Saturday, 23 May 2009

Kaji diri sendiri....

Mengkaji diri sendiri.....


Berdasarkan test ini dari Blog Ana.... .. Terima Kasih Ana...


Setelah menelek kamus-kamus.. memahamkan maksud nye... maka... 

aku di kategorikan ...


 Phlegmatic Choleric



dan Terima Kasih buat Salwa... saya amik yg ini ye  (utk pengetahuan saya yg tak tau ni) 
......  Blog Salwa




Phlegmatic - istilah ni derived from the word phlegm (kahak).Maknanya menurut kitab itu, ialah yang mengandungi mukus kehijauan dan likat dalam badan, especially perut dan saluran pernafasan.Individu phlegmatic paling susah nak diramal.Sukar bagi responds, majoritinya suka menyelesaikan masalah dalam kepala sendiri, tak byk ckp..senang cerita..hehe.

The Phlegmatic's Emotions(the bad)
  • Unenthusiastic
  • Fearful and worried
  • Indecisive
  • Avoids responsibility
  • Quiet will of iron
  • Selfish
  • To shy and reticent
  • Too compromising
  • Self-righteous

The Phlegmatic's Emotions (the good)
  • Low-key personality
  • Easygoing and relaxed
  • Calm, cool and collected
  • Patient well balanced
  • Consistent life
  • Quiet but witty
  • Sympathetic and kind
  • Keeps emotions hidden
  • Happily reconciled to life
  • All-purpose person

Choleric - dalam kitab berkenaan, individu choleric dirujuk sebagai seorang yang memiliki kandungan bendalir berwarna kuning lebih tinggi dalam darah (yellow bile).Sikap individu choleric memang bertepatan dengan individu yang mempunyai bendalir kuning yang banyak dalam darah.Selalunya bersikap mcm ketua, pandai cakap, pandai strategi, tapi panas baran yg amat, kecuali kalau next dominan is sanguine..maka baran tu akan dapt dikawal.Antara sifat dominan choleric person ::

The Choleric's Emotions (the downside of choleric)
  • Bossy
  • Impatient
  • Quick-tempered
  • Can't Relax
  • Too impetuous
  • Enjoys controversy and arguments
  • Won't give up when loosing
  • Comes on too strong
  • Inflexible
  • Is not complimentary
  • Dislikes tears and emotions
  • Is unsympathetic

The Choleric's Emotions
  • Born leader
  • Dynamic and active
  • Compulsive need for change
  • Must correct wrongs
  • Strong-willed and decisive
  • Unemotional
  • Not easily discouraged
  • Independent and self sufficient
  • Exudes confidence
  • Can run anything


Terima Kasih Fid.... aku amik dari blog ko.. Blog Fid

Rahsia Bulan Mengikut Dr. Fadhilah Kamsah
Rahsia bulan anda dilahirkan

MAC
berpesonaliti yg menarik dan menawan
mudah didampingi
sgt pemalu dan pemendam rasa
sgt baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati
sgt sensitif pd perkataan yg dituturkan dan alam persekitaran
suka pada kedamaian
sgt peka kepada orang lain
sesuai dgn kerjaya yg memberi khidmat kepada org lain
tidak cepat marah dan sangat amanah
tahu balas budi dan tahu kenang budi
pemerhatian dan penilaian yg sangat tajam
kecenderungan utk berdendam jika tidak dikawal
suka berangan-angan
suka melancong
sgt manja dan suka diberi perhatian yg sangat tinggi
kelam kabut dalam memilih pasangan
suka dgn hiasan rumahtangga
punya bakat seni dalam bidang muzik
kecenderungan kepada benda yang istimewa dan baik
jgn terlalu moody.




Terima kasih sekali lagi buat Salwa...sila ke blog dia... Blog Salwa

Tip Mengenal Diri Sendiri Melalui Tarikh Lahir Dari Dr.Fadzilah Kamsah.. 

1. Pemimpin
2. Lembut
3. Kemas (Cerewet)
4. Rajin
5. Boleh berbincang
6. Angin
7. Patuh
8. Bisnes
9. Glamour



Maka keputusan saya :
Lembut
Pemimpin
Kemas (Cerewet)



Sekian utk renungan sendiri...



2 comments:

kakyong said...

test 1 kakyong dah buat, sama mcm Rizza juga.. Phlegmatic Choleric..
memula baca yg bad "Unenthusiastic, Fearful... ".. tp dah baca yg good part tu.. hmm, ok lah

yg 2 - kakyong sama bulan dgn cik Fid... :)

yg 3 - belum buat lagi.. ni mesti entri baru salwa..

knv said...

kau tau za,

aku sejak azali memang phlegmatic.

dan aku still rasa aku memang aman jadi seorang phlegmatic. peace.

dan disebabkan kerja, aku sekarang sanguine-choleric.

aku amat tak suka!

ish tiba-tiba teremo pulak!