Sunday, 31 August 2008

Hassan nak solat juga...

Hassan ni.. memang dah biase la... kalau keluar berjalan2 .... bila waktu solat..kami solat.. dia pun nak solat juga..... kadang2 tu sampai merengek2 nak gi ambil wuduk gak....
bawak la dia ...... selalunya kami ikut turn la... masa hubby solat...aku jaga la Hassan.. dan time aku solat ...hubby jaga Hassan dan bawa Hassan solat...

ikut suka dia la nak solat berapa rakaat...

kalau lepas mandi mesti nak amik wuduk.... "Hassan nak amik wuduk"....

yg penting kita kenalkan dia..apa itu solat.... biase2 kan dia.... memang bukan wajib pun.. tapi utk jadikkan kebiasaan pada dia ...

kalau dirumah.. ikut suka dia la nak solat bila2..dia bentang sejadah nye.. pakai kopiah @ songkok dia... dia solat la.... berdiri, rukuk, sujud, baca doa...
kadang2 kiblat nye betul..kadang2 suka2 dia la....tak pe la.. belajar2 la ye..

hari khamis lepas... kami keluar agak petang...gi mall sekejap....

seperti biase la..kalau waktu solat ..kami akan cari 'spot'2 yg boleh kami bersolat...

ingatkan dia tak nak solat...masa hubby solat ..dia sibuk membaca jadual bas sambil nyanyi2..
lepas hubby habis solat... dia bangun dari kerusi ...berdiri dan bukak jaket dia dan bentang kan kat lantai... (dia tiru bapak dia buat - kami lapik ngan jaket buat alas sujud)... rupa2 nye dia pun nak solat .."Hassan nak sembahyang..."

solat la dia 1 rakaat....

bapak : "Hassan sembahyang apa?"

Hassan : "Hassan sembahyang manghrib"

memang waktu maghrib pun...

selalu nye dia nak solat awal dia cakap nak solat dan tak sabar2 ...rupa2 nye hari tu dia nak buat sendiri macam mana bapak dia buat.... bentang alas utk solat ....bijak2..

kami tak de la arif sgt bab agama ni..tapi sebagai umat Islam..kami ajar la apa yg kami tau dan praktik kan pada anak kami...

semoga Hassan jadi anak yg soleh dan berjaya di dunia dan akhirat.....

8 comments:

Ibukauthar said...

salam kak rizza. sy silent visitor blog akak ni.
wah pandai hassan solat ye.
impress sgt dgn hassan, baru umo 2 thn dah pandai mcm2.
sy ada anak lebih kuyrg umo hassan,arif kauthar 20 months old.alhamdulillah seorg anak ygsht,tp belum reti ckp..hehe
sy minta izin nak attach link ke blog ni dlm blog sy.bole ke?
anyway selamat berpuasa :)

ms lola said...

Rizza,
Selamat berpuasa.
Raya balik Malaysia ke? :D

misah said...

hassan...teruskan amalan ini sehingga akhir hayat. buat ummi hassan, selamat menyambut ramadhan almubarak.

hazwan said...

masyaAlllah.

semoga Hassan benar2 menjadi 'Hassan Yang Baik'.

Baik pada ibu bapanya dan masyarakat Islam nanti.

Ameen.

www.mycompletemastery.blogspot.com

mommy lyna said...

anak akan ikut ape yg dia tengok mak ayah dia buat kan.

Marisa said...

bagus la hassan. Solat tu kan tiang agama... smlm kami solat maghrib berjemaah.... lepas habis solat si hakimi cakap.. jom kite sembahyang lagi....

CT said...

Salam. waaa pandainye hassan solat...bijak bijak...semoga menjadi anak yg soleh ye...dan selamat berpuasa buat hassan dan keluarga di sana...

rizza said...

hi ibu kauthar....
selamat membaca blog yg tak seberapa ni...

mimi... tak de nye balik msia.... pose sini la

misah..tq..

hazwan..tq,,insya'allah

lyna..yup betul tu..

marisa..bagus nya hakimi...

hi ct..selamat berpuasa juga...