Saturday, 3 May 2008

Imaginary "friend"...not Hassan...

biase nye kan budak2 kecik ni ade le imaginary friend kan...hehe

Hassan ade apa???
1. Imaginary Country
2. Imaginary Capital City
3. Imaginary Map
4. Imaginary Flag
5. Imaginary Element (dlm Periodic Table)

hehhehhehhe tu le dia

mau tak tergelak2 dengar....

cerita 1..
Imaginary Country tu siap ngan Capital City, ngan Map nye....

Hassan : "Lacomboya"
Umi/Bapak : "Apa tu Hassan?"
Hassan : "tu country"
Umi/Bapak : "Kat mana letaknya?"
Hassan : "Dekat sebelah Australia"
Umi/Bapak : "Besar ke kecik?"
Hassan : "Besar"
Umi/Bapak : "Apa capital city dia?"
Hassan : "Lacomboya"
Umi/Bapak : "Lacomboya je?"
Hassan : "Lacomboya City"
Umi/Bapak : "Macam mana flag dia?", "Ade Union Jack ke?"
Hassan : "Tak de"
Umi/Bapak : "Moon & Star ade ke?"
Hassan : "Ade star & cresent"
Umi/Bapak : "Apa lagi ade?"
Hassan : "Belang-belang"
Umi/Bapak : "Hassan lukis kan"
Hassan : "Ala..Bapak lukis kan la..."
(maka Bapak nye pun melukis kan ikut apa yg dia nak rupa flag tu hehhhe)
nanti bila dah d/l gambar yg dia lukis flag tu ...akan di letakkan di sini...

cerita 2...
sedang sibuk bermain teka-teka nombor & symbol (periodic table)

Bapak : "Apa symbol utk nombor 2?"
Hassan : "He.."
Bapak : "Apa nombor utk symbol Li?
Hassan : "nombor 3"
........
........
.......
hingga la ...
Hassan : "119... Ha"
Bapak : "Apa dia tu?"
(Bapak nye cam confius la..rase2 nye mana ade lagi nombor 119 dlm periodic table tu)
Bapak : "Hassan check semula ade ke nombor 119"
Hassan : "Ada... 119 tu symbol nye Ha"
Bapak : "Mana ade ..." (selepas rujuk periodic table)
Hassan : "Nombor 119 tu Ha..... Hassan" (sambil tersenyum n dengan confident je dia sebut)..
Bapak : "hehehe.." bijak.bijak....dia pi tambah sendiri satu lagi element sempena nama dia...

maka tu le Imaginary Element dia
119
Ha
Hassan

hehehhehhe tergolek2 rase nye nak gelak...tapi senyum je la depan dia...pandai betul berfikir..
dia dah teliti dlm periodic table tu kan..biase nye ade symbol Na, N, Ne, Np... etc..
jadik nye dia pun tgk la.. ade H, He, Hg, Hf, Ho, Hs, .... tapi tak de Ha kan...dia pun buat le element baru dia..hehhehhe Ha utk Hassan nombor nye lak yg selepas nombor yg ade di periodic table tu...119 (periodic table buat masa ni ade hingga nombor 118)...

begitu le kisah2 dia dlm masa sebulan ni...penuh dengan pelbagai aktiviti sendiri ..hahhahhah

7 comments:

mamadanish said...

Salam Rizza,
Imagination is really important in the process of kids learning..

Seronoknye Hassan dah dapat skill tu..

M waiting for danish to master that..
Bila lah agaknye ye..?

Tapi lawakla dia..creativ sungguh esp pasal no 119 ha tu..kakaka

mektwain said...

wah, hassan kena gi berkeley lah okay, join geng2 yg discover elements baru kat sana! cayalah!

Erna said...

phew! tahap atasan dah nih..hehe

Helena said...

imaginativenya..... hehe good for hassan...

rizza said...

mamadanish,mek,erna,helena

tu le dia..suka reka sendiri ...dah dpt le satu element tu..hahhah

helena, hi..

ms lola said...

suka2 je 'Ha' ni tau.

rizza said...

mimi..tu le suka2 je dia...le ni dia tgh nak tambah no 120 lak..."Va"...entah apa tak nama dia bagi..aku tak ingat..