Tuesday, 1 July 2008

perlukah muzik?

Muzik...
alunan lagu....

Penting ke? mungkin tidak ... bergatung pada individu dan bagaimana cara mereka mengunakan "muzik" tersebut...

selain kita perdengarkan bacaan AL-Quran pada anak2 kita.....
kita perdengarkan alunan-alunan muzik..seperti "musical instrument"... sesuatu yg seronok di dengar.... nada irama tanpa lirik.....

muzik ni tak salah selagi ia tidak melalaikan kita .....

dulu aku pun tak berapa tau sgt pasal muzik ni....

tetapi bila di biase kan mendengar ...rasa seronok pula

apa yg aku nak ceritakan disini....

kami menjadikan "musical instrument" ni lagu latar bagi semua DVD Belajar Hassan....
sambil dia melihat slide2 belajar yg ditayangkan di TV .... dia dapat mendengar alunan muzik yg tenang ....

biase nye lagu yg di perdengar tu adalah lagu2 Mozart & Beethoven...

sekarang ni.. sambil bermain2 ngan buku2 kecik atau pun apa2 aje la..dia akan buat macam slide...digerak2 kan ikut transition.. kadang2 dia buat bunyi macam muzik yg dia biase dengar tu.... "la la la......la..la...." @ "mmmmm...mmmm".. sebijik macam alunan lagu2 tu..hehheh

dan dia boleh bezakan pulak...lagu2 tu pada slide yg mana...(aku sendiri pun tak leh agak yg mana satu...)

tu le dia ..HASSAN...........

3 comments:

mamafiza said...

Dearest Miss Rizza,

Wish your were in the pink of health together with lil lovely Hassan. Amin~ *hugs*

May Allah swt bless your sweet family.

Really love this topic *yatta* ^-^ Our kiddies love to listen classical music (my job) while Papa will entertain 'em with "New-ages music"

Sweet lil Hassan with his enormous collection of flags *kawaii*

Thank you so much for your support and love *tears*

Do take care of your health my dear, we’ll always pray for you. Amin~

Thank you so much for your sugary comment to me *cuddles*

p/s: Miss to visit ur blog!

p.p.s: truly sorry for late update. still not fully recovered, need help from the King to update littlekittle.com & MHU for me.

anamiraa said...

rizza,
memang ada studies yang mengatakan muzik boleh enhance your brain function. especially yang style music lembut tu.

masa aku dok buat part time jual pre-school syllabus tu memang tokey tu tunjuk kat aku CD muzik2 yang can actually make you behave to certain conduct kalau dengar hari. so depa masukkan positive traits dalam alunan musik ni macam "i'm great, i'm confident, etc" macam mantra yang aku penah tulis tu la..

so it works with your subconcious mind. tapi mahal gile CD tu. hanya speciality store aje yang jual.

anak2 aku unfortunate tak dengar music except dalam keta aje. takde stereo kat rumah aku beb. harus ku beli satu gitu!

rizza said...

mamafiza.. tq..take care!

ana... ko download je dari youtube.... pastu pasang le kat dvd player ke komputer ke....