Friday, 2 May 2008

Buku Kecik - Siri 1


Ni antara Buku Kecik Siri 1....
[muat dlm kotak kecik tu]
(utk tatapan & idea para ibu bapa aje..
bukan utk jualan)

tajuk2:

1. 1-10 Numbers
(Bahasa Melayu, English, Arabic,
Spanish & French)
5 bijik buku

2. Rocks & Minerals
(part 1 & 2)
2 bijik buku

3. World Flags & Capital Cities
(part 1 ~ 10) ade 196 negara..
10 bijik buku


Apa ade dlm kotak kecik ni????
Mini Library Hassan...

4. Carta -Periodic Table of the Elements

(depan belakang)

1 keping (saiz A4)




depan





belakang

7 comments:

Kijar said...
This comment has been removed by a blog administrator.
mamadanish said...
This comment has been removed by the author.
mamadanish said...

salam rizza..
carta elemen tu ape ye..yang jadual kimia tu ke...spt helium n etc?

Good good..leh dicuba
Sifir?mesti hassan dah khatam kan?

I ..if prepare material for my son,mesti tdo sampai kul2-3 pagi..
dah tu..mula la otak ni berfikir..adakah aku membuang masa..dan tenaga?awat aku tak beli je..so nak senangkan hati..i akan buat kesimpulan ini:

Kita buat material sendiri bukan sebab nak jimat duit,tapi material yang kita buat mmg takde di jual di pasaran~userfriendly to our childred..kekkekeke

Mommy Hafiy said...

suka gak buat buku utk hafiy tp kes nor lain sket..kat sini buku english dan segala bahasa lain susah nak dpt kalau ada pon mahal bebenor!so buat sendiri jek la..tp kan sini pelik la awat la dia tak jual pembalut buku tuh ek..yg ada pon pembalut buku yg dah siap saiz eg A4, B5 main sarung jek kat buku so mmg la amat tak bersesuain nak balut small book gini..mahai lak tuh!so alternatif nor selotape ajer...hahahaha
rizza..hafiy tak suka math ler..camner nak buat ek??teruskan ajer ajar or sbb dia tak suka biar je kan?

rizza said...

mamadanish...

aa carta kimia tu le..
bukan apa..sebab dia dah kenal nombor & huruf..just for fun je..dia leh berlatih le berfikir (main teka2 nombor atau teka simbol la)

sifir ...dia tak hafal la..dia ni suka2 je baca apa ade dlm buku tu....dia makin kenal nombor dan atu beza kan la simbol + & x...(kami tak push dia hafal sifir laaa...cian kecik lagi..melainkan dia sendiri yg nak..)

yup..kita buat sebab kita tau apa kesukaan anak kita...
cam za buat semua tu plain je..sebab dia tak suka cartoon ...dia ni suka "fakta" je..hehhhe

nor..selopte pun ok ..asal kan derang tak conteng n rosakkan bahan belajar tu je...
nor... maths ni bukan takat kita ajar dia kira 123..atau 1+1 je.. macam2 leh buat...kalau gi jln2...kira la berapa byk kereta yg lalu depan mata, atau kira berapa step kita bergerak..atau pun kira berapa bijik pisang..boleh di ajar kira 123....hingga la berapa yg nak (nombor ni hingga infiniti..) atau leh ajar campur, tolak, darab..ngan cara "real live" bukan semesti nya "nombor" tu..yg penting tu "cara kita apply kan maths tu" (boleh faham ke???) hehhe
[tapi jgn ajar terlalu formal la utk permulaan..ajar sekadar permainan je...utk menarik minat dia ..] harap dpt membantu ...

Mommy Hafiy said...

za...
nor dah try camtu termasuklah umpan kira cekelat m&m yg kecik2 tu ada berapa biji..mmg dia tamau!
mmg nor tak ajar secara formal hafiy tak suka..sebelah mata tak pandang!dia lagi suka approach games.
setakat ngira ada berapa biji ker kaki ada berapa tgn ada berapa dia okey lagi bole la jugak dia layan mak dia nih dlm seminit dua(tak lebih okeh..dia cepat boring) tp bila kita tanya(cthnyer la) sebelah kaki(5jari) tambah sebelah kaki(5jari) jadik berapa..huhu..terus lari bo layan!

Nero ...... said...

Memang bagus ler rizza nie ..rajin giler buat buku2 tu..memang good idea..