Wednesday, 17 September 2008

kos pengajian?

setelah step pertama dlm perancangan masa depan anak-anak telah kita ketahui dan melaksanakan sedikit demi sedikit mengikut perkembangan anak-anak .. apakah step kedua???

sila baca step pertama yg saya maksudkan... di sini

step kedua (ni rangka besar la...topic kecik2 dlm step2 tu sendiri la pikir...)

adakah kita dah tau berapa kos utk pengajian anak-anak kita bila masuk university? ....
tak kira la di dalam negara atau di luar negara... kita perlu mendapatkan gambaran berapa jumlah nye.... (kos utk satu pengajian, satu penggal berapa?, berapa byk penggal ade... berapa total.., kos sara hidup jika anak akan menyewa atau dok hostel... kos makan minum, kos pengangkutan... maksud nye..duit utk tambang bas ke tambang train ke.. apa2 la...)

masa depan anak kita nanti ..kita tak pasti ade ke idak ptptn atau pun pinjaman jpa ke mara ke.... jadi kita perlu la menyimpan duit poket sendiri.... perlu ambil perhatian bab ni....

sedang kan anak nak masuk tadika kat msia le ni pun mahal nak mampos... boleh simpan duit2 tu wat masuk uni je.... ngeri aku tengok rate2 tadika tu.... (setelah baca blog kengkawan lain)

aku tulis ni juga utk peringatan diri aku .... insya'allah...
setelah dikaji dibuat sedikit survey mengenai tempat belajar, course yg akan diambil serta jumlah kos pengajian dan lain-lain... .. kami sudah dpt gambaran nye utk masa depan anak-anak kami..... insya'allah di permudahkan segala urusan nanti...
(kena ade byk plan ..plan A, B, C.....hingga la Z ke...)

satu lagi aku nak pesan... jika kita mencari universiti2 utk pengajian anak-anak kita..jgn la kita asyik memandang 'ranking' di universiti2 tertentu.. tetapi ...cari la 'ranking' fakulti @ department' yg terbaik... kerana tak semua course/fakulti di universiti yg top 5 atau top 10 atau top 20 tu terbaik.. dan tak semua course/fakulti di universiti yg tak masuk 'ranking' tu tak bagus...malah ade yg lebih hebat... maka teliti la betul2 ye...

mungkin ade dok pikir...'ala anak baru 3 thn dok cite/bagi nasihat tu ni....' tapi kita perlu ingat ...anak masih kecil la kita perlu pikir panjang... jgn la anak dah lepas SPM baru nak menganga.... ade faham (kepada sesapa la yg rase tak faham2..)... sudah nye duit tak de/tak cukup ..pi pinjam Ah Long.. kan ke naya... .
"beringat dahulu sebelum terlambat..."

sekian terima kasih.....

9 comments:

mimielola said...

Beb, dulu aku ingat, menyimpan utk masa depan anak2 (utk masuk universiti) sudah memadai. Tp aku rasa, kita kena start menabung utk persekolahan (termasuklah tadika) sejak anak belum lahir lagi!!!

Zaman skrg ni aku tgk ramai yang mengeksloitasi keperluan pendidikan anak2 dgn mengenakan charge yg MAHAL ya amats!!!! MMG KAYA kalau bukak tadika skrg ni tau

rizza said...

mimi.. ye betul.. sebaik nye masa bujang2 kena menabung utk kawin+anak2 nye duit pengajian kan

memang sekrg ni derang bukak tadika tu umpama wat bisnes ...tu yg mahal2.tapi tak semua nye bagus... teliti baik2 tau.. selamat mencari tadika buat sofea!!.. hehhe aku memang tak hantar hassan masuk tadika.. dia masuk darjah 1 terus...boleh kan??

ko bukak le tadika...hehhe

Rozamimi said...

Salam perkenalan rizza..(or shall I call u K.Rizza..ehhe..)..alamak saya pun mimi gak..Dok kat Australia yer..teringin sangat nak gi australia dr kecik lg...nak add K.Rizza nya blog in my blog list yer..?mana tau sampai hajat gi autralia..ehhe..

By the way setuju sgt, tadika skarang memang mhl...syaura (my doter) msuk saje RM700..belum bulan2...tadika lain ada yang masuk saje Rm1000..uhhu..untung ooo...

mimielola said...

Ko la bukak tadika. Ko dah ada method.

misah said...

rizza... mmg betul la, cam kami adik beradik pun mak ngan abah saya menyimpan since mak mengandungkan kami lagi. alhamdulillah, apabila kami masuk ipt tak payah nak pinjam kat sapa2 walaupun abah kami tu gaji kecik.

rizza said...

salam rozamimi, selamat dtg ke blog ni..sila la add..

mimielola...aku nak bukak tadika...oo tidak.... bukan senang nak handle anak2 org lain... kang kalau ade train disiplin kang...ade yg mak bapak kata nak jadikkan anak derang 'askar' lak heheeh... (sebab aku bila time mengajar Hassan ...garang....) hehhh

misah..bagus tu kan...

Yan said...

parents aku ni nasib2 baik je kot.. aku dapat scholarship.. whilst adik2 aku mostly dapat pinjaman negeri.. ni takde interest rasanya.. kau bayar apa yg kau dapat.. unlike the er, er, PTPTN itu lah kan..

zaman anak2 kita, jangan harap le nak ada scholarship kaedahnya.. competition is v high.. aku start insurans edu diorang pun dah ala2 lambat.. uhuks..

sapa suh joli masa bujang? rasakan!

MAMA ADIB said...

Rizza

1.stju dgn mimielola.. kalu awak ke Nor yg buka tadika akan ku enroll ankku... bila nak niaga CD nie?? ha ha

2.jika kita mencari universiti2 utk pengajian anak-anak kita..jgn la kita asyik memandang 'ranking' di universiti2 tertentu.. tetapi ...cari la 'ranking' fakulti @ department' yg terbaik... kerana tak semua course/fakulti di universiti yg top 5 atau top 10 atau top 20 tu terbaik.. dan tak semua course/fakulti di universiti yg tak masuk 'ranking' tu tak bagus...malah ade yg lebih hebat... maka teliti la betul2 ye...

trima kasih berkongsi tip ni.. hmm banyak lg preparation yg perlu mak lakukan

rizza said...

yan.. aku ni le utang ptptn hehhe sikit2 lee bayo... nak wat cam no..dulu2 bujang pun duit tak cukup keje area kl ni kan

mama adib.. ooo tak kuasa aku nak bukak tadika.. hehheh ...
bab CD belajar tu... slow2 la ..bukan nye boleh buat sekrg pun.... kena tunggu balik msia la... insya'allah.. aku cuba la cari bahan2 yg menarik utk cd belajar tu... (kena la snap picture sendiri ..bukan boleh main amik je kat internet ni..hak org lain...walaupun gambar buah epal..)