Friday, 16 January 2009

aktiviti Hassan...

kami tidak le membuat "homeschool" betul2 pun... hanya sekadar ajar apa yg patut je sementara kami ade masa di rumah ni....

Hassan pun gi skool... heheh kat umah je....
pagi2 lepas sarapan... mula aktiviti sekolah dia... di sebelah aku ni...(sambil2 aku mengadap pc..aku jadik le cikgu dia)

material nye : video pelajaran download dari youtube, buku2, alat tulis, meja tulis/kerusi, laptop/dvd palyer.... yg penting.. gurunya...(umi/bapak)

apa yg dia belajar dalam masa seminggu ni..
1. isnin & rabu - BM, English, Spanish
2. selasa & khamis - Maths, Sains, Geografi
3. jumaat - mengaji Al-Quran, belajar jawi

isnin.. dia dok belajar grammar (english)... penggunaa 's' utk plural.. (dalam video).. jadi dia dah faham la sikit.. kalau car utk 1, kalau byk car jadi cars bukan carses.. dia ingat macam bus.. 1 bus 2 busses..

selasa.. belajar maths.. belajar 'tolak' .. boleh la tau 2-1=1, 5-3=2... basic2 je, kemudian belajar geografi.. melukis 'flag selain australia flag' serta mewarnakan nya.. afganistan, albania, andorra, ...dan beberapa lagi..

rabu... dia nak belajar spanish number.. dapat dia tau nombor lebih dari 10 dalam spanish.... belajar sampai nombor 29... tu pun nak lagi2.. tak henti2 nak belajar... malam2 suruh tido pun ..menagis nak belajo spanish... mak oiiii..... (aku kena la pi cari2 kat youtube spanish2 yg simple2 ..dia tak suka gambar cartoon2 tu... kena la cari yg org dewasa nye belajar yg sesuai utk dia tgk..heheh)

khamis... belajar periodic table... dia nak tgk video periodic table (yg download dari youtube)....dan menulis la apa yg dia ingat..

jumaat.. pagi2 dah belajar mengaji ngan bapak dia... ingat kan semula surah yg baru.. skrg ni tgh belajar jawi.. belajar tulis roti, jus, luka, ekzos, sup... dan belajar tulis arab.. kereta dalam bahasa arab..bas.. dalam bahasa arab... (ni berdasarkan buku rujukan la yee)

waktu dia 'sekolah' ni dari pukul 9am hingga la 12t/h... lepas tu lunch.. dan aktiviti bebas dia.. pukul 3pm baru boleh main......

tu le sedikit sebyk aktiviti Hassan ..

3 comments:

andraputri said...

Bagusnyeee....
ha..nnt blk along ble ajo ank buah along yg sorg tu ek..hehehe

Tie said...

Rajin betul mama dia...

Hassan tu berapa tahun??

Senang gak , dia nak terima ilmu dari ibunya gitu... anak2 kak tie susah nak ajar, kecuali bila tak tahu buat homework...

mommy2H said...

bagusla za nih..
nor nih still tak dpt fix timetable dgn halqy tu susah benor la nak ikut jadual..huhu