Tuesday, 18 March 2008

anak.....

Semua anak2 ade potensi utk berjaya @ pergi lebih jauh (kehidupan & pendidikan/pelajaran)
Ia nye bergantung pada kita iaitu ibu bapa (rajin/malas/mahu /tidak mahu) dan juga kebolehan anak2 tersebut (cepat atau lambat)...serta minat dia...

"Anak tu ibarat kain putih...."

itu lah perumpamaan nya....

terpulang pada kita...bagaimana nak mencorakkan kain putih tersbut....
1. corak yg sama
2. satu warna (hitam/putih)
3. berbunga-bunga
4. bersegi-segi
5. perlbagai corak
6. warna warni
7. transparent @ tidak
8. etc.....

macam2 kita boleh buat....

dan juga kita kena teruskan... ikut kreativiti kita atau ikut kehendak anak....
1. ikut je warna tu @ kehendak kain tu aje ...sama ton..sama jenis....sama warna
2. pelbagaikan
3. ikut kreativiti kita & juga bagi peluang pada anak , apa kemahuan nya (yg ok je...bukan kemahuan yg melampaui sepatutnya..)

tu le serba sedikit aku kongsi apa yg aku fikirkan la

Hassan memang kami perhatikan..tidak minat pada binatang2 (tak leh jadi Veterina ni), tidak minat sgt pada robot2 ke apa2 la yg berkaitan (tak leh jadik Engineer)... dia jugak tak minat tgk Cartoon (tak le rugi pun.....hehheh)..

Dia ni minat pada tanah/rumput2.....siap kuis2 je tanah2 ngan tangan ke ngan kaki ke....selagi boleh la.....siap leh nak rasa pasir tu..(siap masuk mulut...sabo je aku..).... dia nak buat kajian kot..

mulanya dia minat pada Bendera...benda "real" sebab dia selalu nampak bila naik bas....bendera berkibar.. dari situ kami kembangkan kepada MAP....seterusnya la.....hingga la kenal capital city...

bukan aje kenal Flag & Map..dari situ kami dapati secara tidak langsung dia boleh mengenal Ejaan (nama negara) dan juga boleh menulis semula (sama ade tanpa melihat atau dengan melihat rujukan..) ... dia juga boleh mengira... berapa byk Flag dia nampak sepanjang perjalanan dalam bas tu.....begitu juga di dlm buku2 yg dia baca....

kami tidak paksa dia kenal binatang...just sikit2 je ajar...dia tak minat...tak pe la..kita kembangkan apa yg dia minat.......dia minat Geografi.......(Flag/MAP/ etc..)

walaupun anak kita suka buku....carikan bahan bacaan yg sesuai, atau buat sendiri....tak mengapa dia tak minat mainan....mainan tu hanya sampingan je....bila dia nak main dia akan main....tapi jika dia minat buku/belajar.... cari sesuatu yg membolehkan bakatnye berkembang.....minat nye dikembangkan......insya'allah...kita sebagai ibu bapa boleh melakukannya.....

tapi..jgn paksa jika dia tak mahu belajar....gunakan kebijaksanaan kita utk tarik minat nye belajar..walaupun sedikit..agar kecenderongan nya pada pelajaran dpt dipupuk...

kita perlu ade perancangan utk masa depan anak kita...sebagai panduan dia.... manusia ni lahir tanpa manual..perlu ade tunjuk ajar.....

kita kena tau kemana hala tuju anak kita ni....adakah hanya setakat tau mengira? adakah setakat jadi bahan demo dibawa ke hulu kehilir dengan tujuan glamor/publisity/utk kaut keuntungan....atau pun kita nak dia cemerlang dlm hidup dia?..

jika kita nak dia cemerlang dlm hidupnya..kita perlu tau mana hala nak tuju ...bukan kita jadikan anak kita pameran semata.....kena ade plan ...... kena guide hingga dia hingga berjaya menggenggam sijil (tak kira la sijil voka ke sijil uni ke sijil poli ke...tapi bukan sijil nikah ye...) dan dia berjaya mendapat pekerjaan yg berguna utk dirinya serta dapat membantu masyarakat ......berbakti pada Agama, Bangsa & Negara..... tu la tanggungjawab kita sebagai ibu bapa..... mencabar kan?????

Semua budak boleh berjaya.... dengan galakan/dorongan/sokongan ibu bapa..... dan juga dengan izin ALLAH.....

7 comments:

Fid said...

anak aku suka animals

madamoiselleczar said...

zaza,
kesimpulannyer Hassan nak jadik apa dah besar nanti beb? hehehe...geologist ke landskap arkitek?? ngeh ngeh ngeh

Marisa said...

hang sungguh peka Rizza. thanx for sharing

rizza said...

fid...akif suka animal...ko pun dah bawak dia tgk "real animal" kat zoo kan...pas ni ko leh kembangkan la lagi....nanti dia leh tau mana asal usul animal2 tersebut...hehhhehe

madam za.... wat masa ni kami ajar la apa yg berkaitan ngan bidang geologi tu.....tgk perkembangan dia sikit2 dulu..hehhhe wei jgn tak tau dia dah tau la sikit2 mengenai batu2 n mineral2 ni hehheh.. le ni sambil2 tu dok baca periodic table....hahhahhahha

marisa...sama2 aku share apa yg leh kengkawan praktik kan je..hehheh

coachsha said...

alahai Hassan, sedap nama tu. Cek caiyaq bila dengaq nama budak2 sempena nama nabi dan sahabah.

Bagus, Hassan will be a soil expert one day. Silap-silap kais terkais minyak. mana tau? Untung uminye.

Oh..he loves maps and countries too? Nanti boleh mesyuarat with Musa dan Muhammad dan main kuiz What's the capital of..?

Tata..Bye bye butterfly.

Anonymous said...

rizza, thanks a lot sbb sudi berkongsi pengalaman yg paling berharga sbg ibu yg memdidik sendiri anaknya..

yuzie said...

Berkobar2 jiwa saya membaca tulisan Rizza yg ni..mmg kita lah membentuk anak2 kita.Even blom lahir kita dah ada satu plan utk kehidupan dia..bkn kita kita nak memaksa utk ikut apa yg kita kehendakai tapi kita membentuk dan tunjuk jln yg betul apa yg anak minat.Ada gak setgh org ckp kat saya..anak kecik lagi tapi dah mcm2 plan..so saya rasa tak salah..kita yg melahirkan maka kita yg membentuk acuannya.Kita hanya merancang & berushan selebihnya Tuhan yg tentukan.
Dan saya rasa Hassan cukup bertuah kerana ada ibu yg sentiasa berda disisi utk mendidik tak kira masa.