Wednesday, 20 February 2008

pemakanan anak...

aku rasa la pemakanan memainkan peranan penting dlm perkembangan anak2....tak tau la..mungkin org lain ade pandangan masing2...

memang aku jaga apa yg anak aku makan...sejak dia lahir hingga skrg ni...
sejak lahir SUSUIBU adalah makanan utama dia ....hingga usia 2 thn..
sekrg ni SUSUIBU hanya supplement aje.....

sebelum usia anak aku 2 thn....segala makana dia hanya perisa asli aje..tanpa bahan perisa tambahan.....(tanpa garam, tanpa gula n tanpa minyak)
lepas usia 2 tahun..boleh makan apa aje asalkan berkhasiat ..

teringat dulu ..masa gi check up kat klinik kerajaan kat msia...masa usia anak aku 6 bulan...
macam biase la..kat klinik tu mesti la nurse suruh bagi makan tu la ni la....
kami hanya dengar je ...n tak ikut pun..kerana pada pandangan kami..tak logik..n tak perlu...
mengapa... nurse tu kata la..baby ni perlu makan 2-3 kali sehari..bagi makan tu la ni la..tambah minyak la...APA???? tambah minyak..bukan nye bagus...tu dah tak betul..minyak bukan penyumbang utama utk tumbesaran bayi... sorry la kami nak ikut....

kalau kita fikirkan...kita nak anak kita sihat n cergas...bayi perlu otot yg kuat ..bukan badan yg berat.... kalau buh minyak..apa yg dpt??? LEMAK la......bayi jadi besar tapi besar kerana lemak...tak bagus ...
ni kisah org bina badan...mereka jaga pemakana..kerana mahukan otot yg kuat n sihat..begitu juga bayi..perlu otot yg kuat n sihat utk bergerak n membuat segala aktiviti mereka...
Menu org bina badan.... makan yg rebus2....tak berminyak...kawal segala lemak....begitu la yg sepatutnya.....sama juga utk bayi2.....otot kuat...kalau lemak byk..jadik la obesiti n tak terlarat la nak angkat badan sendiri......

bila otot bayi dah kuat n sihat...maka perkembangan nye pun teratur......

*******************
Makanan kegemaran anak ku Hassan (lepas 2 thn laaa)
(tak pedas la....)

Ayam Golek/Panggang
Nasi Ayam
Roti
Nasi Putih kosong & Pasta kosong (ni memang kesukaan nya sejak leh makan la...)
Udang Masak Lemak...(udang je la dia bedal..)
Sup Karot (+ayam)
Air Masak...

dia tak suka air manis2...& tak suka Ais Krim..

Makanan yg kami tak bagi...
Megi & Makanan Ringan/Junk Food - mammi, snack (segala kerepek yg mengarut la yg byk MSG....kecuali kerepek pisang & keropok ikan )

Makanan yg leh makan tapi terkawal...
Coklat....
Biskut ....
Kek ...

dia pun pandai memilih jika dia terasa masin makanan tu..dia tak mau..dia suka perisa asli je..heheh
bagus2 ..dia jaga kesihatan.....

11 comments:

sitilina said...

tak bole rely kat nurse2 ni. kan. org dkt umah saya... nurse.. baby 2 minggu dah kasik makan. dia ckp anak dia lapaaaaaa. apadaaaaaaah.

mak2 skg kene byk membaca, cari ilmu & jangan dengar cakap2 nurse2 kadang tahpaper.

huaaaaaaaaa.. sian ko baby, apalah maknanya beribukan sorang nurseeee. baik beribukan makcik je, makcik pun tau gak la rule nk kasik makan babyyyyyyy...

Erna said...

za..ada masa hang buat tag kat fp aku ek..hehehe...
damia pun tak reti nak minum air kaler melainkan juices. hehe... sokmo air masak sajor...

Ms Lola said...

eei.. aku pun bg air kosong jer. sweets/chocs mmg mak tak ajar lg. sbbnye anak aku tu malas sgt nak gosok gigi. dah bau longkang dah ghopenye

Fid said...

za
aku mmg suka tang bg anak mkn nasi kosong pasta kosong tu..huhuhuhu

anak aku pun mmg tak suka mknn manis....
biskut yg manis sikit2 tu dia baru belajar2 mkn...
air manis sorry naik lorry...mmg air masak shj laaa

kadang nak tergelak pun ada..
kalau aku beli ice cream aku akan beli satu ais cream con kosong...sbb dia mkn kon tu je....

Yan said...

chocs mmg aku bagi Amir + Arif.. tp macam kau tulis, terkawal.. same goes to ice cream.. benda2 manis ni, kalau terlebih dose, diorang jadik ala2 aktif lain macam.. keh keh keh.. omputeh kata apa tu -- sugar rush..

air masak, as for Amir, dia suka.. tp Arif ni payah sket.. at least nak berkaler.. so, aku substitute dgn fresh milk.. ada kaler putih.. boleh gitu?

rizza said...

sitilina.....hehe nasib la anak dia kan..hhehhe

erna..amboi ni main tag2 lak...
ok pe air masak je..senang jaga ..hehe

mimi..hhehheh ko ni ade je la..cian sofea..mak dia kata ada "bau longkang" (aku tergelak rasa cam nak pecah perut baca ko tulis ni tau...)

fid..sama la akif ngan hassan..hehhe aiskrim tu kitong je bedal..dia sikit pun tak mau..hehhe

yan..betul tu..benda manis ni memang la sedap..tapi tak bagus terutama budak2..terlebih gula kang..hehhe
ok le tu ade kaler putih susu tu dia nak..hassan tak mau yg color langsung nak yg tarnsparent tu la (air masak je..)

Ms Lola said...

cik yan(org pertama aku address kerana die mentioned pasal sugar rush) & kawan2,

korg tau tak, kalau aku dah tak larat sgt nak handle kerenah anak aku tu, aku ckp kat die "Sofea ni terlebih gula ke hari ni?" (as if die leh paham.. hehe

Marisa said...

betul la apa yg u all tulis..
saya lak mmg concern gak... tp lakiku.... mentang2 anak dah 2 thn lebih.. melayan anaknya mcm2....pening kepalaku..
kalau diorang keluar berdua pi kedai ke... mana ke.... mesti beli vitagen atau ribena.... kite ni dah tak larat nak menghalang...

Idham said...

aku ada dua anak, anak tekak anak mata ajer huuu Cabai Burung

rizza said...

mimi ..ye ..
"terlebih gula" sama la bila Hassan melompat2 tak reti diam tu le kami tanya "hassan terlebih gula ke?" hehhe

marisa..heheh abih la...geng bapak n anak...pi makan manis manisan..hehhe

idham....ok le tu ade 2 anak tu.....hehheh

mamafiza said...

Dear Miss Rizza,

Wish ya a great weekend ^_-

Truly agree with your opinion.

As for me, selalu buat "angguk2 je depan org yg kita tahu diorg takkan terima pendapat, then at home; we deserved to choose whats best for our child, rite?"

Sbb nak cerita pjg lebar pun "that person" still tak nak open mind & cuba *uh oh*, tu la at the end mmg setuju dgn mommies semua yg mother should be educate! Insya-Allah :)

Please send my best hugs n kisses to lil Hassan ^_-