Friday, 31 July 2009

Cerita Hassan....

Cerita Hassan....

dalam beberapa minggu ni..dia bebas buat apa aje...

sekali sekala aje aku akan buat ulang kaji....
suruh dia buat kira-kira,
suruh dia baca buku kuat-kuat,
suruh dia baca nombor dalam spanish 1-100,
suruh dia baca 13 surah yang dah hafal tu
.... supaya dia tak lupa....
al maklum le..aku dengan rajinnya dah terbungkus buku2 belajar dia
dan dah selamat sampai ke Msia ari tu...
[atuk mak tok Hassan dah angkutkan sekali]...hehheh

le ni dia buat apa???
dia buat aktiviti kraf dia...
melukis... gambar kereta, australia flag dia, gambar rumah dan macam2
menggunting kertas2.... buat rumah, buat jam, buat kereta...
membuat puzzle sendiri.. lukis apa2 aje dan dia gunting..
kemudian buat le cantum2 macam puzzle
berceloteh... cerita macam2... 24 jam... ni termasuk le masa tido.. tiba2 je dia ngigau dok bercakap....jelas lak tu hehhe
berjalan2 naik turun bas pi town... bercerita apa yg dia nampak ...macam2
berjalan kaki sejauh yg larat... sama ngan aku lee...
menyanyi... apa aje le rentak lagu.. terutama lagu2 instrumental... kadang2 keluar le apa aje senikata.. ade yg dari lagu betul ..ada yg dia reka sendiri... apa2 aje le Hassan ooiii...


Buat masa ni tak de teknik baru atau idea baru nak dikongsi... ulangkaji la apa yg dah ade ye..







4 comments:

wannorashikin said...

Rizza,

Dah pandai Hassan kan. Bolehlah wan timba ilmu Rizza sikit. Timetable Hassan ada tak?

Bila nak balik Malaysia

rizza said...

Wan,
Sila la rimba ilmu yg bersesuaian....

ade jadual waktu hassan ...cuba tgk kat entry lama..bukan 100% pun.. at least 30min-1jam sehari je buat..
belum balik msia lagik ni.. tgh tunggu..

Mama-Miya a.k.a MiuMiu a.k.a "Jedi Hopeful" said...

wow, bijak nye hero ni. tak rugi u pay attention to him.

rizza said...

mama miya... alhamdullillah bole le sikit2..sekadar ajar yg perlu aje... dia minat..kita ajar lebih...