Tuesday, 29 December 2009

pemandu, kereta, jalan raya....

Pemandu di Malaysia ni kurang berhemah bila memandu....

1. bawak laju2 macam nak berlumba.. kalau nak berlumba pi le litar sepang...
tapi bila jumpa selekoh... macam siput hahhahha.. tak berani lak nak laju..

2. jalan raya dah di reka mengikut keadaan muka bentuk setempat.. bila ade had laju yg ditetapkan.. tak ikut.. ingat suka2 je ke org tu buat had limit... bodoh betul yg berfikir gitu...

3. kereta lak di modify jadik macam alien.... kereta ni kalau diubah bentuk jadik macam ikan sekali pun.. belum tentu leh hidup dalam air.. mahupun yg ade sayap ..belum tentu boleh terbang di awan biru.... ni le org yg konon2 pandai ..hehhe

4. tayar & rim kereta... ade kereta kena ikut la standard nye... ade kereta tak sesuai dengan rim yg lebih atau kurang dari sepatutnya... semua tu sebab dah direka begitu dan juga kekeadaan mekanikal kereta tu.. bukan main suka2 je tuko... mereka buat gitu yg nak bergaya dan nak faham ciri2 sebenar kereta tu dibentuk begitu... ni nama nye.. memandai2 walaupun tak pandai ..

5. pemandu suka2 je potong belah kiri ketika kereta didepan nak belok ke kiri... ni le konon nak tunjuk skill potong memotong... ni nama nye tak de akal...

6. tol dikenakan utk jalan raya gak... jgn la kata kat obesi tak de tol.. pi le sydney..... dan jalan raya yg dikatakan 'jalan raya' di obesi tak bertol... lebih kurang macam jalan nak ke kuala selangor, sabak bernam, tanjung karang .... jalan kat msia lebih cantik dan selesa...

.........................




6 comments:

Fid said...

derang ingat tu jalan derang punya

saudah said...

kalau nak cepat, ikut jalan atas..

azrinna said...

byk komen kata jln kt msia tak mcm oversea, tpi tak pernah pun g oversea.

Fid said...

mmg la tak macam obersi buat jalan pun ada rasuah hahaha..kroni jga yang buat!!!

Zety Zin said...

pagi tadi tengah syok2 driving tetiba dari jauhhhh lagi ada kereta beam. konon nak warning kita awal2 la yang dia laju. nak suruh kita ke tepi. tapi... memang laju pun. cecah 140km/sejam kot. gilo!

rizza said...

fid.. derang memang ingat bapak derang nye jalan..

saudah.. tu le derang konon nak tunjuk skill ..

azrinna.. hehe memang jln kat msia lebih bagus..

fid.. kroni2 pun.. jln ok gak hahhah

zety..ko wat dono je lain kali.. dah kita ikut speed limit.. betul kan... dia nak langgar.. dia yg salah...