Tuesday, 19 February 2008

anak bijak..

mmmmmmmm............

sambil2 dok pikirkan masa depan anak aku...aku teringat kisah di Canada dulu..
Supervisor Hubby masa di Canada , seorg Chiness Lady dari tanah besar China ..kawin ngan Canadian (French). depa ade anak 5 org... 3 yg awal tu umur nye antara umur aku la....muda sikit kot.... dan yg 2 bawh tu masih kecik2 lagi...dlm sekolah rendah la....
apa yg aku nak cerita ni...kisah anak dia no 3.. perempuan...paling pandai sekali...masuk U umur belum 15 tahun lagi....belajar Sains kalau tak silap aku..di Uni Mcgill kat Quebec....
memang tabik la sebab teror tu....tu memang pandai la.....leh masuk uni awal....

tapi kan... mak pak dia pening n bagitau la hubby.....
kalau anak kita pandai sgt...n masuk Uni awal sebelum usia dia....memang la bagus..tapi dia hanya bagus dari segi pelajaran aje...ade pro n cons ......tapi kesian la kat dia(anak dia la)... pandai memang pandai ..tapi mesti terasa ade sedikit rasa rendah diri..kerana kawan2 uni semua leh pandu kereta...sedangkan usia nya masih tak boleh lagi.. dia masih muda...tak sama level ngan budak2 lain....maksud nye....social nye mungkin akan efect pada diri anak dia la.....hanya bijak dlm pelajaran tapi dlm kehidupan harian dia masih belum cukup matang......dan seringkali juga lupa apa yg mak/pak dia pesan..lain dipesan..lain di buatnya....sebab dlm fikiran nya..hanya pelajaran......

dan rasanye tahun lepas..sorng pelajar America..usia 9 thn masuk uni..(Chiness-Indonesian)

di Msia...Adi Putra.... dan beberapa tahun dahulu..ramai kanak2 yg bijak pandai..tapi tak di bantu.. maka tertimbus la segala kebijaksanaan nya...

macam mana la nasib kanak2 yg bijak pandai di Msia ni.......sebenarnya macam2 boleh dibuat..cuma apa kah yg mereka(kerajaan/ibu bapa/komuniti) nak buat utk membantu kanak2 tersebut???? kesian aku tgk....harap2 ade jln penyelesaian utk kanak2 tersebut...insya'allah...

apa yg aku nak terangkan di sini.... ni bagi aku nye pendapat la..(available utk anak2 aku la...)walau bijak mana anak kita sekali pun...aku rasa biar la dia membesar mengikut usia nya...cuma yg penting sekali macam mana kita sebagai ibu bapa nak buat supaya anak kita tidak bosan di sekolah (kerana dia dah tau macam2)....kita bagi positive view...

sebab apa...aku cuba bayangkan..usia 9 tahun masuk uni..apa yg dia tau ??? dia hanya pandai/bijak pelajaran ..bagaimana dia nak survive??? katakan pi uni kena dok hostel ke atau kena pi antor belajar kat oversea ke...usia tu..apa mereka boleh buat???? mereka masih kanak2 ..cuma di beri kelebihan dari segi ilmu......aku rasa basuh kain baju sendiri pun tak lepas..apa lagi nak masak ke..atau nak pi beli brg2 (makan/harian..)...

aku pun tak tau la cam ne nanti.....aku dok pikir pasal anak aku....

cuma satu je... ajar dia supaya seronok ke sekolah(bagi aku la sekolah tu tempat ber social je..utk berkawan...utk belajar mengenai sekeliling bersama rakan sebaya...)....ikut apa aje education kat sekolah..tetapi di rumah...berikan ilmu sebyk mana dia mau..supaya dia seronok...dan berikan masa dia bermain dan juga berkawan......serta buat segala aktiviti dia mahu....tentu dia seronok...

biar kita ajar dia bijak dlm pelajaran n bijak menangani segala rintangan dan cabaran di sekeliling......jgn ajar bijak buku je..tapi bila hadapi situasi sebenar yg tak de dlm buku..tak leh nak buat keputusan......

ok....tu je la cerita2 yg tak de apa pun menarik....hanya nak keluarkan dari kepala aku ni aje....(utk peringatan dia aku juga...)

6 comments:

Anonymous said...

Miss Rizza,

I am your PUBLIC blog reader in this world.

Dalam byk2 post, post neh yg paaaalinggg saya suka....

My chosen statement from the article **"aku rasa biar la dia membesar mengikut usia nya"**

sangat2 setuju....

rizza said...

anonymous.....TQ...sapakah anda..hehhhe

saje2je tulis apa yg ade dlm kepala ni..palin2g leh kongsi sama2...

Fid said...

za
aku pun nak anak aku membesar mengikut usia dia...

aku bkn dengki atau jeles ke kat cth parents adi puta dan adi putra tu..
tp aku kureeeng sikit la

lg pun adi putra tu dia mmg pandai gila maths kan?

dia akan masuk Unisel?
dia nak slot utk dia tunjukkan kebolehan dia..antara syaratnya la..
bg aku...
tak sesuai la...y wajib tunjuk?

aku bkn dengki ya...tapi aku kurang setuju kurang minat....
(negative ke aku nih?)

Yan said...

aku ni tgh train diri utk ajar Amir + Arif seswai ikut usia.. aku ni terkenal, over glamer garang gile time ajar adik2 aku dulu.. kalau aku dah start masuk gear, nanti ada la sora ingatkan - diorang budak lagi yang.. keh keh keh..

kuireena said...

if anak terover pandai, kita plak pening kepala nak fikir camne nak accommodate keperluan anak kita. It's so true, kita bukan je kena make sure anak kita study smart, but must also be street smart. Academically smart, and nak menjalani kehidupan seharian pun smart jgk.

rizza said...

yan..heheh garang2 pun...ok le nak jadikkan org...

kuireena...
yup...not only book smart....both..book smart & street smart..baru la ok..