Friday, 19 September 2008

Hassan baca buku...

3 hari lepas.. sambil2 aku dok uli2 roti.. aku dengar la Hassan dok baca2 buku dia...

aku pun panggil la.. suruh baca kat kerusi sebelah aku..... dia pun baca la buku "ABC" dia... apa2 perkataan yg dia tau dia sebut la..

buku no 16 di sini utk lihat jenis buku dia. buku yg mudah2 je utk permulaan bacaan..

"A is for Apple..."

"Bed, door, wheel,....." etc..apa2 yg ade dlm tu la...

aku suruh dia baca kuat2... bapak dia dlm bilik tgh study pun boleh dengar (kami kat depan/dapur)

kalau dia rase tak yakin agak2 je.. dia sebut slowwww-slowwww

kalau dia tak tau... dia tanya "apa nak sebut ni?" @ "what is this?"

rase nye.. lebih 50% apa ade dlm buku ABC dia tu dia dah boleh la baca perkataan2 yg mudah2 tu

kemudian aku tanya.. nak baca buku lagi ke... dia kata nak...aku suruh la ambil buku lain.. dia ambil la buku no 15 pula.. dan baca la sikit2 mana dia tau... boleh la dlm 50% tu dia leh sebut perkataan2 tu bila tgk buku tu..
(tak sempat nak rakam video tgh baca buku..tangan aku penuh tepung masa tu..)

malam tu pula dia kata nak baca buku arab (ni kamus bergambar la...) buku no 12
sambil kami solat dia kata dia nak baca buku.. dok le atas sejadah dia ..baca.... lepas solat kami tgk la apa dia baca tu... dia baca la bab warna-warna.. ade byk warna... dia kata dia suka warna biru.... "biru..blue.."... dlm kamus tu ade byk jenis biru...semua nye dia baca... "biru muda....light blue.." biru tua.. dark blue.." mula2 tu ade la 1-2 perkataan dia tak yakin.... lepas kami sebutkan.. dia pun baca la semula...... kemudian buka bab lain pula.. sampai la dia rase puas..... maka tido la lepas tu..... cukup ilmu....

..................................
oh ye.. masa siang tu... disebab kan dia dpt baca 2 buku (walaupun tak semua perkataan dia betul n tau..) maka dapat la reward.... coklat...sikit je (tak boleh byk2..) seronok la dia....makin bersemangat la dia nak baca buku...

sekrg ni dah besar ..ikut mood dia la nak baca..... kalau tak dia suka buat presentation sendiri... konon2 macam kat playschool tu la... presenter tu membaca kan buku...
dia pun bercerita sambil pengang buku ...apa2 buku je..
"the story today is about bus...."
"once upon a time........bla bla bla......"
"......................................."
"end of the story today...."
"... next book..." dia pi la ambil buku lain n duduk (dia duduk sambil konon2 baca buku tu...bercerita la tu)

bercerita je dia... tak sunyi la siang2...mlm2 bile dia dah tido tu sunyi je....
penglipurlara kami dah tido.....

5 comments:

Rozamimi said...

Wah, hassan dah pandai baca buku yer...My Syaura bahasa melayu dah expert tapi english mmm....lain spelling lain bunyinya..kihkih..certain words only terror...

Tie said...

Salam..rizza pernah komen kat akak dulu tapi akak tak perasaan..sorry laa..Wah mesti bangga punya anak yang cerdik,kan..anak merupakan permata hati..tanpanya tentu rasa sunyi..Akhir sekali...selamat menyambut aidilfitri yang bakal menjelma..

mamafiza said...

Assalamualaikum wbt,

Dear Miss Rizza,

Wish you were in the pink of health together with lil Hassan *hugs*

Uh oh! Rindu nya kat Hassan...very great job boy! Auntie baru shj habis baca update ttg Hassan, mmg impressive ;) Keep up tha superb job k sayang.

May God bless your family my dear. Amin~

Do take care ya!


Lots of Love,
mamafiza

NeroEcha said...

Bestnya Hassan dah pandai baca buku. Keep it up dear..

ealyie said...

Hassan meh la datang cni.. nanti bole ajar untie camne nak ajar Iris pulak bace buku..huhuhu..
Rizza..bestnya, mesti sejuk perut tgk hassan kan..kan..