Monday, 15 September 2008

Hassan oooo Hassan..



Ni le kamus yg aku beli..murah n bagus lak tu.... disebab kan aku tak berapa pandai sgt bab ejaan English ke Bahasa Melayu ke.. aku pun beli....

utk mengajar Hassan.. dah tak tau apa lagi nak ajar ..sebab dia dah kenal huruf/nombor, dah tau tulis, dah tau eja & boleh baca sikit2 la....selain tu.. sentiasa dok melayan dia mengenal element2 dalam periodic table......capital city kat dunia ni dia dah byk ingat cuma dia tak nak tulis je....(mencabar gak kan.. kena pikir apa nak ajar lagi hehhe... )

skrg ni... kalau dia dah puas main.. aku suruh dia tulis apa2 perkataan yg aku sebut...
biase nye... aku ejakan perkataan tu.. dia tulis di papan tulis dia.. kemudian aku suruh dia sebut apa dia tulis.. kalau betul aku kata la betul..kalau dia macam tak yakin nak sebut..aku suruh je dia cuba sebut apa yg dia agak2 tau.... lepas tu aku betulkan la sebutan nye....

boleh la sikit2 dia membaca perkataan2 yg mudah.....

kalau kami suruh dia baca ..tapi dia tak nak baca... kami cakap la "si sambiol tu pandai baca... dah byk buku dia baca".. apa lagi cepat2 la dia baca.. ... (dia rase tercabar tu...)

** sambiol tu ade lah nama rekaan dia... suka-suka dia mereka kan nama tu.. sebab dia dah tau suku kata perkataan ..jadik suka hati dia la nak reka apa saja....
satu lagi "ambiol"..... dia boleh cakap... sambiol & ambiol... dua2 ade biol.. tapi satu tu ade 'sam' satu lagi ade 'am'....
sedangkan kami tak pernah cakap 'biol' .... yg kami ajar 'biola' .... hehhe ade2 je la Hassan ni...
yg ye nye kalau dia tak nak ikut cakap kami (suruh baca ke suruh mengaji).... kami cakap je.. sambiol tu pandai baca/mengaji... on the spot dia nak jugak baca/mengaji.. dia tak mau ambiol/sambiol tu lagi pandai dari dia.. hehhehheh

2 comments:

NeroEcha said...

Bagus tu ajar drg guna dictionarny. Dic aku kat guna utk study tu Oxford nyer tp dlm english jer..thaqif suke tgk gambar2 dlm tu..layan

rizza said...

echa... apa lagi..bagi je quiz ejaan ....ehhhe