Sunday, 17 February 2008

Ilmu Asas utk anak..

Bagi kami..kita sebagai ibu bapa....harus la menyedia kan ilmu asas utk anak2 kita....sejak lahir/baby.....sebelum mereka melangkah kaki ke sekolah (sama ade tadika atau pun masuk darjah satu)....

takkan nak biar masa anak kita tu sia2 sejak bayi hingga usia 5/6 thn, baru nak masuk sekolah & baru nak belajar...dah liat(maksudnya ...lebih mudah la di ajar sejak kecil berbanding usia peringkat tadika..)

tak perlu la kita nak ajar dasyat2 pun..bukan nya nak bagi anak masuk uni umur 5 tahun.....
tapi jika anak kita yg mahu belajar..mahu tau lebih lanjut....baru la kita tambah ilmu nye..hingga tahap mana anak kita hendak......sebab lain budak lain perkembangan nya....lain budak lain minat nya....

jika kita nampak potensi anak kita..kita asah nye...jgn kita biarkan bakat nya tenggelam.....ajar sedikit demi sedikit.....kembangkan....
jika anak kita belum menunjukkan minat nya..ajar aje asas2 ilmu..seperti ..ajar kenal huruf, kenal nombor....ajar menulis, ajar membaca dan ajar berfikir serta ...ajar dia berani bercakap (berani bercerita..menerangkan balik apa yg dia belajar atau menceritakan aktiviti dia harian...)serta ajar manners....

tanggungjawab ibu bapa...mendidik anak....dari rumah..bukan menyerahkan tanggungjawab mendidik/mengajar anak bulat2 pada guru mahupun pengasuh...luangkan sedikit masa yg berkualiti..walaupun 5 minit sehari.....insya'allah.....

12 comments:

mamadanish said...

rizza
saya stuju 100%,kita ajar anak kita skang bukan nye dgn niat supaya dia leh dapat degree dlm umur 5/6 thn..cumasaje ta nak waste masa dia..

Saya akui..saya ada tgk budak2 yang umur 6 thn baru nak mula..n parents serah bulat2 kat cikgu..rasanya..agak susah sikit nak membentuk..

Tugas kita sebgai parents ialah patut sediakan diri anak kita ke arah proses pembelajaran kelak..serta make learning is a fun process kan..

Thanx for sharing..

Marisa said...

betul rizza.... saya pun sgt2 setuju.... belajar tak semestinya cara formal dan utk academic... keagamaan pun kena pentingkan juga.

saya yg bekerja ni mmg kurang sgt masa dgn anak. so... mana2 yg sempat saya buat la....

saya nampak anak saya suka tgk CD. so.. saya belikan CD nasyid n CD mengaji....

Idham said...

emm..sy ada tengok. mak bapak kerja- anak kawan dengan tv, playstation, dan gameboy. Di rumah pengasuh, main, tengok kartun di astro, petang- main kat depan rumah. Mlm mak dia tak masak makan benda instant saja macam megi, hotdog, keropok, biskut, air pun instant jugak! ayah dia pulak hari minggu gi mancing kat laut. hari biasa ngadap internet dlm forum mancing.Sian budak tu. Cabai Burung

rizza said...

mamadanish...
yup...."melentur buluh biar dari rebungnya"

marisa
walaupun keje ....masih leh bagi ilmu kat anak ...buat apa yg kita sempat ok la tu....dah jumpa CD Alif ba ta yg awka tanya tu?
ade yg tak keje pun...tak reti nak luangkan masa utk ajar anak...

Idham..
ye betul..ade mak pak yg bagi material kat anak2...parah la tu..mewah budak2 le ni...tapi miskin ngan didikan n belaian mak pak dia kan....kesian betul..
parah betul..makan semua instant ni....mak pak dia pentingkan diri betul .....jadik ikhtibar la kat kita ni.....tak sanggup bagi anak makan megi/biskut je..cian la....kesian sesgt....sedih pun ye dengar nasib gitu..

Marisa said...

tak cari lg rizza CD tu.... cuma dapat CD ajar budak solat... hmmm.. ok gak kan. solat tu kan tiang agama. elok di ajar dr kecik lg....

pas tu kitorang beli BD zikir yg Munif (hijjaz punya). selalu kat astro oasis ada. hakimi suka sgt zikir2 tu...

sitilina said...

stuju ngat kak.

& sy rasa kan.. faktor lain ialah contos teladan yg makpak tunjuk kat anak2 cemana. xde maknanya hari2 dok ajar anak umur 18bulan flash card, cd segala tp makpak duk borak2 kosong, tgk tv manjang, cakap kasar2, smayang celup2, etc.

tol tak? tol tak?

anamiraa said...

yep! couldn't agree more!
sometimes parent lebih menjurus kepada persiapan material macam makan, minum, pakaian, mainan.

tapi tak ajar anak2 untuk belajar.

thanks for highlighting this!

mamafiza said...

Dear Miss Rizza,

Wish you were in sweet moment :)

Thank you so much for this post, I am totally agree with you *hugs*

As for me "Child: An honor from God, trusted by husband"

Insya-Allah, sama2 kita cuba yg terbaik dlm mendidik anak2, mentally n physically . Amin~

Thank you Miss Rizza ^_-

mektwain said...

rizza, i hear u sistah! hehe. sayang kalau tak ajar bila budak tu senang belajar. otak kanak2 below 3 ni lagi efficient drp otak org dewasa sebenarnya. masa tulah kita nak ambil peluang ajar macam2 kan.

btw, mcmana la i boleh terlepas post menarik pasal income per capita nih..ish ish..

rizza said...

marisa..
ok le tu dpt cd solat & cd zikir..bagus utk budak2 belajar sambil2 dia bermain....

sitilina..
tol tu....contoh dari ibu bapa pun memain kan peranan penting..

ana..
yeah betul.... sama2 la kita mengingatkan tanggungkawab kita sebagai ibu bapa.....(supaya za pun beringat..)

mamafiza..
tq...sama2 la kita mendidik anak kita hingga berjaya...


mektwain...
betul tu..budak2 bawah 3 thn ni ..macam span je....rugi kalau tak ajar.....
hehheh itu post tertulis sebab mimi tanya soklan tu..hehhhe aku just bagi info apa aku tau sikit2 je...

Yan said...

aku kalau bab2 ilmiah ni aku mmg amik masa nak digest.. betapa dah jadik span kering kejung dah otak aku ni.. hinnshh..

thanks for sharing bebeh!

rizza said...

yan..ko wat lawak la..."span kering kejung" hehhehhe
sama2 la kita...