Tuesday, 15 July 2008

otak?

Perlukah kita tau otak apa kita sedang guna???? otak kanan? otak kiri? otak depan? otak belakang? atau tak guna otak?

bagi aku...TAK PERLU...kita tak perlu tau otak mana yg sedang bekerja

mengapa...kita sebagai manusia biase.... yg keje kita tak membabitkan "bagaimana otak digunakan" , kita hanya menggunakan "otak" utk berfikir aje....

apa yg aku perhatikan le ni..byk sgt le teori entah apa2 la... yg sedang melanda masyarakat dunia ni... hingga jadik karut marut..

salah satu nye adalah "otak mana kita guna bla..bla..bla.."
sebenarnya hanya doktor yg bekerje berkaitan ngan otak manusia & juga pakar psikologi je yg perlu ambil tahu pasal otak ni... otak mana yg bekerje ..otak mana perlu dia rangsang....sebab tu kerje mereka...utk mengubati org sakit...(termasuk le sakit otak kan....)

kita sebagai insan yg biase tak perlu tau...
yg perlu kita buat adalah... buat sesuatu yg merangsang kita "berfikir"...(tak kisah le otak nama sekali pun yg kita guna..asalkan kita guna otak kita utk berfikir)

adakah kita makan kita tau otak yang mana satu kita guna?
adakah kita berjalan kita tau otak mana sedang bekerje keras?
adakah kita mandi kita tau otak mana kita guna utk merangsang pergerakkan kita?
adakah kita tido kita tau otak kita yg mana yg tak tido????

tak penting kan..

memang tak penting utk kita sebagai ibu bapa tau otak mana anak kita sedang gunakan skrg..

adakah kita perlu tau ???? tak perlu

yg kita perlu buat adalah merangsang anak kita berfikir..(guna kan otak)

bagaimana?
kita ajar dia sesuatu..kemudian kita soal jawab dengan nya... maka kita telah merangsang dia berfikir apa yg dia belajar...

begitu juga ketika dia bermain...
kita ajar dia cara bermain dan kita minta dia buat kan semula....
kita telah merangsang dia berfikir... dan menjadi kreatif

ketika anak kita bermain..adekah kita perlu tau otak mana yg sedang dia guna atau kita nak tau hasil gerak kerje tu?
sudah tentu hasil nye kan...

maka apa yg perlu kita buat adelah... mengajar dia berfikir... cabar minda dia ....bukan kita sibuk pening kepala nak tau otak mana dia guna....

bagaimana nak ajar berfikir..macam2 ade..pelbagai cara...kita fikir la sendiri.... (adekah kita perlu tau otak belah mana sedang kita guna???)

oleh tu...hasil dari galakan dan rangsangan tu lebih penting dari kita tau otak mana yg bekerje...

semua tu adelah kajian2 pakar psikologi je...mereka buat teori aje... sekadar pengetahuan aje..bukan nye sesuatu yg praktikal.....

terpulang pada masing2.... hak masing2.. tapi bagi aku... TAK PENTING.... melainkan kita ni seorg doktor pakar otak atau pun pakar psikologi...

sekian terima kasih....

8 comments:

Fid said...

aku setuju ngan ko

aku pun tak ambik kisah..hahhaaa

sitilina said...

saya amik kisah pasal otak2 ni. nak otak2 yg sedap je. otak2 tak sedap yang tak banyak ikan tu tak sedap.

otak2 ala popiah pun sedap jugak.

hahahaha.

otak oh otak.. kering dah otak ni ha.. sebab kebijakn otak2 rakyat Malaysia & menteri2nya...

NUR said...

OTAK!!!OTAK!!!...

ni zombie kampung pisang suda mari..yahahaha!

sorri merapu kt blog rizza. still terencat dgn debat DSAI semlm!

yup!yg penting hasil rangsangannya kan...

Helena said...

ada sorang ni dok suruh helena tgk, anak2 pakai otak kanan ke kiri. Mula2 tak ambik pot, pastu dia dok tanya lagi, so i checked la....

tapi now dah lupa hehe....

hehe..... helena ni pun masih terencat dgn debat smalam....

mamadanish said...

Hi rizza,
I ada sedikit pendapat mengenai otak2 ni,selain sedap di makan..hahahha..lawak saja!

Oklah pendapat saya tentang otak mana yang kita guna ni berbeza sikit.

Sebab pada saya, saya menggunakan keseluruhannya tangan kanan (otak kiri),maka saya lebih cenderung untuk focus kepada sesuatu daripada melihat sesuatu secara keseluruhan,berbeza dgn seseorang yang left handed,diorang byk tgk menda secara keseluruhan,sometime lebih stable la decision yang di buat.Ini base on true experiences,i byk tgk n kaji orang yang lefthanded ni.

Sebab itu,saya menyedari kekurangan saya ini,setiap kali saya akan meremindkan diri ini supaya keluar dari "habit" in dan cuba balance kan keputusan.

Ok,itu explanation tentang diri saya.

Bab anak pulak.

Anak saya left handed,dengan itu saya tau,mostly dia menggunakan otak di bahagian hemisfera kanan,saya try buat experiment ( seperti di baca di buku2),saya nak tgk "minat" dia ke arah mana..so maka mmg betullah seperti dlm teori orang yang lefthanded.

Oleh itu,saya dah tau serba sedikit kelemahan dia dekat mana, kelemahan apa yang orang tgn kiri selalu lakukan..saya cuba nak overcome problem tu skang.Itulah pentingnya kenapa saya nak tahu pasal otak hemisfera kanan or kiri.

SAtu lagi,pasal teknologi serta method seperti nak ransang penggunaan otak kanan, sebenarnya cara itu semua untuk meransang supaya kedua hemisfera kita lebih aktif,byk orang gagal gunakan kedua2 belah otaknya,saya salah seorang daripadanya..huuhhhuh..

So,dengan pengetahuan semua itu,rasanya agak membantu diri kita untuk lebih mengetahui reason disebalik kelebihan otak kanan dan kiri.

Akan tetapi berbalik kepada pemahaman personality anak kita.Samaada cara yang di sarankan sperti method2 mahal gedaban itu semua sesuai ke tak dengan anak kita.

Seperti yang rizza ckpkan,byk cara lain untuk kita trigger pemikiran anak kita,jika cara ni tak sesuai,byk cara lagi!

So tak perlu pegi attend clas mahal,for me information kat internet ni berlungguk dah plus ur dedicated blog lagi

i selalu curi cara u ajar anak..hehhe..kerana ur way lebih user frendly serta mesra "anak"..hhehe

sekian ,itu la pendapat saya yang panjang lebar..

Sesiapa ada pendapat?

Mommy Hafiy said...

setiap org ada pendapat dan cara masing2.sebab tu manusia semua tak sama kan..hehe
before that za..jgn marah ek buatkan ur blog nih tmpt diskusi lak..bertukar2 pendapat org kata

i spesis yg kisah jugak psl otak nih..sbb mcm mamadanish ckp most of us tak guna keseluruhan otak kita which is a waste...tp tak la fanatik sgt sampai kena wajib buat itu utk otak ini etc..just amek tahu saja n apply it accordingly..

same like mamadanish punya kes dia observe tgk anak dia lebih cenderung ke mana pastu try overcome n integrate kan.
i rasa maybe sbb i'm the kind yg nak tahu reason behind everything sbb tu la kepoh nak tau psl otak kanan kiri nih..yes..those teori bukan bole pakai semua tp kalau sekadar nak amek tau n apply mana2 yg patut i think worth reading la kot.i ingat lg dulu masa arwah nenek kena stroke pastu lumpuh belah kanan bdn doktor ckp otak kiri dia ada severe damage..i tak puas ati kenapa doktor kena ckp otak kiri ckp otak je sudah la apsal nak kiri kanan lak..bila doc tu explain otak kiri kawal belah kanan bdn br i puas hati(masa tu sekolah tingkatan 2 kot kecik lagi..hehe)

utk mengajar anak mmg tak payah amek kisah sgt cuma for me kalau ada basic knowledge(utk diri i la..org lain suka hati hangpa la kan) i bole la prepare benda2 yg nak ajar dia, benda yg lain dgn yg dia selalu buat n suka buat(sbb kalau kita guna sebelah otak jek kita kan tend to do one pattern action)tp betul kata u byk cara nak trigger pemikiran anak...buat ikut cara kita sendiri jgn ikut org sgt..tak semestinya yg sesuai dgn anak org sesuai dgn anak kita dan TAK PAYAH g kelas mahal2 tuh..sorry to say..org yg antar anak g kelas mahal2 tuh ialah mak2 yg nak lari dr tugasnya(yg keje ngan takde masa dan yg mampu tu lain cerita...nih yg tak mampu but still nak masuk kelas mahal2 tu sampai berhutang bagai!)

saya tidaklah fanatik mana smpi ari2 kena pikir tiap kali buat benda kena make sure guna dua otak kanan kiri..tidak..cuma sekadar suka amek tahu menambah ilmu hehehe
menarik sebenarnya..terasa nyesal tak amek medic dulu..hehe

oh sure dah panjang lebar nih nyemakkan blog u jek za..sampai sini dulu
sekian the end..hehe

rizza said...

kengkawan semua,,tq atas pendapat masing2....ade lak yg wat lawak hehheh
aku tau "otak udang" je...buat laksa..hahhaha

madanish & nor...
tq atas pandangan anda berdua..
terpulang pada masing2 kan..jika memang utk buat kajian sendiri tak pe la..ni yg jenis ikut-ikutan ...jika memang nak tahu sgt dan memang rase perlu tahu...tak mengapa berusaha nak tau untuk pengetahuan sendiri & kebahagiaan sendiri... (good luck!! utk berusaha mencari apa yg anda inginkan..)
yup memang betul tak semua yg seseuai ngan anak org lain adalah sesuai ngan anak kita..
kita boleh jadikan rujukan aje...tapi kita membentuk cara kita sendiri....(bukan ikut trend aje....sebab ade yg ikut aje apa ibu2 lain buat buta2.. tanpa tengok keperluan pada anak nya..)
no problem..tulis le panjang2...hehhe boleh aje utk diskusi..
ok....thanks

Fid said...

kat umah aku aku sorang je lebih bnyk guna otak kiri
yg dua org lagi mmg bnyk guna otak kanan...

saja nak cerita
aku ada sorang kwn
la ni dok s'wak (sitiline bleh la pi cari)
hahahaa

a guy...dia mmg bleh guna 2 tgn dia
kalau dia wat add maths mmg superb gilaaaaa...

mamat ni aku kira dia genius gaban

dalam kelas tak pernah ambik nota yg dia tau pusing pen...

lps kelas baru dia tulis balik apa dia dapat...fuuhhh....

dl aku teringin jg nak jd gitu tapi...tak tercapai dek akal den nak ngejarnya..
hahahaaaaa

sekian komen saya yang ntah apa2