Wednesday, 24 December 2008

TV part 2

ni sambungan nye ye..

sebenarnye aku tulis entry TV ni sebab aku sendiri dah tgk depan mata aku.. apa terjadik

Hassan memang suka belek buku.. dan byk aktiviti dia la kan....kurng tgk TV.. tetapi ade 1-2 rancangan kanak2 yg bagus aku benarkan termasuk 1-2 cartoon yg ok dan dia suka tgk..

pada satu ketika ..
kami agak "tidak tegas".. jadik benarkan la dia tgk rancangan kanak2 n cartoon kegemaran nye
dari pagi pukul 9am ~ 10am & pukul 3pm ~ 4 pm.. hari2.. dan "benarkan" dia main mainan dia (Lego) dari pagi sampai ptg...

sudah nye... dia tak nak ikut apa arahan kita.... mula memberontak...

disini aku nampak point nye...
iaitu ..jika kita turutkan sgt.. anak kita "susah" dia nak ikut cakap kita..

bila suruh baca buku (ala buku ABC je..)...menangis2.. apahal kan...
bila suruh baca ALif Ba Ta.. menangis2....
bila suruh ..mula la tak mau ikut...

memang la masih kecil..tapi impak nye besar....

dari situ.. dah nampak... ade silap nye....

iaitu ..terlalu "membenarkan" dia menonton Tv & bermain tanpa disiplin.... tiada tegahan & ketegasan....

apa lagi.. bermula la episod "opps pembersihan & pemantauan"..bersihkan balik karat2 yg ade...yg dah bersawang tu....
kena la di beri "syarahan" dan penerangan....

di suruh juga baca(ingatkan balik apa yg dia tau dulu tu..)...
mula2 memang menangis.. tak mau....
ni dah mula nampak dia nak buat perangai.. tak nak ikut arahan... kalau tak dibendung.. cam ne nanti bila sekolah??... lebih baik skrg kami cantas mana2 yg perlu...

maka .. setelah berhempas pulas.. kami berjaya mengembalikan HASSAN yg dahulu...
(iaitu... Hassan yg tau macam2 bendera, yg tau capital city.. yg tau ABC, yg tau alif ba ta...)
He's back!!!

sebenarnye Hassan pun gembira gak.... dia dah mula aktif bermain ngan ilmu2 yg dia tau tu..
silap kita ibu bapa... yg buat dia leka ngan TV & mainan.......

kami siap kan satu "rules"

pagi adalah waktu belajar.. tak kira la nak menulis ke nak baca buku ke.. nak bercakap je ke... nak pusing2 satu rumah ke.. nak tgk2 apa ade kat dlm umah je ke...asalkan sesuatu yg berkaitan ngan apa yg dia telah belajar... (bukan teruk sgt pun...) atau waktu keluar naik bas pi town.. dia baca la apa2 tulisan yg dia nampak atau bercerita ngan aku dlm bas apa yg dia nampak sepanjang dlm bas tu le...

[kecuali ade sikit kelonggaran ...jika dia berjaya ikut arahan ....biase nye baca buku atau menulis beberapa perkataan yg mudah2 le... aku puas hati ngan apa yg dia baca/tulis tu... baru kami benarkan dia bermain awal atau tgk TV/dvd cartoon dia sebelum pukul 3pm...]

biase nye ptg bermula pukul 3pm.. waktu dia main.. nak tgk TV sampai la sebelum maghrib....
(rancangan Tv/DVD yg betul2 aku rase manfaat utk dia je.. yg bukan aksi2 melampau ngan perkataan tak bagus utk umur nye tu... elakkan.. aku bagi tgk rancangan cartoon yg bagus utk dia belajar berkomunikasi dan berlatih mendengar perkataan english ni....)

* ade rancangan cartoon yg amat tak sesuai ngan anak2 kita usia muda ni.. maka cuba2 la teliti... agar dia menonton tv utk dia belajar perkataan.. bukan belajar beraksi lasak/bercakap tak bagus...

malam memang waktu tido & sebelum tido.. ingat2 balik apa yg dah diajar (mengaji la.. suruh dia baca Al-Fatihah hingga la surah yg dia dah tau buat masa ni.. Tabbatyada)

& sabtu ahad dia boleh main/tgk tv dari pagi sampai la mlm kalau nak...

jadi bila dah cuba disiplin kan dia ni...

apa yg kami nampak.. memang dia boleh ikut arahan dan peraturan...

waktu pagi ...walaupun tv tu dia boleh bukak sendiri kalau nak tgk.. dia tak bukak pun..
walaupun mainan ade kat bilik mainan .. dia tak amik n main.....
di tunggu sampai pukul 3pm... dia tau bila jam pukul 15:00 tu pukul 3pm la...dia akan bagitau aku...kalau aku terlupa... "Umi dah pukul 3..."

pernah kami benarkan dia main dari pagi .... dia main la.. tapi lepas tu ..dia boring kot ... last2 tgk.. dia amik buku.. pi baca sendiri....

tu le kenapa aku rase.. kita boleh ubah/kawal anak kita selagi masih kecil ni..kerana.. mereka memerlukan "guide" dari kita utk masa depan mereka....

bukan senang nak mendidik anak tau....(kepada adik aku & adik2 sepupuku..), jadi hargai la semua yg ibu bapa kita lakukan demi menjadikan kita insan berguna....dan berjaya

### tambahan :
kalau nak bagi anak tgk TV ..boleh.. bagi tgk rancangan yg bagus.. kalau ade CD2 DVD2 yg bagus.. boleh benarkan.. seperti ..rancangan kanak2... ABC, alif ba ta.... apa2 yg bagus la utk knowledge dia... sebab usia mereka waktu ni... lebih elok utk "listening".. supaya mereka cekap mendengar perkataan2 yg bagus2..... dan belajar mengunakan perkataan2 tersebut...

satu lagi .......LIMIT kan.... apa yg ditonton....
bagi aktiviti lain... (byk oooo)
jalan2 ke.. jogging ke.. buat gunting2 kertas ke.. tampal2 ke... jadi masa nye ade macam2 aktiviti... bukan hanya mengadap TV/DVD aje 24 jam sehari ...

24 comments:

NeroEcha said...

Memang berat tugas kita kan nak didik n bendung anak kita ni dr addicted tv ni..thanks for the info..i'allah aku akan usaha..

mama adib said...

oh betapa terbaliknya teknik kita.. aku membenarkan adib menonton tv bagi membolehkan aku berehat hu hu balik je terus ku on tv
baca buku... hu hu bila mama dia dan tenang dan lenang skit je
tapi mak setuju benar.. kita kena pantau tv yang d tonton oleh anak kita..
mak cukup tidak berkenan citer citer kartun yang cakap melayu dengan ayat ayat berikut
-kurang ajar
-jahanam etc ohh memang cerita begini haram di rumahku

Mommy Hafiy said...

masih tgh berhempas pulas nak mengembalikan hafiy yg dulu..susah la jugak sbb ada adik nih mmg tak dapat nak konsentret sepenuhnya kat hafiy..kesian hafiy..tp mmg setuju dgn cara rizza tuh...routine tu sgt penting!
btw..hafiy pon tgh hafal tabbatyada sekarang :D nor ajar sekali tajwid pasal qolqolah..seronok sungguh dia tekankan kat hujung tuh...watabb behhhh..haha

rizza said...

echa... memnag berat...

mama adib... boleh nak bagi tgk..tapi yg cartoon yg tak bagus.. kalau nak beli dvd yg elok2 dan pasang kan.. macam alif ba ta ke abc ke...

nor...bagus hafiy.. good boy...

Yan said...

aku suka posting ni.. terima kasih kerana berkongsi.

rizza said...

yan.. terima kasih kerana sudi kongsi baca post aku ni

yuzie said...

Hmm betul la kata rizza..too much tv mmg buat anak2 jadi memberontak..even tgk tv.dvd yg bagus pun anak dah jadi mcm takde rule..asik ngadap tu jer..haziq sebulan cuti sekolah ni ..asik ngadap cd je..kadang2 sampai ke tgh mlm..pastu apa yg di ckp dia buat dekk je..pastu bgn tido jadi moody tak tentu pasal.

NUR said...

yana x suka tengok tv..kalu tgk pun cd barney. nk melekat je kt umi dia..kalu umi tgh msk dia sanggup amek kerusi nk tgk umi wat ape...tp x taulaa kalu da besar lg skit..

tq for sharing..betul, kalu kita tak pantau,camno diaorg nk disiplin diri sendiri..maklumlaa bebudak..tau main jer. ibu bapa laa yg kena main peranan..

madamoiselleczar said...

but looking on the bright side plaks...Danial punyer vocab menjadik sgt bombastic slps setiap kali dia menonton rancangan peveret nyer ittew...tp mmg aku pantau laa....mostly yg plg disukai Danial ialah Little Einstein (me too like it)...cik Thomas dan kengkawan..detective Conan(kah kah kah)...Makeway for Noddy, Handy Manny..etc...argh byk siuttt..yahahaha

p/s: danial selalu tanya haku---> mummy..danial hebat tak?.....kah kah kah...terkesima haku weih!

rizza said...

yuzie & nur...pantau jgn tak pantau..

madam za... oo danial hebat!!
pandai berkata2 tu hehhe syabas...
tu le ade bruk n baik tv ni.. yg elok kita galakkan yg tak..kita cuba2 la sekat.. apa2 pun.. ko aku tau hebat..danial mesti la hebat cam mommi dia kan... wei... bila nak chat.. bohsan leeee ko tak YM

arina said...

kalau educational show memang aku bagi anak2 tengok tv. tapi actually depa pun cepat bosan. aimie n aisyah, they go for art-craft. suka lukis2, gunting2, kaler2, berlakon2 sesama sendiri hahahah aku yang tergelak tengok.

yep yang penting kena wujudkan jadual so that depa tau limit depa. sekarang ni nampaknya dah tak merungut kalau tak bagi tgk tv on certain times. once dah establish the routine then easier untuk kita manage.

rizza said...

yup betul tu ana...

le ni hassan tak reti guna gunting lagi.... dia bawak le kotak2 n segala yg nak suruh aku gunting.. dan tampal2.. buat org2 dari bekas tisu gulong tu.. ade le wool buat rambut & buat tangan.. jadik le.. dia pi main.. cakap2 le nag mainan dia.. hehhe kelakar gak dengor.. tapi layannnn

arina said...

za,
ada tau jual gunting untuk toddlers. ko pegi tanya kedai bookshop sana mesti lagi canggih. actually good practice for the brain jugak sebab dia guna dua-dua belah tangan masa gunting tu. kalau arina gunting aku kena monitor la takut dia terkerat jari kang aku gak yang kena marah ngan laki aku hahahahah!!

rizza said...

ana jenuh dah aku carik gunting utk budak2 ....tak jumpa le wei..
adekah toowoomba ni kuno beno tempat nye...
memang nak bagi dia gunting sendiri.. pueh cari ooo

nantie kot2 terjumpa luar toowoomba esok aku angkut.. hehhe
p/s: ko ni tak bz ke le ni..

arina said...

masyaallah iye ke? hampeh la tu. nanti2 ko turun brisbane ke sydney ke ko carik la.

aku dah nak abih kerja dah ni. esok start cuti sampai isnin depan.

bestnya nak coti2!

rizza said...

tu le.. aku tunggu le coti2 australia .. leh pi ronda2.. hopefully jumpa la..

aku coti2..januari ni pi jln2.. hehhe syiokkk....

arina said...

ish teringin bebenor nak bawak anak2 aku gi brisbane. tempat jatuh lagi dikenang inikan pulak tempat aku bercinta monyet tatkala dahulu hahahahahah!!

weh ko nak balik sini bila?

NeroEcha said...

Best jugak pasal gunting ni kan..kena cari ni kat bookshop

Fid said...

za
kalau tgk tv/cd 24 jam org waras leh jadi gila hahaaaaaa

aku ni mmg plan mcm2 ngan anak aku tapi laki aku tu hish....

manlaksam said...

Pak Man singgah sekejap dari blog Fid......meriah nampaknya perbincangan....jalan dulu!

nor-mommy2H said...

aiyark error plak..huhu
sini ada jual gunting tuh kat kedai 100yen ajek..meh alamat nor pos kasik hadiah sama hassan :) nnt auntie pos bendera jepung sekalik nak?hehe
antar kat ym ek..offline pon takpe

kasih nash said...

salam ziarah... semoga sihat selalu...

rizza said...

ana..kami balik sana.. insya'allah julai atau ogos 2009 le...

echa... cari2..

fid.. betul tu.. mau gila 24 jam tgk tv..ko kena "discuss..slow talk" ngan encik suami tu.. hehhe good luck!!!

pak man.. selamat dtg.... blog ni sembang2 je..sila la join ..hehe

nor... tak pe la.. nanti kalau jumpa za beli le.. kalau tak.. tak pe le dulu hehhe... tunggu bor balik msia la bawak bendera jepun tu ye.. tqvm.. malu wei.. cari gunting sampai jepun lak hehhe

kasih nash.... selamat dtg..terima kasih..

ameerazman said...

susah jugak en jadi ibu. benda macam tuh pun kira penting.

loks like our muhammadpun dah terpengaruh tv and games la ni. sb tuh suka memberontak.