Friday, 9 May 2008

utk pengetahuan aje...

Utk pengetahuan kengkawan...

Hassan ni tak minat tgk cerita atau pun apa2 rancangan kanak2 berbentuk "cartoon" atau puppet (macam elmo n the geng lee).... tgk tv pun tak mau....kecuali ade rancangan yg tak berbentuk cartoon tu le..(boleh diajak tgk)..

tu pasal le seperti yg dilihat....apa2 yg aku tulis/cerita kan tu hanya la basic knowledge utk dia..dia tak le hafal segala mala tu (dia tak hafal sifir tau....dia jugak tak le hafal 100% periodic table tu..atau pun flag....)..cuma kami latih dia n didik bagi dia minat je...kalau dia minat ..dia teruskan... kalau tak kami cari sesuatu yg lain....

dan kami ajar dia bukan dengan cara menghafal buta2 je... tapi mengajar dia berfikir....dan menceritakan apa dia faham (cth: dia bukan hafal flag tu begitu aje...tapi dia beritau apa ciri2 yg ade pada flag yg di tanya... begitu juga pelajaran yg lain....cuma kami hanya ajar sikit demi sedikit je....tanpa paksaan..)...

tiada tujuan lain selain berkongsi cerita dan juga idea..supaya kengkawan sekalian dpt memberikan yg terbaik utk anak masing2 tapi jgn paksa.....dan guna kretiviti kita ...dengan pengalaman hidup kita dan juga ilmu yg kita ade....kita boleh mengajar anak kita dan memberi ilmu2 yg berguna utk nya...(itu yg kami buat la...berdasarkan pengalaman, sama ade pernah kami buat atau tak pernah berpeluang berbuat demikian & juga ilmu2 dari pendidikan yg kami perolehi dari sekolah hingga ke uni ..serta pengalaman dari kerja yg kami dilakukan)...

kerana dlm mendidik anak utk minat pada belajar ni memang susah ..melainkan dipupuk dari kecil....jgn diajar keterlaluan bermain "game".. tapi ajar dia membuat "game" dari ilmu2 yg ade...jika kecenderungan terhadap "game" yg tidak productive, maka minat nye mungkin kurang atau lambat utk cenderung ke arah pelajaran2 yg diajar... [ni game yg buta2 tanpa manfaat ye..bukan "game" pelajaran.....ni yg dok 24jam mengadap "game" hingga lupa diri...]

tapi...lain budak lain minat.. dan juga lain segala-galanya..kecuali satu..mereka perlukan tunjuk ajar ...........mereka tu perlu dididik, diasuh, didorong, digalakkan, dibimbing etc....kerana mereka ibarat kain putih yg perlu di diwarnai oleh ibu bapa....

dimana2 aje kita boleh ajar dan boleh dptkan ilmu.... bukan hanya yg terkandung dlm buku sahaja....tapi "real life"...supaya dia tidak merasa pelajaran tu satu yg membosankan... tetapi pelajaran/ilmu tu adelah sesuatu yg seronok utk dipelajari....

cakap mungkin senang kan....tapi nak melaksanakan macam2 cabaran n dugaan....
tanpa usaha, adekah sesuatu tu akan berjaya??? mustahil....

tak semua apa yg aku buat tu boleh diambil bulat2...mungkin ade silap nye..ambil yg mana dirasakan sesuai di ajar kepada anak masing2
(ye le ..mana la tau kan...ade org pasti berdetik...."baru anak sorng dah kecoh"..terpulang pada masing2 punya pandangan..kalau ade rase tak setuju ngan apa aku buat dan mengata aku nak berlagak ke apa ke...dipersilakan jgn baca blog aku...) hahahhhahahha

aku masih baru dlm mendidik anak aku....dengan cara kami sendiri...ikut acuan kami..sekian terima kasih..

###.. ni tgh boring2 ni..dok bebel2 sengsorng.....(bebel dlm hati je lee)
tak tau nak tulis apa leeee....tak de apa2..sesaje je tulis apa yg ade dlm hati .....

SEKADAR INGATAN KAT DIRI AKU JUGA..SUPAYA TULIS TAK MELAMPAU ....
sebenarnya ingatkan tak mau tulis pasal cite anak aku kat blog..tapi bila pikir...aku perlu bagi idea kat kengkawan ... berdasarkan apa sahaja experiment yg aku buat kat bahan experimant no 1 ni...(hassan le)....supaya semua anak bangsa kita maju & berjaya.....[berbelah bagi lah nak cite perkembangan nye atau tak .....makin lama makin aku pikir...nak tulis ke tidak....]

6 comments:

Lyna said...

alaaa
igtkan akak dh xnk update
kan dah byk kene baca ni

huhuhu ;P

Mommy Hafiy said...

rizza,

betul apa yg za ckp tuh...lain budak lain caranya..mcm hafiy kena ajar dia cara bermain sekali..sbb tu la nor byk buat aktiviti mcm2 yg berunsur game..sbb nak pastikan dia 'main' berisi bukan main saja2 jek..mmg takde org yg dok ajar anak 24hrs kecuali mereka yg obses sgt2 tu maybe la kot..
nor setuju gak anak2 nih perlu didik.dorong,ajar sbb kalau kita tak sediakan semua tuh mana mereka nak dpt kan...sebenarnya pada pendapat nor apa ajer yg kita bg,ajar kat diaorg nih mereka akan terima asalkan dpt buat bersama2 dgn parents..tu la sebenarnya yg mereka suka,enjoy..setiap saat bersama org yg mereka paling rapat/sayang..tak kisah apa jek yg kita buat mereka mesti enjoy punya as long as parent n child have fun together...faham jugak perasaan za, ada kekdg org tak suka dgn apa yg kita tulis, padahal kita niat nak berkongsi bersama jek...mcm nor, nor dpt info/bhn dr kwn2 yg mmg bermurah hati nak bg..sbb nor hargai sgt2 jasa baik derang tuh nor share kat alam maya nih..dgn harapan ilmu yg derang berikan kat nor akan berkembang..semoga lg byk pahala yg derang dpt..kalau ada yg tak suka tu just leave it la..kita tak soh baca pon kan..huhu..ramai jugak tak sependapat dgn nor tp itu bergantung pd masing2 la..kita tak paksa/suruh org ikut apa yg kita buat..just for the record n bg idea pada org lain(kalau nak baca lerr)
erkk..kan dah..mommyhafiy plak terbebel kat sini..oklah..isnin nih sudah nak masuk spital..operate baby nak kuar dah..doakan kami yer... :)

mamadanish said...

rizza,
nape? ada orang komplain ke?
Kitorang...and i siap rekomen u punye blog kat kwn2 i se opis,se uni suruh baca..

dan diorang sgt2 suka cara u didik anak..especially bab ajar anak berdikari..( i stil lemah bab2 ajar anak berdikari ni..cos mak nye pun suam2 kuku dlm berdikari ni:(

i tak rasa u kecoh pun,malah truly said u mmg bagi i inspirasi,dan ape2 yang u tulis i anggap macam seorang kakak menasihati adik.

I takkan percaya budak2 boleh blajaq ni semua.Sampai i baca ur blog.Thanx to you.

I stuju kita kena tgk anak kita sesuai mcm maner.N kita tak boleh ikut membuta tuli cos setiap orang berbeza personality dan cara pendekatannya.

Teruskan berkongsi ye.

rizza said...

lyna...update jap je ni..hehhe

mommy hafiy..."game" cara nor buat tu lain..tu cara nak ajar dia berminat n bergembira sambil belajar.. ni yg "game" buta2 je...(tak tau le nak describe laa...) dan yg tak dtg kan faedah melain kan jadi kemarut main game semata le..
nor..selamat bersalin ye...take care!!!

mamadanish...
tak de le sesapa komplain..hahhaha..."ini hari tgh mengong lee" ade sikit "weng le"hahhah
tak tau le napa aku rase ade "something" yg buat org rasa aku "ekk" hehhe tak pe le ye...kepada kawan2 regular "blogger" ...no worry...

Lyna said...

bg sy kan kak, what matter most is ape yg parents buat utk anak2 nye. pekembangan dia no 2 tp insyaAllah berkadar langsung dgn usaha titik pelik makayahnye.

sy setuju dgn pendapat genius is made tp ada jgk budak2 genius secara 'semulajadi' drp mak bapak yg 'tak genius mana'. even mak bapak sedemikian pun xde proper plan utk anak2 sebegini & proper resource. so, bile mak bapak kepada anak2 begini xde resourse, xde ilmu, xde plan... maka tergapai2 budak2 ni xtau mana halatuju. last jd tungganglanggang lg teruk dr budak yg lagnsung xtau membaca pd awalnya.

sy ni still lg 'buta hati' cemana nak buat niiii huhu. maknye pon kene lalui terapi nih. aduuhhh. sian anakku huhu.

rizza said...

lyna..yup betul tu..