Monday, 15 September 2008

apa yg kita rancang utk anak kita???

"Kita merancang ALLAH yang menentukan...."

ye kita perlu merancang.... jika ingin berjaya..

begitu juga dengan masa depan anak-anak kita..
kita perlu rancang masa depan nye....
apa kita nak dia jadi bila dewasa nanti.... perlu!!!
jika kita ade rancangan utk masa depan anak kita.. insya'allah kita akan berusaha ke arah tu...

cuba kita fikir.. jika kita tak de apa2 rancangan dlm kepala kita ni...
"apa la anak kita nak jadi?"... asyik dok ucap tu je berjuta kali ... tu bukan boleh membawa apa2 kejayaan..sekadar ucapan tanpa isi kandungan...

takkan kita nak ikut je masa berlalu...
time anak masuk tadika..kita masukkan...
time anak masuk sekolah rendah.. kita masukkan...
time anak masuk sekolah menengah ...kita pun masukkan...
time org lain antor anak pi tuisyen..kita pun antor anak pi tuisyen..
time org lain antor anak pi kelas piano..kita pun nak jugak antor...
time org lain antor anak pi kelas takewando.. kita pun antor....

abih tu kita pernah pikir ke...anak kita ni nak jadi apa bila dah dewasa???
time org lain antor anak pi asrama ..kita pun nak jugak bersaing....
time org lain antor anak masuk Uni amik course Enggineering... kita pun nak antor gak... kalau anak kita cemerlang SPM nye kan.. kalau tak? mana kita nak antor anak kita tu? takkan nak suruh dia kerje???

disini la kesilapan yg biase nye ibu bapa tak sedar...

apa yg aku nak kata kan... kita perlu ade "idea" apa kita nak anak kita jadi bila dewasa...
nak jadi apa??? lawyer? doktor? ahli muzik???

jika kita ade "idea" tu.. kita perlu ade 2-3 pilihan ....dan kita perlu tau potensi2 kerje utk nye..lebih2 lagi zaman le ni kan ramai ibu bapa yg bijak pandai..... guna la kebijaksanaan & kepandaian yg kita ade tu utk membantu anak2 kita supaya dapat menjadi seorg insan yg berguna utk agama, diri, keluarga & masyarakat...

contoh nye....
jika kita nak anak kita jadi doktor....
kita perlu tau apa bidang yg perlu dipelajari nya..."Medic"
dan kita perlu tau..medic tu cabang dari "Sains"...
bila kita tau .... kita perlu la tau apa subjek2 yg penting utk dia pelajari....
jgn hanya mengajar anak kita mengejar "A"..tetapi ajar anak kita memahami pelajaran nye itu...
kita perlu tau... apa subjek lain yg berkait rapat dengan sains tulen tu.. seperti matematik...
dari situ..kita dah dpt gambaran... ke mana hala tuju anak kita...
takkan la kita nak dia jadi doktor tapi suruh dia amik sosial sains dan seangkatan nye .... susah la nanti dia nak belajar bila di uni.. sebab tak de basic ..

kalau kita nak anak kita mendalami Ilmu Agama pula... kita perlu terapkan ilmu sains dan teknologi pada nye... jgn dia hanya tau bab AGAMA dlm scop yg kecil....kalau sekolah tak dpt nak ajar..peranan ibu bapa la perlu utk mengajar nye... kaitan Ilmu2 agama dengan perkembangan teknologi... dpt la kita anak yg mempunyai Ilmu bukan setakat ilmu dunia tapi ilmu akhirat juga...

berbalik pada kisah doktor di atas... jika rancangan kita nak anak jadi doktor.. kita perlu ade plan A, plan B & seterusnya...
jika anak kita tidak berupaya atau tidak berminat utk jadik doktor.. kita ade plan B mungkin kita rancang utk dia jadi pakar ubat (pharmacist) atau plan C utk dia jadi mahir dlm teknologi makanan....

fikir2 kan la... at least sebagai guide kita juga... jgn kita biar kan anak kita terumbang ambing menentukan hala hidup sendiri....

sekian sahaja .....

6 comments:

nor-mommy2H said...

rizza..nak komen tapi rasanya mesti panjang lebar hatta layak jadi entry baru plak kang maka aku tulis kat sini
http://mommy2h.webs.com/mommysrambling.htm
kalau rajin bacalah yer tp jgn marah!
PEACE!hehehe

ibu_sufi said...

rizza,

baguih la hang neh...
sharing maring dgn chekkk...

chek suka..

nor-mommy2h said...

rizza...br la aku paham betul2..hehe..nampaknya masa baca memula ada sedikit salah paham..lps hang komen kat blog aku, aku baca sekali lg br paham sebetul2nyer..
gomen naaa(sorry ekk)
:)

Mohammad Yassir Hamidun (MYH) said...

kak rizza,

Bagus artikel ni.Harap-harapnye ibu bapa or bakal ibu bapa di luar sana dapat kesedaran dan pencerahan minda untuk sama-sama mendidik anak-anak.

Pendidik yg terbaik adalah ibu bapa sendiri kerana mereka lebih memahami potensi dan kemampuan anak-anak.Guru-guru di sekolah hanya menunjukkan jalan dan cara sahaja.

P/S:Guru yang duduk di depan saya merupakan seorang guru kelas(Cikgu syed namanya)Cikgu yg sgt prihatin-kalau ada pelajar kelas yang tak mai sekolah,terus dia call parents.Tanye nape tak mai.Pastu tanya pak budak tu, "En tau tak yg sekarang ni ada periksa percubaan SPM....ooo dia tak habaq no..."Fuh,anak tgh percubaan SPM pun tak tahu.Aiyak.Mungkin anak kurang bercerita,tapi inisiatif parents???
Kata Nabil-Lu pikirla sendiri...huhu.

Helena said...

hi there rizza,

i like this entry. I believe you are on the correct path.

Take care dearie...

rizza said...

nor..
tq nor... hehheh may be cara aku tulis yg lintang pukang buat ko faham benda lain kot.. hehheh no woorry ..

hi afni....tq.. kongsi apa yg rase leh kongsi...ilmu n pengetahuan..

cikgu yassir,
terima kasih..
ye betul ..ibu bapa adalah guru yg terbaik... guru2 disekolah adalah penyokong membantu apa yg perlu agar anak2 tersebut lebih memahami ilmu secara formal ..
bagus cikgu tu nye tindakan.. ye la zaman le ni byk ibu bapa yg hantar anak sekolah setakat hantar je.. tak tgk apa homework nye..apa anak dia belajar n tak semak lak tarikh exam tu kira bahaya la..

kak Helena,
tqvm kak... kami masih menimba ilmu-ilmu yg berguna dari ibu bapa yg cemerlang (& anak cemerlang) seperti akak n family..