Tuesday, 15 July 2008

berbaloi kah????

Setiap Ibu Bapa mahukan anak-anak mereka bijak pandai.... sapa tak mahukan...
semua org nak... tiada siapa nak biarkan anak-anak mereka tak berpelajaran...

disebabkan situasi tu..maka ade nye sesetengah golongan yg mengambil kesempatan atas kesedaran ibu bapa tersebut terhadap pelajaran....

kita perlu hati-hati dalam membeli buku-buku atau pun cd/dvd mahupun ceramah-ceramah yg seolah2 akan menjadikan anak kita bijak pandai dengan produk-produk mereka....

mengapa aku kata demikian... kerana golongan-golongan yg mengambil kesempatan itu (perniagaan) bukan nya ambil kira sama ade anak kita akan pandai ..tapi mereka pentingkan income mereka je...sebab tu la ianya terlalu mahal (bagi aku lee.....)

apa yang boleh kita buat dlm menjadikan anak kita pandai/bijak (apa sahaja istilah yg kita nak)..adalah dari kita sendiri...sebagai ibu bapa.....peranan kita penting...kita la guru utama dia...

jgn kata kat aku "anak tak boleh la nak belajar kalau kita ajar kat rumah......bla..bla..bla.."
sedar la wahai ibu bapa yg kata demikian... anda tidak tegas.. dan anda tak yakin pada kemampuan anda sebagai ibu bapa mereka....

buku2 mahal yg harga ribu riban tu... adakah anda membacakan setiap muka surat buku tu pada anak2 anda hingga habis buku2 tersebut???? rase nye tidak... ade yg jadikkan sebagai hiasan dan kebanggaan je.... sebab beli mahal2....
aku tau buku ribu riban tu..konon2 la akan jadikkan anak kita boleh baca cepat la...boleh pandai la....bla..bla..bla..... buku tu ikut peringkat umur la..dari dlm perut hingga lepas universiti.....bla..bla..bla...

sorry le aku tak leh terima ..... kenapa..sebab beli buku mahal2 yg banyak konon utk level bayi hingga besar tu.... tak memberikan apa2 kejayaan kalau tak digunakan dengan betul...

sebab ...bila buku tu dibeli...katakan ..buku 1 utk bayi umur 1 bulan hingga 5 bulan ke...takkan ngan hanya buku tu aje kita kena bacakan .... dlm masa 5 bulan????? pandai ke anak kita???? dah boleh baca ke????
kemudian adakah kita kena tunggu anak kita umur sekian.sekian utk baca buku level 2, 3, 4 dan seterus nya...
bila buku yg peringkat menegah tu... entah2 dah obselute je buku tu... kandungan dlm tu dah tak up to date.. so rugi la kan....

lebih baik la kita beli je buku yg murah tapi isi kandungan yg bagus dan mudah faham serta dibeli ikut peringkat umur nya dan pelbagai... dari kita beli selonggok yg rege nye sampai abis duit gaji sebulan tu (atau terpaksa berhutang ,.... apa lagi cc le).. kan satu yg kerugian....
tak rugi beli buku yg pelbagai utk peringkat umurnya.... adalah lebih berbaloi dari berhutang semata-mata nak beli yg "set kononnya anak boleh pandai & cepat baca"...

ni semua adalah "marketing"... cara2 derang wat bisnes..sebenarnya mengambil kesempatan ke atas ibu bapa yg nak anak mereka pandai...

boleh beli buku mahal2 & buat perhiasan..asalkan anda kaya... (byk duit le....jgn le sampai nak makan pun tak cukup duit..tapi nak berhutang semata2 nak beli buku mahal)

jika duit gaji anda hanya la cukup2 hidup (macam aku le..).. lebih baik la kita tak usah terpengaruh dengan "mereka-mereka" yg sibuk mempromote buku yg ribu riban tu...
kita buat sesuatu yg praktikal.... lebih berguna dan berbaloi... serta kita gembira (tak terasa hutang nya) dan anak gembira (kerana tgk ibu bapa nya bersungguh2 buat sesuatu utk jadikkan nya seorg yg berpeljaran....)

begitu juga Cd/DVD yg dijual.... tak semua boleh pakai.... ade yg berguna ade yg "sampah".....adalah lebih baik kita buat sendiri....yg mudah dan memang ikut apa yg kita mahu anak kita belajar... (atau aci tak aku buat cd/dvd yg murah2 macam aku buat utk anak aku tapi ikut kemahuan korang apa topic yg korang nak anak korang belajar.... aci tak????.. aku jual murah2 hehhhe) yg praktikal le....

sekian bebelan aku....

11 comments:

mado_ct said...

ha..za..buatla bisnes. jgn mahal2 sangat yer...heheh. selalunya kalo dah bisnes sure rega tu akan naik melambung.yerla..kos itu ini laaa... uhuhuks.

rizza said...

hehehh..
aku jual rege kos keje je la..ehhehh murah2 ..mau ke?
hehhe bukan skrg le ct..
aku kena la kumpulkan gambar byk2... nak buat slide... hehheh
buat pe mahal2... biar benda yg praktikal le... seronok2 je bagi anak2 belajar

Mommy Hafiy said...

betul tu za..buat bisnes..kalau jadik nnt i nak order jugak..dah tak larat la nak buat udah 2 anak nih..hehehe

Fid said...

haaaa
buat2..kat aku ko bg 70% disc laa
kahkahkah ni le melayu..asyik2 nak disc.

Marisa said...

aku sah2 ler mmg tak mampu nak beli buku ribu riban tu

sharia said...

Aci....aci....(bila nak stat bisnes??.....nak order nie) hehehe

rizza said...

alamak ..lum apa2 dah ade yg nak order...
hehhe kengkawan..tak de le buat pun lagi....insya'allah kalau jadik boleh le bagitau..

NeroEcha said...

Aku pun beli gak nie...jgn lupe ye untuk aku...confirm oder nie...

its me said...

satu pun nak booking juga.. jangan lupa masukkan nama saya dlam list he he

rizza said...

mak oii bio betul kengkawan sekalian..hehhe

aku ni tanya2 je dulu..hehehhe

kalau betul2 kena tunggu balik msia dulu le...

aku nye idea.. buat dvd belajar cam aku buat utk hassan tu le... simple2 je..tak de le dasat2 graphic dia...murah le kos nye.. tapi custom made...topic ikut ibu/bapa nye la... pilih dari senarai2 yg akan dibuat... at least setiap org nye dvd tu lain la.... khas utk anak masing2.. ok ke???

insya'allah kalau jadik...akan ku contact kenkawan yg berminat...

anamiraa said...

kahkahkahkah!

za kalau aku beli nescaya aku tak guna. aku ni memang hampeh laa... seorang ibu yang m.a.l.a.s.

itu aje sebenonya hihihihihihi!

so kesimpulannya ko sedekah kat aku je la ye...hahahahahah!