Sunday, 31 August 2008

Salam Ramadhan..

Salam Ramadhan kawan2 semua.. selamat berpuasa...

Semoga Ramadhan membawa berkat kepada kita semua...

Maaf dipinta jika ade kesilapan yg terguris dihati (kepada sesiapa shj yg baca blog aku ni laaa)


--------------------------------------------------------------------------

waktu ni belum tau lagi bila berpuasa.... derg tgh tengok anak bulan...

umat Islam di dunia masa kini masih belum dpt menubuhkan satu organisasi yg boleh menyelaraskan waktu penentuan permulaan ramadhan & syawal...
(harap2 akan dtg..akan ade la....)

ade org yg dok luar negara.... bila nak berpuasa.... ikut negara masing... ade lak yg nak ikut negara arab ..etc..

kalau ikutkan... sepatutnye la... kita yg berada diluar negara asal kita ni kena la ikut jemaah @ komuniti Islam di tempat kita berada....

penentuan hari (iaitu bermula nye hari cth : isnin )bermula di jepun/new zealand & dan tempat terakhir adalah carliornia (jepun start isnin last baru carlifornia...) adalah ditentukan oleh Kapten James Cook... (org putih /bukan Islam )... maksud nye ...kalau bab2 yg berkaitan Islam ni elok la rujuk pada yg berkaitan... (jgn main bantai je.. ikut2 hari.... sebab hari bermula di negara mana di 'set' oleh Kapten Cook ni masa buat pelayaran utk menentukan koordinat2 garis melintang ....

dlm Islam tiada dinyatakan..... (kita perlu tau siang malam utk tentukan waktu solat..) kita tak tau hari sebenarnya bermula di jepun ke di amerika ke.....etc...

jika nak buat rujukan ....berdasarkan Islam berpusat di Mekah.... jika kita nak berpuasa... mesti la selepas negara arab berpuasa.... bukan kira hari (isnin ke selasa ke..rabu ke.....ahad ke..)

jadi... apa yg nak aku cite kan ni..

contohnye la....
org2 yg dok sini yg nak berpuasa ikut waktu msia... katakan msia puasa isnin... dia nak berpuasa hari isnin... dia sepatutnye berpuasa hari selasa... (kalau nak ikut msia la..)

tetapi disini mereka melihat anak bulan utk menentukan bila kita bermula berpuasa (ramadhan)

jika kita nak ikut msia boleh..tapi kita tak boleh berpuasa sebelum waktu msia.. kita kena lepas kan waktu msia berpuasa baru kita disini berpuasa... jika nak ikut msia (berpandukan msia sebagai guide kita)

begitu juga yg nak ikut negara arab.. kena la lepas negara arab berpuasa....baru kita berpuasa

seperti la kita solat mengikut imam.... kita tak boleh la rukuk sebelum imam kan...

begitu la situasi disini

kalau di sini isnin jam 12pm...kita dah boleh solat zuhur... dan di msia pula isnin jam 10am....
jadi kalau kita nak solat imam di msia (katakan la).. mereka belum pun solat zuhur.. ...
disini la logik nye

begitu juga di negara arab..
sekrg ni disini jam 7.21malam dah solat Isya' tetapi di tanah arab (Mekah) baru pukul 12.22 tengah hari (solat zuhur)

jadi jika kita nak ikut negara asal kita..tgk dimana kedudukan kita berada skrg ni dan perhatikan waktu2 solat.... (jgn ikut hari aje...)

* berdasarkan jadual kedudukan anak bulan (aku tgk kat Islamic Center sini la).... memang pada 30/8 anak bulan tak kelihatan dia sini tetapi jika kita berada di argentina sekrg...memang anak bulan dah kelihatan.... kemudian pada 1/9 pula .. anak bulan memang akan kelihatan jelas dia asia n oceania(termasuk australia) dan kelihatan besar... anak bulan ni dia berpusing dan pergerakan nye tidak selari..kadang2 ianye di bahagian atas (sisi) bumi..kadang2 di tengah.. kadang2 di bawah... setiap masa ia berubah kedudukan nye....

boleh jadi hari bermula dia lautan atlantik (0)... bukan lautan pasifik (180)....

## terkini... (lebih kurang pukul 9pm le....hubby aru balik dari Uni) berita dari Islamic Center di Toowoomba ni ... anak bulan telah kelihatan di Darwin .. kesepakatan telah dibuat dan puasa bermula esok...(Isnin)...

nota: hanya nota buat pengetahuna aku.... rase2 nye org tak faham...abaikan....

2 comments:

Anonymous said...

sudah kah di sahkan lihat anak bulan di New zealand.

di brisbance, sydney dan darwin tidak kelihatan
sila rujuk al ghazali center australia

rizza said...

cik anon...
disini dah disahkan esok berpuasa ... anak bulan kelihatan di darwin....

baru je dpt pengumuman tu...

ok tq