dah peringkat kawin dan ade anak... aku baca buku & majalah 'parenting' & yg berkaitan dengan susuibu...

le ni... aku suka baca buku Chocolate...apa aje berkaitan dengan nya... terutama bab teknikal.. bab resepi aku kurang sikit....... aku lebih suka buku2 yg mengkaji coklat....


dan kini aku rasa..perlukan satu bilik besar.. nak sumbat novel2 lama.. [le ni masih dlm kotak khazanah purba]....


TV?... aku rasa tak perlukan TV...
rasanya dalam seminggu boleh kira berapa kali "kami 3 baranak" tgk Tv....kadang2 sedar2 seminggu TV tu diam je hehheh

Internet.... oooo diperlukan sgt2...
macam2 boleh aku cari di internet..... byk bahan bab coklat mudah dicari... bab teknik2 coklat... oooooo seronok nye...
mesti org kata.. apa la asyik coklat coklat aje kan...
bukan nye hari2 makan coklat pun... tapi hari2 cari info pasal coklat... nak tambah ilmu sendiri...
kalau di France memang ade kursus utk mahir dalam coklat.. mereka yg mahir [berserta kursus2 yg hebat] di panggil Chocolatier....

#########

Ye buku2 coklat yg lebih memberi inspirasi dan mengubah hidup aku ... sesuatu yg pasti [REAL!!!]... bukan hanya khayalan atau omong kosong....hehhe






6 comments:

Fid said...

jangan ko jadi coklat sudah!!hahahaha

aku nak kurangkan mkn coklat wahahahahahhahhahahaa

rizza said...

fid... kalau ko nak makan coklat jgn makan coklat yg manis.. lagi pahit coklat tu lagi bagus...

dark chocolate bagus....

m-i-o said...

tak salah sy, dulu diorang ada buat kajian bhw rakyat malaysia lebih sukakan coklat yg manis. klo tak manis - takleh jual. kahkahkah!

pastu diorang kata, coklat oversea kurang manis tp byk lemak. eh yea ke kak?

dark chocolate sy suka! dulu ada coklat bittersweet by vochelle yg sy suka sgt makan sebab dia pahit2 sikit. sekarang tak tau la ada lagi ke tak.

anyway - makcik sy buat homemade chocolate. siap ada satu bilik yg penuh dgn peralatan2 dn dikhususkan nk buat coklat semata2. tapi, ya ada tapinya - rasa macam ada sesuatu yg kuranglah kat coklat tu. tak begitu umphhhh. hahaha! tp sy nak komen tak berani sbb makcik sy tu panas baran :P

rizza said...

zufa... coklat manis la yg menyebabkan pelbagai penyakit timbul di msia...

coklat nye sama je baik obesi ke dalam ke.. yg beza tu berapa percent cocoa solid terkandung dalam coklat tu..
coklat homemade ...hehhe tapi tu yg tak tahan nye ..hehhe
may be makcik zufa guna coklat coumpoun je atau yg kurang cocoa solis nye..dan cara tempering nye tak berapa kena kot..

Mynie said...

rizza,
sorry lari topik.
saya teringat akak pernah survey2 rumah area bangi kan? ada satu rumah available di seksyen 4 tambahan, 2 and 1/2 storey, harga 250k. kalau berminat dan nak tengok, cuba call abang ipar saya ibrahim 019-3279028/017-3415970

rizza said...

mynie, terima kasih atas info tu.. buat masa ni kami dah ubah plan kepada plan D pulak... hehhe