Friday, 22 May 2009

SE Queensland Banjir...

Sejak ahad lepas.. hujan turun tak henti2 sampai ade yg 2-3 hari hujan sepanjang masa....

terutama di SEQ (South East Queensland) 

beberapa kawasan di Queensland dah di naiki air @ banjir ... termasuk la Brisbane, Gold Coast...
keadaan banjir teruk kali ke 3.... 

yang pertama..pada tahun 1974... kedua pada bulan November tahun lepas...

(ni tgk kat TV le.. berita... dan di internet..)

sampai ade yg macam lautan je belakang rumah mereka...
di jalan raya dah tak leh lalu
memang teruk gile la....

Alhamdullillah kami di Toowoomba ni.. memang atas bukit... rumah kami pulak atas bukit....
kalau Toowoomba ni banjir.. jawab nye Gatton tu dah jadik lautan la... 

walaupun begitu.. byk le kes kemalangan kereta.. ye le jalan licin..

Berbalik cerita di Brisbane/Gold Coast.. memang teruk la.. tak tau le sebenar nye area mana.. tapi kalau ikut nama2 jalan dan tempat yg mereka sebut dalam TV tu.. memang kami biase lalu kawasan tu.... memang ade le signboard "flooding area".. dan kayu pencacak penanda meter (tunjuk aras air naik....... tinggi ooo)

di Gold Coast .. semua pantai2 ditutup... keadaan teruk di sana... 
baca la di internet kalau nak tau... dan tgk gambar2 banjir teruk tu

sekian laporan dari sini.....



### le ni dah banjir di North Coast NSW.. sempadan Queensland & New South Wales...



* atas permintaan Ana

ni ade beberapa gambar yg aku jumpa

sila klik disitu

antara gambar nye....

##### disebabkan hujan itu.. maka empangan pun penuh.. alhamdullillah....selama ni di SEQ kena catu air... sebab empangan tak cukup air... dah sampai level 6 (kawal penggunaaan air)








6 comments:

Erna said...

teruk jugak ek!!
kawan aku ada lagi kat GC ni..tak tau la apa cerita dia. Dia dok kat area surfers paradise. Esok baru dia balik..hope takde apa2

rizza said...

Erna.. tu le yg aku dengar kat surfers paradise... air laut tinggi.. dan teruk situ.... semoga kawan ko ok...

knv said...

takde gambar ke za? malas lak aku nak google!

knv said...

thanks!

waaa...memang teruk jugak tu!

masa aku dulu tak pernah kot jadi camtu.

hmmm... akhir zaman!

Fid said...

ohh banjir

Marisa said...

teruk juga ye banjir kat sana