Friday, 2 May 2008

di usia 2 ~ 3 tahun..

biase nye org kata "terible 2"...

bagi aku le ...umur2 di antara 2 thn hingga 3 thn ni adalah satu tahap yg betul2 mencabar ....
di usia ni mereka benar2 "curios" mengenai segala yg berada di sekeliling mereka....

mungkin bagi aku ..ni perkara baru..ye la anak sorg je...lum ade pengalaman....

bagi kami la..cara didikan dan pendekatan perlu dlm menangani segala isu2 yg berkaitan... dlm menghadapi situasi ini...

kengkadang boleh buat kita naik "angin" dan kengkadang tak sempat nak kata apa.. dah rasa nak tergelak melihat gelagat2 dia...

apa yg kami buat....
1. tegas dlm perkara2 yg membabitkan keselamatan
2. marah jika perlu n jika dia bersalah, sertakan penerangan apa yg boleh n tidak
3. "reward" jika dia berjaya buat sesuatu yg bagus (baik)
4. layan bersembang.....
5. buat satu carta penilaian (just for fun),

contoh yg kami buat:
setiap hari segala apa yg dia buat akan diberi STAR (lukis je) jika dia dengar cakap, ikut arahan, beritau jika nak buang air (kecik ke besar), solat (termasuk tak kacau kami solat), tolong kemas etc.... & SMILEY (dia tak suka smiley) jika buat salah dan segala yg bertentangan ...termasuk kencing tak bagitau... end of the day ..

jumlah kan STAR & SMILEY tu... (cth : 5 STAR & 2 SMILEY = 5/7 = 71% maka dia tak dpt apa2 "reward) ,
jika dia dpt 10 STAR & 0 SMILEY ( dia akan dpt BIG STAR & tulis 100%...maka esoknye dia akan dpt reward).....
kadang2 dia buat hal ..maka tolak semua STAR yg dia perolehi..dan dpt BIG SMILEY..= 0%... ni meraung le dia..sebab dpt "muka besar"..hahhhaha
(kiranya macam rekod harian la..)
hari2 dia cuba dptkan STAR...

"reward tu biase nye bagi dia seketul @ 2 ketul coklat je..."
(ni memang kena limit..coklat bukan boleh bagi makan byk & bukan leh hari2...heheh melain kan dia dpt STAR 3 hari berturut2 tu...dpt le...

Merasa...

macam2 la keletah nye...
bab "merasa" tu lebih kurang la macam Akif (anak fid)...
suka2 je pi rasa air kencing...
pastu nak rasa air sabun...

sabo je le..

macam2 le dia nak buat....

siang memang dah kurang sgt tidor..boleh kira la berapa hari je tido di siang hari....
biase nye ..lepas maghrib tu memang dah ZZzzzzzzz

mulut nye ..usah dicerita..pot pet..pot pet..... (tu le penghibur kami)..
kadang2 dia dok bebel apa yg dia belajar.....segala sebutan tu jelas la..
kalau ade hari yg dia dok nak membebel tak tentu tu....segala bahasa campur la...
tanya la dia bahasa apa Hassan cakap???.. kadang dia kata ..bahasa Arab,...kadang2 bahasa Melayu...suka2 je..
[ajar byk bahasa tak salah..dia tak confius..cuma dia suka nak mempelbagaikan.....jgn salah faham]

dia boleh layan org yg cakap bahasa Inggeris sahaja...atau bahasa Melayu sahaja...dia dah reti yg mana satu "word" utk English ..n mana satu perkataan bahasa Melayu..

ni time dia dok bebel..

"djfknvsenflkfm no one bdwgbenw australia...bfwebfewb jemur jxbwehbw hassan hi3nhefwhd bunoes aires hiuwehniwehenfh ocho hewbubhn bla bla bla......"

lepas tu dia pi summary kan kat kami
"Hassan cite, Hassan nak pakai baju nombor satu. Umi Basuh , jemur kat luar"

hehehehh

9 comments:

mamadanish said...

wow..cool!!!
nape hassan tak suka smiley???

Ms Lola said...

adoi rasa air kencing?? aku ingat anak aku la yg paling horror pi rasa perfume ;). tang rasa sabun tu mmg la... suka2 je anak aku nak minum air bubble bath dia tu tau.

very true about limiting chocolate intake. apart from takut jd "sindrom terlebih gula", takut jugak rosak gigi anak aku woooo. tang gigi ni mak aku selalu bebel kat aku. bingit je aku dgr.

Mommy Hafiy said...

kami pon mmg limit hafiy's jajan intake..bukan setakat cokelat segala keropok2 aiskrem kek biskut berunsur cokelat/manis2 gula2 dsb..sbb tu la sekali sekala dpt mmg mcm reward la..dgn tu juger la berjaya diaper free kan dia..hehe..setiap kali kencing dpt brownies/cokelat. ttp mmg mencabar skrg hafiy pon mmg dah tak tido siang = limited internet time for mommy..huhu..nor mmg takleh dok dpn pc kalau hafiy ada sure dia nyebok soh bukak starfall ker, alif ba ta ker..hafiy nih dah reti pakai mouse segala bagai so mmg dia nak konker la tamau mommy kacau..huhu
bab merasa tu takde lagi sbb dia nih pembersih sket..tgn terkotor sket dah bising satu rumah soh cuci..air tumpah setitik bising soh kita lap..kdg2 mak dia yg penat!

Mommy Hafiy said...

owh btw..apsal hassan tak suka smiley?
hafiy suka elmo tp mak tak reti la nak lukis elmo..hehe..benda yg diatak suka setakat nih takdak lagi..huhu..kena carik nih!

Erna said...

hehe.. macam2 pe'el.. tapi tu la buah hati pengarang jantung! layanzzz!!

ealyie said...

syabas rizza atas kesabaran melayani hassan.. really admire ur style..;)

mamaaina said...

Rizza,
tergelak aku bila baca pasal hassan nie....
tu baru baca..belum jumpa lagi....

rizza said...

mamadanish, nor,
hassan ni tak suka benda2 cartoon le... smiley ni ..hehe sebab dia selalu nak kacau za chat...sekali tu adik za send le muka smiley yg besar n joget2... dia terkejut n tak suka , meraung2 le..suruh tutup... hehe(time tu dia dok sibuk nak taip kat Ym za lee), memang dia tk suke..benda2 tu cam tak "real" bagi dia.."fake".. dan "apa2 tah" kot..hehheh

mimi.. hehe tu le budak2 le ni kan... hassan bukan minum air bubble tu..ni bila sabun ketul mandi tu dlm bekas sabun..kan ade air2 nye kat bekas tu...tu le yg dia pi celup carik sikit..terus masuk mulut nak rasa....

mimi/nor, yup coklat memang kena limit..hehhe kang "terlebih gula lak" hahhah....meraung le ko nak coklat..kalau tak boleh...menag tak boleh..heheheh

erna, memang kena layannnnnnn

ealyie, hi..selamat dtg..jgn la cakap gitu..malu le.. tak seberapa je saya...tu pun kita lum tau result nye..... cuma proses2 mendidik tu kan mencabar gak ..hehe tu le bahan experiment kami ....hehehhe..
kdg2 tu kureeeeeeeng sabar gak...hhehhe

mamaaina...
gelak jgn tak gelak....dia ni memang kelakau...hehhehhe tapi muka selamba je....

Nero ...... said...

Memang le umur 2 tahun keatas paling mencabar ler..mcm2 perangai drg tapi kena le sabar kita kan...