Monday, 26 October 2009

disiplin la....









Memandu la dengan berdisiplin depi keselamatan semua...

Punca berlakunya kemalangan di Malaysia
[setelah nak dekat 2 bulan balik Msia ni.. apa yg kami perhatikan dan lalui...]

1. memandu melebihi had kelajuan yang dibenarkan

2. tidak memberikan isyarat lampu ketika memotong kenderaan laain

3. memotong dari sebelah kiri dengan keadaan merbahaya

4. momotong melalui kiri sedangkan kenderaan dihadapan telah memberi isyarat lampu untuk membelok ke kiri

ni semua adalah sikap pemandu di Malaysia yang perasan bagus ...

Jalan raya dah di reka dengan had kelajuan tertentu, bukan suka2 je letak 60km/j @ 100km/j ,
nak memotong laju pergi la di sebelah kanan sekali, di sebelah kiri sekali sepatutnya jalan untuk lori atau bas [kenderaan berat], jika kita bawah dalam had kelajuan dibenarkan tiada kesalahan jika kita memandu di tengah.

Sikap pemandu kita terutama pemandu Melayu yg konon nak berlaagak dengan kereta yg konon2 le macam kete luar negara.. dan perasan la kereta boleh bawak laju melebihi had kelajuan dibenarkan...[nak mampus..kalau tak pun ko yg mampus, menyusahkan org lain dan boleh mengakibatkan org lain kemalangan.... bodoh tol!!!], ingat suka2 ke had kelajuan tu 80km/j @ 60km/j... kalau kat obesi yg korng bangga2 kan tu... dah berderat dah saman dan lesen digantung.... nak ke? negara kita baik je... tak tau diuntung punya manusia...
tak pergi sekolah memandu ke? mana boleh suka2 memotong belah kiri dan men'cilok'2 di celah2 kereta... menyusahkan org je.... dah le tak berhati2... takat nak berlagak ngan awek boleh bawak kete macam setan tu.. jgn le perasan ko pemandu lumba... nak berlumba.. pi masuk lumba kereta kat sepang tu.. tak berani.. takat berani di jalan raya je... pastu nak carik pasal ngan org lain....

kalau di obesi... jarak pemanduan antara kita dengan kenderaan di hadapan tu mesti nampak bawah tayar belakang kenderaan hadapan... umpama boleh masuk sebijik atau 2 bijik kenderaaan dihadapan kita... ni untuk keselamatan... bukan nye kita nampak bumbung kenderaan hadaapan..... merbahaya......

nak memotong kederaan lain.. walau di mana jua, sila la beri isyarat lampu kanan atau kiri... supaya kenderaan lain tau dan dapat menjarakkan dan memberi laluan.. bukan main menonong je masuk celak2 kenderaan lain yang sedang bergerak....

satu lagi... jika ade kenderaan lain yang baru keluar parking atau sedang membetulkan kenderaan untuk keluar dari parking.. sila la tunggu seketika.. ni tak... org lain belum abis putar stereng nak betulkan kedudukan.. dia main cilok je ... buat nye org tak sedar... mau kena langgar.... bukan takat org muda je.. org tua yg berkopiah berserban bertudung labuh pun sama je perangaai tu... tak de disiplin langsung.... takat pandai ngaji je tapi otak tak leh pikir ...hampeh je'


apa2 pun.. tolong berdisiplin ketika memandu kenderaan anada jika anda tak sayang nyawa anda sekali pun.. ingat la jika berlaku kemalangan... anda mati katak.. bukan mati syahid...!!!!!
dah tu menyusahkan org lain..







4 comments:

Mummy Dasy said...

Betul, kebanyakan mereka2 ini xde disiplin... paling sakit ati kalau kat simpang kite ni macam org bodoh benti bg laluan tup2 masuk simpang x bg signal.... time tu berbakul2 makian ko dapat

Fid said...

za
aku setuju
itulah perasaan aku hahah
mmg horror

nelcyndana said...

malaysian kan... boleh berubah sikap bila dpt stereng... makcik avanza pun bleh pecut 130km/j atas highway. katanya : dia drive mmg tak tengok meter. main tekan jer...ni kesah benar za...

rizza said...

Mummy Dasy, memang pun sakit haati.. rasa nak pelangkung je kan...

Fid,horor... kami dah gaduh dah ngan depa tu... depa salah nak carik pasla ngan kitorg...

Nelcyndan,
gile betul makcik tu... ni mesti kes pi driving school tak faham2 undang2 gak.. tau nak bawak kete je...gilos ..