Thursday, 24 January 2008

Pastry Brush ..part 2...

ni antara info2 dari link2 yg aku dpt la....(boleh le baca lebih lanjut...atau nak serach apa2 lagi..)

1. http://allrecipes.com/HowTo/pastry-brush/Detail.aspx
pastry brush
A small brush used for applying glazes to breads, pastries, cookies, etc. either before or after baking. The best all-purpose size has a width of 1 to 1 1/2 inches. Pastry brushes can be made of nylon bristles, sterilized natural bristles or goose feathers. Natural-bristle brushes are considered best because they're softer and hold more liquid.

2. http://en.wikipedia.org/wiki/Brush
Bristles may be natural — either soft hair or hog bristle — or synthetic.
Soft hair brushes are made from Kolinsky sable or ox hair (sabeline); or more rarely, squirrel, pony, goat, mongoose or badger. Cheaper hair is sometimes called camel hair, although it doesn't come from camels.
Hog bristle (often called china bristle or Chunking bristle) is stiffer and stronger than soft hair. It may be bleached or unbleached.
Synthetic bristles are made of special multi-dimeter extruded nylon filament.

3. http://www.hgrant-brushmakers.co.uk/?do=Products%7Cshow&categoriesId=1
Bristle filled brushes contain finest quality pure hog hair.

4.http://en.wikipedia.org/wiki/Boar
The hair of the boar was often used for the production of the toothbrush until the invention of synthetic materials in the 1930s.[16] The hair for the bristles usually came from the neck area of the boar. While such brushes were popular because the bristles were soft, this was not the best material for oral hygiene as the hairs were slow to dry and usually retained bacteria. Boar hair is also used in the manufacture of the boar bristle hairbrush.

additional.....

A. http://www.wisegeek.com/what-is-a-pastry-brush.htm
If you can find one, a better choice of basting brush is an entirely synthetic brush made from a material like silicone. Pure synthetics can be washed in the dishwasher, which makes them much more sanitary. Many of them are also molded in solid units, which makes them easier to clean and prevents the loss of bristles. Silicone is one of the best materials, since it is highly heat resistant.

B. http://koleksi-info.blogspot.com/2008/01/mengenal-pasti-berus-yg-digunakan-dlm.html
BRISTLE (Berus daripada bulu babi)Bulu babi atau babi hutan dipanggil "Bristle" kerana bentuk mereka yang keras dan kasar. Hujung bulu babi ini mempuyai sifat yang unik iaitu hujungnya akan bercabang (split ends). Bristle daripada wilayah Chungking China adalah yang terbaik untuk digunakan untuk mengecat.

C.http://virtualfriends.net/article/articleview.cfm?AID=6066 (ni keratan dari email yg pernah aku baca dulu...)
Isteri saya membeli berus untuk menyapu kuih. Namanya dipanggil 'Pastry Brush', di beli di G'value Tampine Mart sekitar 14 Disember 2002. Ketika hendak menggunakannya dia agak curiga bila melihat dari dekat lagi berus itu. Kerana merasa agak was-was dia telah menalipon syarikat yang mengedarkan berus tersebut, untuk penjelasan. Setelah beberapa hari kemudian pegawai dari syarikat tersebut yang bernama Cik Cindy telah menalipon kembali untuk menerangkan kandungan berus tersebut. Alangkah terkejutnya kami bila diberitahu bahawa berus tersebut diperbuat dari 'Bulu Babi Hutan' ( wild boar ). Dia juga meminta ma'af kerana di kotak berus tersebut tidak menjelaskan dengan lebih lanjut lagi kandungan atau buatan berus itu. Syarikat itu juga sanggup untuk menganti rugi isteri saya. Tetapi kerana ia hanya setakat beberapa dollar sahaja dia tidak menerimanya. Namun bila ditanya isteri saya jika kami boleh menyebarkannya, beliau meminta supaya ia jangan dilakukan.

ni antara nya la.....

terpulang pada individu......
memang la natural bristles tu lebih lembut dan bagus......tapi kita ade pilihan...guna silicon bristles(synthetic).....

1 comment:

Mommy's brownies said...

lama tak sembang ngan hang kan..huhu..aku pun tak sihat betoi lagi ni..nnt dah okey skit aku buzz hang okeh!
btw, about this brush..aku pun pernah dengor cerita since skolah dulu lagi..esp masa kelas lukisan..yg berus nak color2 tu pun..
Sudahnya aku sekarang beli berus yang morah jer..haq plestik tu aka sintetik..hehehe..memang ler keras tapi gasakla asalkan tak kemabang tekak aku memikior halal ke tak..