Tuesday, 27 October 2009

Phonic & Iqra'

sebelum aku nak tulis panjang lebar... sesapa yg Pro-Phonic atau Pro-Iqra' jgn terasa ngan apa yg aku tulis ni.. aku tulis hasil pemerhatian dan experimen aku dan logik akal aku...

le ni memang di perhatikan rata2 budak diajar dengan 2 cara ni..

aku tak tau le sapa yg memperkenalkan cara tu , dan aku tak tau sapa yg menyatakan cara tu cara terbaik dalam mendidik anak membaca....

bagi kami.. ia tidak praktikal...

cara phonic tu macam satu cara yg menyusahkan dan ia bukan nye boleh ajar anak cepat baca pun... malah aku rasa budak sukar nak faham atau erti kata lain.. tak mengenal huruf secara betul....

entah sapa yg buat study bab phonic ni.. adakah org yg buat study cara ni.. buat experimen atas anak dia ? atau dia buat experimen kat diri dia aje???? adakah dia buat experimen untuk jangka masa panjang iaitu sepanjang umur anak 6 tahun ke bawah??? tak tau le aku..

aku dah buat experimen pada anak aku sejak lahir hingga umur dia 4 tahun ni..
adalah lebih mudah kita ajar dia 'picture' perkataan tu dan kenal huruf satu persatu dari ajar bunyi2 yg tak praktikal tu....takkan le nak ajar.. a kena ajar bunyi 'aaa'.... ajaar je huruf terus dan bunyi kan perkataan tu..

bahasa lain seperti spanish atau french.. tak di ajar bunyi perkataan ... tapi memang mereka menyebut huruf tu demikian... jgn sama kan..
contoh : kalau kita sebut huruf B adalah 'bi' tetapi spanish sebut B adalah 'beah'
tu bukan bunyi seperti yg di ajar dek phonic tu apa B jadik 'behhh', memang sebutan huruf B spanish begitu
dan kalau huruf R kita sebut 'ar' dan spanish sebut R adalah 'ere'
mereka menyebut huruf2 tersebut.. bukan bunyian utk huruf2 seperti phonic
jgn le menserabutkan anak2 dengan sebutan merapek je tu... dah elok2 sebut a b c biase... lagi mau ajar merapu je ... tak de nge mudah baca buku pun..

bila aku test pada anak sedara aku yg pi tadika yg ajar phonic...
bila aku suruh eja BOLA.. terpaksa dia dok pikir nak bunyi kan huruf tu satu2.. 'bah' 'ooh' laa' 'aaa' [lebih kurang le kan.. aku tak faham dan tak suka cara phonic]... kan susah ... aku suruh hassan eja... B.O.L.A... BOLA! kan senang

oh ye.. satu lagi... biase nye org dok beli buku2 set yg BI tu... entah apa tah tajuk nye...
kalau buku2 bersiri tu... bukan utk budah mudah membaca... tapi utk belajar grammar... tak sesuai utk budah yg baru nak kenal huruf dan perkataan... sebab apa... kalau buku tu ade 10 siri sekali pun.. hanya menghad kan aje apa dia baca ..lama2 jadik hafal tapi bila test kat buku2 lain.. tak tau baca.. sebab dia tak kenal perkataan tu secara individu... dia hafal ayat aje...
jadik.. lebih baik amik kamus.. ajar huruf, ajar perkataan2 mudah.. baik dalam BM atau BI.. bila dia dah di ajar byk perkataan.. maka makin tinggi vocab dia ... pandai la dia membuat ayat dia sendiri...




dan IQRA' pula.. mungkin org kata mudah utk mengaji..tak tau le aku.. kami tak buat..
tapi adakah ia praktikal bila nak ajar JAWI???
ni contoh aku test kat anak sedara aku yg belajar IQRA' kat tadika
aku suruh eja perkataan jawi Alif Ra Nun Ba
di punya la susah nak kena sebut bunyi huruf tu... 'aaa' raaa' naaa' baa'.. lepas tu tak reti nak sebut perkataan tu terus.... kan senang kalau ajar.. huruf satu2... alif ra nun ba.. arnab...
susah ke???
mungkin le bila mengaji senang kot.. tak tau lee... kami tak ajar Iqra' kat Hassan...

bagi kami.. kami ajar diaa supaya faham sesuatu.. sama ade huruf ke apa ke.. kena faham.. bukan main bunyi2 aje....


ni cuma pendapat aku yg selalu buat ikut method sendiri... [aku dan hubby lee]

ok.. hanya itu aje utk ari ni...
[dok menaip sambil ajar hassan matematik..]

kena jadik multitasking la kan...



24 comments:

Fid said...

ohh tak da hal sebab aku PROSAK
kahkahkah
aku yg phonics tak reti...aku ajar cara 'tradisional'

begitu juga dengan iqra' aku tradisional..tapi aku ngajar bahasa arab,,tak ajar alif di atas etc tu...tapi anak aku dia reti juga yg alif dia atas a tu....

dila~noor said...

salam kak riza..akhirnye ade input baru psl kids edu nih..sgt tertunggu2 =)

yeah..psl phonics tu,kalau tak silap sesame street dulu gune pndktn tuh (zmn sy kecik2) n sy suke gunekan..cume..die hnye sesuai utk budak yg dah kenal huruf..kalau br bljr sangatla tak sesuai..

psl iqra'..mmg sy lebih prefer dengan style muqaddam,iqra membataskan budak mengenal huruf..sy tak setuju..

p/s:skrg tgh nk cari muqaddam yg material palstik tu,skrg ssh nk jmpe..sbb zahra skrg mmg suke mengoyakkan buku..hehe

dila~noor said...

ohye..nk tmbh lg 1..psl buku2 pendidikan tu kn..bile kak rizza ckp cmni i feel relieved..yerla,mcm byk parents berlumbe nk blikan anak dorg buku yg harge ribu2 nih,sy pun rs cam rendah diri je belum mmpu blikan anak buku cmtu..tp sy rs ayat kak rizza pg ni telah mybbkan sy yakin,i don't need that..

as a summary:u inspire me a lot today..
have a good day kak =)

rizza said...

fid... cara tradisional lebih berkesan utk anak melayu di tanah melayu ni...

dilla noor
akak tak tgk sesame street.. tak tau

muqaddam plastik tu akak beli kat warta... sekrg tak tau le ade lagi tak... 3 thn lepas beli
tetapi kalau tak guna muqadamm pun tak pe... dilla tulis je alif ba ta depan mata dia... dan jgn bagi dia pegang... peluk dia sambil dilla tulis... sebab umur kecik tu.. dia perlu lihat ddan dengar dulu...
kalau beli buku2 ejaan jawi pun boleh... lebih baik kita yg tulis dan ajar ..lebih effeectif
buku yyg mahal besiri tu..tak menjamin anak pandai baca cepat.. taapi beli je buku2 murah,, tulisan yg terang dan jelas... atau kita tulis sendiri di kertas dan ajar dia.. lebih bermakna.... good luck!

Fid said...

muqaddam plastik kat gerai2 pakcik jual Al-Quran tu pun ada kena tanya
kalau tak de nnt dia bg tau kat mana ada..

Helena said...

good observation you have there, rizza.

bab iqra' ni, Helena pun ada dgr ada disadvantagesnyer..... my kids belajar the traditional way.

bab belajar membaca pun traditional way. Then pass baton kat sekolah montessori... hehe.

Peter and Jane ni mostly utk hafal jer. Mia dulu 3 1/2 tahun ada baca several buku Peter and Jane.... to me, tak ada kena mengena dengan bab belajar membaca ni... its just to make them love books. And budak tu sendiri akan rasa excited dpt baca buku and lama2 the love for books will be there. Tapi jangan harapkan benda ni utk belajar membaca .....

again, keep up the good work :D

m-i-o said...

kahkahkah! sy nak ketawa ni, sebab sy konon2 nk introduce sounds of the letters la kan...

dalam 2 minggu ni try punye try - entah la - anakku macam takde respond. pastu bleh buat muka blur pulak. ye la, biasa sebut abc. tetiba ada tambahan bunyi pulak. apekehe mak aku ni? gitulah lebih kurang muka dia.

anyway, sy rasa lebih mudah pakai whole word approach. kita sebut terus je perkataan tu. takyah eja-eja. tp ada org tegur sy - kena kenalkan jugak nama huruf, dan bunyinya sekali supaya anak sy boleh jadi independent reader. yg berlaku sekarang ialah, anak sy hanya kenal "bentuk perkataan".

sy pakat gelak aje. masih try & error ikut suka hati sy. well, what can you expect from a 22months-old boy?! sy rasa, perlahan2 dia akan tahu juga. lainlah kalau dah umur 7 tahun baru nak tunjuk abc tu apa. kahkahkah!

Sayang.Ibu said...

kak rizza, masa kat maktab saya kena blajo phonis, mmg menyusahkan. tak payah la ajar phonics, baik ajor kenal huruf dan eja.. tradisional lagi senang

same goes to IQRA'. dulu blajo knal hurup alip, ba, ta dulu baru ngaji, skang nih susah btol nak blajo iqra' tu. Tapi mslhnya kan.. kat skolah pun mmg diajar guna IQRA' lahhh... hmmmmm...

Fid said...

intan sensei
iqra' kat sekolah tak de hal kalau anak kita dah reti baca A'-Quran masa darjah satu hehehehehee

anak kita aan baca dengan bergayanya
so no harm....

mamadanish said...

za..
saya kurang paham akan phonic dan iqra..
Setahu saya buku2 iqra tu takder pulak ajar eja jawi..dia ajar eja alif di atas di bawah..dan sebagainya..saya tak pegi kelas iqra bebetul pun cuma beli buku iqra yang 6 series tu je,muqadam pun ada jugak..

Ada jawi phonic jugak ke?nampaknye dah ketinggalan hamba..

SAya pun stuju pasal phonic ni..Anak saya pun saya tak ajar phonic untuk proces membaca..sebab mmg lambat..

Mula-mula whole word..pastu dah besar sikit, terus ajar eja..

mamadanish said...

Buku bersiri read easy tu tak mahal pun..saya beli..rm20 lebih je kut..

Tapi..hahaha..satu buku je..pastu tak guna dah..skang danish amik saje2 dia baca je..saja kalau dia nak baca..

Dia jugak tak berlajar membaca melalui buku itu..

rizza said...

Kak Helena,
Thanks . Bab buku bersiri tu.. betul tu seperti akak kata, utk tanam minat membeca.. tapi le ni nampak org kita guna buku tu utk ajar anak membaca... lain sebenarnya kan...

Zufa,
yup guna 'bentuk perkataan" adalah lebih bagus.. akak dah buat...22 bulan umur tu tak de hal.. ajar byk2 bentuk perkataan.. lama2 baru ajar eja... pasti berjaya...

cikgu intan.. kalau dah kenal huruf baru belajar Iqra' tu ok le.. ni ajar Iqra'..bila masa budak nak kenal huruf.. yup phonic pening kepala...

fid, betul seperti yg ko kata..

yasmin, bukan jawi phonic la..
tapi budak baca jawi ikut cara Iqra'... kan susah.. tak kenal huruf lagi...

Marisa said...

Za.. kakak ipar aku yg cikgu pun kata kaedah phonis bukan utk semua budak. Dia kata better the traditional way. Iqra tu yg aku mushkil.. mana2 semua guna Iqra'.

mommy2H said...

za..aku ajar anak aku phonic and iqra. aku dah kaji dan aku dah eksperimen pd anak aku selama 3thn 10 bln.hehe. dont worry aku tak terasa kita share2 pendapat n pengalaman ler kan :)
pada pendapat aku la org yang guna teknik nih salah faham cara penggunaan. sebenarnya before nak introduce 2 teknik nih mmg bdk tu WAJIB dah kenal huruf ie A-Z or Alif-Ya. Dakyah2 yang kata jgn ajar huruf dulu terus ajar phonic or iqra tu SALAH! WAJIB bagi dia kenal dan MAHIR huruf dulu baru ajar teknik nih. Kedua2 teknik nih HANYALAH TEKNIK UTK CEPAT MEMBACA semata2..saya ulangi 'cepat membaca'. mmg tak boleh pakai kalau nak ajar eja. so kena gabungkan dan ajar pakai cara lain pulak utk mengeja. and phonic nih bukanlah bunyi sebiji2 huruf tu ajer semata2, dia ada group2 dia like 2 letters group, 3 letters group. HANYA SESUAI UTK ENGLISH. but believe me, kalau betul caranya mmg bdk tu akan senang baca, bole baca dgn cepat walau perkataan susah yg 1st time jumpa.dan utk spelling english pon boleh pakai teknik nih sbb kids can get the whole idea on how to produce a word. nih rumusan hasil eksperimen aku kat hafiy la.

Untuk Bahasa melayu lagi bagus guna cara tradisional sbb bahasa melayu byk suku kata.

Iqra pon sama, hanya sesuai utk BACA quran/muqaddam. utk jawi kena ajar cara tradisional.

aku ajar anak aku semua cara, phonic pon ajar iqra pon ajar whole word pon ajar tradisional pon ajar cara aku sendiri pon ajar..semuanya la yang mana aku mampu sbb pada aku takde satu cara pon yang 100% betul semua ada pro and cons so kita la yang kenal bijak pandai amek part yang baik je..hehe

rizza said...

marisa.. le ni semua guna iqra' dan phonic kat sekolah kan?

nor... aku hargai pendapat ko..memang di tunggu kerana ko ajar sendiri dan dok nun jauh di sana..
aku rasa cara org di malaysia guna teknik phonic & iqra' mungkin mereka tak memahami sebelum mengajar budak .. rata2 nak ajar anak membaca guna phonic & iqra' sedangkan budak tak kenal satu huruf pun ...
yup kita kena bijak memilih dalam mendidik anak2 kita... jgn main ikut2 taram je kan...

Fid said...

org malaysia
guna apa dengan cara betuL???
aku..ko dan rerakan yang perasan bagus macam kita dikecualikan
kahkah
apa rakyat malaysia guna dengan betul??
jalan ray??traffic light??
kereta???
tangan???
rakyat malaysia mmg suka salah guna
apakah komen aku nih????

mommy2H said...

za..tu ler..kat sekolah pon ajar salah tau! ada sedara aku aritu aku tgk dia buat homework (kat Mesia la..sekolah dia ajar phonic) dia baca BALL sebiji2 B-A-L-L padahal cara yang betul ialah B-ALL (ada group 3 letter word ALL so just gabung dgn B tu jek) aku terkejut so aku tanya la sapa yg ajar gitu kan ker susah? dia jwb cikgu ajar kat sekolah. sbb tu aku buat kesimpulan cara phonic nih rata2 org tak paham dan salah ajar yg membuatkan ia jd menyusahkan!

mommy2H said...

fid...hehe..sore itakatta! yappa fid no hou ga hakkiri iu ne *wink*

Fid said...

mommy2H harharharhar
sorewa sorewa..yuccyatta..datte honto damon...
aku ingat dolu itoko(cousin) aku selalu dok nyebut e-beh-keh.deh eh-
kehkehkeh...

m-i-o said...

hisy. ni yg tensi ni 2 orang melayu cakap jepun. ai jeles okey, sebab ai tak paham.

kahkahkah!

Fid said...

m-i-o
kehkehkehkeh...
jgn jeles..i bleh ajaq...nak??

mommyluvadmh said...

hahah..maybe yas salah faham tentang buku iqra tu..cos mmg di ajar kenal huruf alif ba ta dulu..sebelum alif di atas di bawah dan sebagainya..

Patutla huruf2 tu semua di letak kat muka surat blakang..yang hamber ni suruh la anak hamber..baca la huruf2 kat belakng tu dulu..baru la mula kan baca alif di atas dan sebagainye..kikiki..

rizza said...

nor, cara pengajaran yg depa buat tu yg jadik tak betul kan...
nor & fid.. amboi cakap jepun..aku tak faham ye...

zufa... hahhaha

yasmin.. nak buat camm ne..mama dia ajar salah....sila betulkan..

Anonymous said...

Sila hantar anak tuan 5tahun keatas kepada saya, dalam tempoh masa 60 jam, 2hari x 1jam x 1minggu...

Kiranya dia tahap anak sederhana (bukan dyslexia atau slow learner),

akan dapat membaca semua siri Harry Porter dengan fasih dan lancar...

Dari segi pemahaman, serta grammars, mereka akan belajar disekolah dengan begitu mudah (tanpa bimbingan extra), hingga ke Tingkatan 5.

Saya mengajar semua anak2 saya sendiri, mengguna sistem ini sejak 1995, dan keputusan peperiksaan UPSR/PMR/SPM/Degree proved that this system HELPED them all the way thru their years of studies.

Siapa yang berminat sila hubungi saya melalui blog tuan.

Salam