Thursday, 20 March 2008

teringat Winnipeg.....SNOW....


"snow dlm genggaman ku...hehhehe"



kadang2 teringat hari2 yg dilalui di Winnipeg....
seolah2 baru je 2-3 bulan yg lepas...hakikatnya dah 3 tahun dah kami tinggal kan Winnipeg tu....

aku pernah kata "tak seronok dok obesi"...memang la bagi aku tak seronok kalau dok lama2 la...kalau takat kejap2 ke atau pi holiday best la...hehheh
cuma pengalaman tu yg amat berharga n tak ternilai jika kita dpt la mencari sesuatu yg bermakna...kalau takat dok obesi tapi dok kat umah je 24 jam tak bergaul ngan org setempat , tak pernah rasa susah payah turun naik bas..tu tak le bermakna sgt pun....tapi yg bermakna n melekat kat dlm kepala ni.....saat2 susah2 turun naik bas...redah2 snow yg tebal yg amat ..leh cecah kepala lutut..... utk mencari / membeli brg dapur dengan keadaan yg betul2 cukup2 makan je..... ye la lain org lain pengalaman nye.... ni cite aku le.......

bila winter tu memang la sejuk gile..walaupun org kata best nye tgk snow....tapi kalau hari2 selama lebih kurang hampir 5 bulan muka bumi kat sana di selaputi salji yg bukan calang2 sikit nye.....paras betis n kepala lutut.... sapa yg nak pi main sesaja kat luar umah buat snow man ke.... hehhe tak kuasa...sejuk gileeeee....hahhahha setakat tgk je la.....

kalau temperature melebihi -25C (minus) kena la jaga2 ....pakai segala kelengkapan dari hujung kepala hingga la hujung kaki.....pakai tebal2...cover telinga jari2 semua.... kalau tak ade yg leh tercabut tetiba kena "frost bite"... ni kesah benar la....memang ade jadik...

winter kat sana dlm bulan nov hingga la bulan march ke april...macam tu la ...

fall / autumn (us & canada sebut "fall")..
sejuk gile la gak..walaupun tak de salji..tetiba leh gak salji turun..hehhheh ni memang kena la pakai segala tutup telinga n pakai jaket....walaupun tak de snow...angin nye tu buat keadaan makin sejuk....

fall kat Winnipeg tu ala2 Winter kat sini la....sejuk2 gitu2 ..hehhheh
(gambar di atas tu ..masa "fall" dlm bulan 10 kalau tak silap tu...masa tu gi museum....museum paling best kami gi la...berbanding museum dia Au ni..hehheh)





ni pula gambar masa raya 2003 tu..tetiba snow turun pagi raye..sedangkan masa tu bukan musim sejuk pun....salji turun sehari je tu..tu pun tinggi la kiranya...dari mlm raya tu salji turun..kami sedar pun pagi tu la...masa nak pi solat raya...jln "jem" sebab salji turun.....

aku pegang pun ngan sarung tangan tu..sejuk gileeee..
kena la pakai jaket n kasut kulit... sib baik la sehari je..hehhheh tapi sejuk la....












gambar ni sebenarnya kat kawasan2 apartment la...sebelah apartment kami.....bukit2 la nak redah kawasan tu....

tu baru sikit snow.....baru semlm turun ..snow dah byk tu pagi nye...hehheh

byg kan la kalau 5 bulan snow.....tak ke bosan.....hehhehh

sorry le tak de la gambar nak tunjuk..snow paras lutut tu...(tak sempat scan...al maklum la dulu2 tak de sigital camera..kalau ade nanti aku tepek....)

jln2 licin sebab snow...lagi lebat snow turun..lagi bahaya kalau ade "spot2" ala2 macam ais je (macam jernih)...ni bahaya..terpijak ..leh gelincir n leh patah kaki ke tangan ke....

masa ke pregnant dulu...aku sempat la redah "blizzard".. snow paras peha hingga punggung kat area yg "clear"(tak de bangunan la..ni waktu winter leee)...penuh salji...abis kereta semua..aku tgk hingga tutup la kete tu.. macam mana la nak buat nanti kan....dah tu bas pun tak leh beroperasi..(tetiba je "blizard tu..dah le waktu mlm dlm kul 8pm..kedai2 semua kena la tutup awal n kami pun kena la balik...) terlampau tinggi salji.....parah betul... punya la susah nak redah.... macam banjir la kiranya....sejuk bukan leh kira....macam dok dlm peti sejuk x2....hahhhahah... (ni aku je la merasa...hubby aku masa tu dok kat umah..hehheh aku pi jln ngan kawan2..hahah)

sini tak de snow....ok la gak..cuma kadang2 tu terasa rindu je kat snow ni..hehehhe seronok tgk je tapi tak seronok pegang......sini cuaca menarik la gak....

aku tak dpt bygkan la kalau terpaksa dok kat sana bertahun2....wooo...sejukkkkkkkkkkkkkkkkk
best lagi cuasa yg sederhana...... sedap2 je... tak terlampau sejuk..tak terlampau panas...
"hujan emas di negeri org hujan batu dinegeri sendiri......
hujan "snow" di Winnipeg, hujan "air" di Msia.....seronok lagi dok Msia...."
aku nak balikkkkkkkkkk!!!!!!!
pi obesi jln2 syiok la...seminggu dua je..hehheh tapi lama2 ...tarak syiok la....(org lain tu lain nye pendapat ye...ni aku nye pendapat sorg je..termasuk hubby aku la..hahhahha)

tu le sedikit sebyk aku nye kenangan...(ni tgh dok teringat2 je la...) entah bila leh pi sana lagi..utk holiday la..dok sana tak mau aku..hehhhehhe

11 comments:

Mommy Hafiy said...

sgt setuju..semua org ckp bestnyer dok obersi!!!tapi hakikatnyer kalau dok kejap2 ok la kalau bertahun2 terutama mcm kami dok kat jepun nih nak mkn pon payah..huhu..mmg rasa nak balikkkkk jek saban hari!!
opss..lupa nak bg salam..salam perkenalan tuan rumah!

ms lola said...

alalalala... nostalgic nye!!!

mado_ct said...

kan mommy hafiy...sejuk.

kenangan tu mmg best..kami yg dah nk blk msia..rasa sedeh pulak. Bila la nk dpt sampai ke jepun lg pas blk msia...

Fid said...

ya ampunnn
nampaknya aku sorang je la erk yg ketagih gila nak dok obersi..haahahaaaaa

aku suka kalau bleh dok obersi 3 thn negara A then 3 thn negara B dan C dan D....buleh?
balik malaysia sekali sekala ishhh..
ketagihnya aku..buleh???

Mommy Hafiy said...

fid..takpa2..mmg org kata kalau dah balik mesia rasa nak balik ke nihon semula...sbb sini selamat dan convenient...mungkin kami akan rasa benda yg sama once dah balik mesia for good..huhu..tp bab mkn tuh mmg la tak tahan eden..lak2 tgh preggy nih ngidam2 pon buat taktau je la..sedar diri kan..mana nak carik..huhu

anamiraa said...

aku sama cam fid. nak pegi dok obersea jugak.

hanya satu sebabnya ..
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$....

so bila dok 3-4 tahun carik duit pastu aku boleh clear semua piutang hihihihihii!

madamoiselleczar said...

hihihi...kalu pi oversea for holiday nak lar aku..tapi kalu nak dok lelama kat oversea...aku takmo! hubby ada tanya..kalu dia kena tranfer ke paris atau german..aku nak ikut tak? aku jawab jgn terima transfer ittew buleh? keh keh keh..

p/s: alangkan pi phuket 3 hari pon aku rasa sengsara...balik mesia..jejak kaki kat airport dah parkinson ketaq cari sandwich kat airport beb! heeee..trauma! kebulur siut!

rizza said...

mommy hafiy...salam perkenalan..hehheh ..bab makan memang yeee.....mana nak ade mak cik jual nasik lemak ke kuih2 ke kan..hehheh

mimi...hahhhahha

ct...biase la bila dah balik msia..kenangan je la kan..

fid/ana
..wei..kalau cite bab keje..memang la best leh keje gile2 ...duit byk lo...selamat mencuba !!! pi la try 3-4 thn ..memang best.... kan kan..duit byk...hahhha
aku nye situasi lain..hehheh SAHM je..hahhah

madam za..tu le..aku pun..kalau takat pi obesi holiday ..best le ...tapi kalau dok dah lebih 3 bulan hingga 3 thn ni..aku amat2 la tak syiok..sebab aku tak je kot..tu yg tak best kot..lain cam fid/ana ....kan kan....
mau tak nye..aku tunggu dpt balik msia ni..nak pi carik goreng cempedak ke goreng pisang ke ..tak pun durian ..hahhaha

Fid said...

madam za momidanial yang tercenta....

hang kena coba weii dok paris ka mana ka
kena weiii

sbb pengalaman tu mmg takleh nak beli weiii kihkihkih

sebenarnya kalau pi melancong/outstation mmg rasa oo bahana kalau kita tak tau kwsn tu..bab cari mknn halal bagai

tapi kalau kita dok sana...kita akan celik oo....org kata susah kita kata mudah....

pada akulah kan

mmg mencetus pembukaan minda aku budak kampung ini..heheheeeee

Ya Allah..harap2 la akiku itu dpt posting obersi...

harapan...Swiss ka..kehkehkeh...
new zealand pun ok la...

kohkohkoh...

mamadanish said...

waaaa...i takpernah rasa salji lagil.huhuh..bila agakye

Erna said...

aku pun nak dok obersi..tapi laki aku tamau!!! huhuhu.. aku kata kat dia time muda la nak merantau! sampai la ni aku tatau apa sebab musabab dia takmo dok obersi!